Betegségek és megelőzésük

Bőrrák tünetei amikor orvoshoz kell fordulnunk! (Tippek a megelőzéshez)

Tünetek

A napfény javítja a kedélyállapotot, és hatására termelődik az oly fontos D-vitamin a szervezetben. Nyilván azt is mindenki tudja, mit okozhat a túlzásba vitt napozás: bőrrákot. Érdemes megfigyelni e betegség előfor­dulási arányait a világ két különböző pontján: míg a napsütötte Ausztrá­liában százezer férfira ezerharmincöt, ugyanennyi nőre négyszázhetven­kettő eset jut, addig Finnországban, ahol többnyire borult az ég, ugyan­ennyi embernél csupán hat, illetve négy eset fordul elő.

Korábban úgy gondolták, hogy az ibolyántúli sugárzás egy fajtája, az UVB okozza a bőrrákok zömét, az UVA csak súlyosbítja a károsodást. Az újabb kutatá­sok szerint valószínű, hogy ez utóbbi éppúgy karcinogén, mint az UVB. Bőrünk megóvása érdekében az alábbiakat tehetjük – és tegyük is!

Tipp! A megfelelő faktorszámú és mennyiségű naptej használata 40%-kal csökkenti a laphámsejtes bőrrák (a második leggyakoribb típus) kialakulásának kockázatát.

További fontos tudnivalókat a bőrrákról itt (új lapon nyílik meg) olvashat, ahol nagyon részletesen leírjuk a bőrrákról szerzett eddigi ismereteinket!

Prevenció első körben

Naptej. Aki tíz-tizenöt percnél többet kíván tartózkodni a tűző nyári napon, előtte feltétlenül kenje be magát naptej­jel, mégpedig jó vastagon; általános ta­pasztalat, hogy az emberek nem hasz­nálnak elég napozókozmetikumot. Ha az egész testünket be akarjuk kenni (strandon vagy vízparton például), egy normál vizespohárnyi mennyiségű krém javasolt; csak az arcra, a nyakra és a fülre (!) pedig két evőkanálnyi.

(Tart­sunk műanyag poharat a strandszatyor­ban vagy a kocsi kesztyűtartójában, hogy mindig kéznél legyen a mérőesz­köz.) Különösen ügyeljünk a legveszé­lyeztetettebb testtájak alapos bekenésé-re: a bőrrákok 55 százaléka ugyanis (tar vagy kopaszodó férfiak, figyelem!) a fej és a nyak bőrén alakul ki, utána leg­gyakrabban a kézfejen, az alkaron és a lábszáron. Az ajak érzékeny bőre szintén erős védelmet kíván: legalább 15-ös faktorszámú (F 15) fényvédő krémmel kétóránként kenjük.

Beöltözve. A ruházat és a széles karimájú kalap ugyancsak hatékonyan véd a nap káros sugaraitól. Ujabban már olyan ruhadarabok is kaphatók, nálunk főleg kisgyermekek számára, amelyek anyagát eleve fényvédővel kezelik; nem olcsók, de az egészségért semmi sem drága.

Szolárium helyett. A szoláriumok UVA-sugarakkal barnítanak. Az ibo­lyántúli sugárzásnak ez a fajtája is veszedelmes, mint fentebb már utal­tunk rá: a melanoma (a legrosszindulatúbb bőrrák) kockázatát három­negyedével, a bazálsejtes bőrrákokét felével, a laphámsejtes elfajulásokét pedig több mint a kétszeresére növeli. Használjunk inkább úgynevezett barnítókrémeket, melyektől károsodás nélkül kap szép bronzos színt a bőr.

Naptejet - de milyet?

Manapság zavarba ejtő választékban kaphatók napvédő krémek.

Vásárláskor az alábbiakra ügyeljünk.

  • Fényvédő faktor: legalább 15-ös! Jelölése F 15. Az ilyen készítmény az UVB-sugarak 93 százalékát távol tartja a bőrtől – feltéve, hogy gyakran kenjük magunkat. Az F 30-as fényvédő faktor 97 százalékos védettséget nyújt, az F 50-es 99 százalékosat. A gyerekek bőrét legalább 30-assal kenjük be. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a faktorszám csak az UVB-szűrés hatásfokát mutatja, az UVA-ra nem vonatkozik.
  • UVA-fényszűrők. A korszerű naptejek többsége „széles spektrumú” védelmet biztosít, ami annyit tesz, hogy az UVB- és az UVA-sugarakat egyaránt kiszűri. Ezek között is akad azonban olyan, amelyik nem véd elég hatékonyan az UVA ellen.
    A főként marketingcélokat szolgáló szlogenek helyett inkább a termék összetevőire figyeljünk: keressük az erős UVA-blokkoló avobenzont vagy mexorylt tartal­mazó készítményeket (ezek az összetevők sajnos jócskán megdrágítják a kozmetikumot), továbbá nem árt oda­figyelni, hogy a krém titán-dioxidot, illetve cink-oxidot is tartalmazzon, amelyek nem elnyelik, hanem visszaverik vagy szétszórják az UVA-sugarakat. Érzékeny bőrűeknek PABA-mentes készítményt ajánlunk.
  • Lejárati idő. Figyeljünk oda, hogy a készítmény egész nyáron megőrizze szavatosságát. Lejárt krémet ne hasz­náljunk: a hatékonyság bizonyos időn túl gyengül, sőt teljesen megszűnik.
  • Minőségtanúsítás. Keressük a terméken a „HATÉKONY­SÁGA BŐRGYÓGYÁSZATILAG IGAZOLT” vagy a „BŐRGYÓGYÁ­SZOK AJÁNLÁSÁVAL”

Prevenció második körben

Füstmentesen. A dohányzás gyakorlatilag mindenféle rosszindulatú elfa­julást elősegít – így a bőrrákot is. Egyes adatok szerint a megrögzött ci­garettázok körében kétszeresére nő a betegség kialakulásának kockázata.

Jótékony kurkuma. Ez a szép aranysárga fűszer – a curry alkotórésze – kurkumint tartalmaz, mely vegyületre erős rákellenes hatása miatt figyelt fel a tudomány. Laborkísérletek szerint főleg a melanoma ellen véd. Állatkísérletek alapján jó hatású májgyulladás esetén is.

Összefoglalás

Okai. A nap ibolyántúli (UV-) sugarai. A bőrrák két leggyako­ribb típusa a bazálsejtes és a lap­hámsejtes elfajulás, melyek koc­kázata a napozás kumulatív (összeadódó, halmozódó) hatásától függ: minél többet napozott va­laki addigi élete során (fényvédő készítmények alkalmazása nél­kül), annál inkább számolnia kell a betegség kialakulásával. A me­lanoma veszélye a jelek szerint inkább a besugárzás erősségével egyenes arányban nő: már egy­szeri nagyon erős leégés is elő­idézheti!

Figyelmeztető tünetek. Gyöngyszerű vagy viaszos dudor; lapos, hússzínű vagy barna, heg­szerű bőrelváltozás a mellkason vagy a háton; vörös csomó az arc, az ajak, a fül, a nyak, a kézfej vagy a kar bőrén; lapos, hámló vagy érdes felszínű bőrfolt az arcon, fülön, nyakon, kézen, alkaron; sötéten pettyezett vagy tarkázott nagy barna folt; anya­jegy, melynek megváltozik a szí­ne, mérete, alakja, illetve vérezni kezd; szabálytalan körvonalú, vörös, fehér, kék vagy kékesfeke­te foltokkal tarkázott bőrfolt; sötét bőrelváltozás a tenyéren, a talpon, a kéz- vagy lábujjakon, illetve a szájüreg, az orr, a hüvely vagy a végbél nyálkahártyáján; nem gyógyuló fekély (korábban napoztatott bőrön).

Új fejlemények. Egy fejlesztés alatt álló, új típusú gyógykrém ellenállóbbá teszi a bőr hámré­tegét az ibolyántúli sugarakkal szemben, így védelmet nyújthat a bőrrák bizonyos típusai ellen. Hatóanyaga a niacinból szinteti­zált mirisztil-nikotinát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.