Bőrápolás

Mik azok, melyek kialakíthatják az ételallergiát?

Allergiát okozhatnak a diófélék is!
Allergiát okozhatnak a diófélék is!

A gyermekkori kiütések leggyakoribb oka az elfogyasz­tott étel, illetve az azokban található adalékanyagok. Tulajdonképpen bármely élelmiszer kiválthat allergiás reakciót. A következő élelmiszerekre kell a legjobban odafigyelnünk: tej, hal, hús, tojás, bab, diófélék. Nem árt óvatosnak len­nünk a csokoládéval, a felvágottakkal, a csirkével, a citrusfé­lékkel és a rákfélékkel.

A gyanús ételek kerülése azonban csupán első lépése a probléma megoldásának. Nagyon fontos az is, hogy biz­tosítsuk emésztőrendszerünk zavartalan működését. Gon­doskodnunk kell tehát arról, hogy termelődjön megfelelő mennyiségű emésztőnedvünk, bélfalunk erős és egészsé­ges legyen, valamint rendszeresen ki keli ürítenünk szer­vezetünkből a felhalmozódott salakanyagot. Ha e folyama­tok bármelyikében zavar támad, a bélfal nem fogja tud­ni megfelelően végezni szűrőfunkcióját, és a bélrendszer immunrendszere sem lesz képes ellátni őrző-védő fela­datát.

Adalékanyagokra fellépő reakciók

Ételeink és italaink egyre több hozzáadott mesterséges anyagot tartalmaznak. Ezek az adalékanyagok lehetnek szí­nezőanyagok, ízfokozó-, illetve édesítőszerek, stabilizáto­rok, illetve tartósítószerek. A mesterséges adalékanyagok ál­talában a legtöbb ember számára ártalmatlanok, mégsem mondható el róluk, hogy az étrendjének természetes részét képeznék.

Tünetek gyakran már gyerekkorban jelentkeznek!
Tünetek gyakran már gyerekkorban jelentkeznek!

Ha nem is mérgezőek, mindenképpen plusz ter­het rónak méregtelenítő folyamatainkra. Ha pedig vala­melyik anyagra érzékenyekek vagyunk, elfogyasztásukkal teljesíthetetlen feladatot adunk immunrendszerünknek. Ilyenkor lép fel az allergiás reakció, vagyis a kiütés. Ha gyer­mekünkön ismeretlen okból kiütések jelentkeznek, az elfo­gyasztott ételre, illetve a benne lévő adalékanyagokra kell gyanakodnunk.

A másik tipikus allergiás reakció a bőrön az ödéma, illet­ve a vizesedés. A duzzadt, táskás szemek, illetve a bármely más testtájon tapasztalt vizesedés hátterében gyakran az áll, hogy érzékenyek vagyunk valamilyen élelmiszerre, például a búzára vagy a tejtermékekre.

Leggyakrabban az E102, vagyis a tartrazin vált ki aller­giás reakciót (még a hiperaktivitás és az asztma kialakulá­sában is szerepet játszhat). Ez az igen elterjedt adalékanyag egy ételszínezék, ami sárga vagy narancsszínt ad az ételek­nek. Működése sajátos módon hasonló az aszpirinéhoz: meggátolja szervezetünk egy fontos folyamatát, minek kö­vetkeztében leukotriének szabadulnak fel szervezetünkben. A leukotriének szervezetünk természetes allergén vegyületei, hatásuk még a hisztaminénál is erősebb. Számos tudomá­nyos kutatás kimutatta, hogy a kiütések elkerülését jelentős mértékben segíti az adalékanyagmentes étrend.

Hogyan előzhetjük meg  a bajt?

Fogyasszunk tehát olyan friss ételeket, amelyek a lehető legkevesebb konyhatechnikai eljáráson estek át. Ez a leg­biztonságosabb módja annak, hogy a kereskedelmi forga­lomba hozott élelmiszerek előállítása során alkalmazott fel­dolgozási eljárások káros hatásait elkerüljük. Válasszunk ételeink alapanyagául ökológiai gazdálkodásból származó húsféléket, zöldségeket és gyümölcsöket, így teljesen bizto­sak lehetünk benne, hogy nem fogyasztunk semmiféle ada­lékanyagot.

Kiütéseink okának felkutatásakor kérjük ki szakember tanácsát, ki kell ugyanis deríteni, emésztésünk mely folya­matában vagy folyamataiban támadhatott zavar. Nagyon fontos azonban ügyelnünk arra, hogy szervezetünk minden fontos tápanyaghoz hozzájusson. Ha étrendünkből valami­lyen alapvető élelmiszert ki szeretnénk iktatni, mindenkép­pen kérjük ki táplálkozási szakember vagy orvos tanácsát, ez különösképpen érvényes gyermekek étkezésére vonatko­zóan.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.