Családi ügyek

Fogamzásgátlás – Melyiket válasszam?

A fogamzásgátló pirulák megjelenése előtt több ezer évvel az emberek már kitaláltak mindenféle praktikákat, hogy a szex természetes következményeit elkerüljék. Ezek némelyike hatástalan volt, mások egyenesen károsak. Ma már több hatékony lehetőség közül lehet választani. Ha nem válnak be, az rendszerint azért van, mert nem megfelelően alkalmazzák őket, bár nincs abszolút biztos megoldás (kivéve a jó öreg önmegtartóztatást).

A tabletta a leghaté­konyabb megoldás?

NEM A méhen belüli fogam­zásgátló eszközök hatéko­nyabbak, mint a tabletták (99 százalékban a 97 százalékkal szemben).

A nők több mint 80 százaléka szed valamikor élete során fo­gamzásgátló tablettát, sokan nem is veszik számba a többi lehetőséget. Kimutatták azon­ban, hogy emberi mulasztás következtében (elfelejtik be­venni) a tabletták csak 97 szá­zalékban nyújtanak védelmet, míg a méhen belüli eszközök 99 százalékban.

Egy másik módszer a hüvelygyűrű, amelyből, miután fölhelyezték, fokozatosan szívódik fel ösztrogén és progeszteron hor­mon a hüvelyfalon át, megvéd­ve a felhasználót a nemkívána­tos terhességtől. Ugyanolyan hatékony, mint a tabletták, de kisebb a hormontartalma, egyenletesebb ösztrogénszintet biztosít, és jobban szabályozza a havi vérzést, állítják svéd kutatók.

Másrészről a tabletta haté­konyabb, mint a tapasz, az óv­szer, a pesszárium és az egyéb fogamzásgátló eszközök, ezért sok nő részesíti előnyben.

Kutatási eredmények! Ku­tatók 1230 nő vizsgálata során azt találták, hogy többen hagyták abba a tapasz használatát, mint a tabletta szedését, és hogy a tapasz egyeseknél bőr­irritációt és helyi reakciókat okozott. A tapaszból több ösztrogén kerül a szervezetbe, és gyakoribbak a mellékhatá­sok is, például haspuffadás, emlőérzékenység, és nagyobb a trombózisveszély, mint az alacsony hatóanyag-tartalmú tabletta esetében.
Jó tanács: szeretné, ha kimaradna a vér­zése a szabadsága idején vagy valamilyen más különleges esemény miatt? Ha rendszere­sen szed fogamzásgátló tab­lettát, beszélje meg az orvosá­val, hogy elhagyhatja-e a hét darab utolsó, hatóanyagot már nem tartalmazó tablettát, és elkezdheti-e szedni helyette a következő levélben található tablettákat.

Okozhat a tabletta hosszú távon meddőséget?

NEM Több mint 25 ezer tu­dományos vizsgálat bizonyítja, hogy bármennyi ideig szed valaki fogamzásgátló tablettát, annak abbahagyása után nincs maradandó hatása sem a menstruációs ciklusra, sem a fogamzóképességre. Csak magas hatóanyag-tartalmú tabletták esetében fordulhat elő, hogy a fogamzóképesség a szedés után átmenetileg csök­ken (ilyen tablettákat azonban ma már ritkán írnak fel).

Fokozza a tabletta szedése a trombózis veszélyét?

IGEN A legtöbb nő számára biztonságos a fogamzásgátló tabletták szedése, de a veszé­lyeztetett csoportba tartozók, így a dohányzók, a 35 év felet­tiek és a vérrögképződésre hajlamosak körében sajnos növeli a trombózisveszélyt.

Az orális fogamzásgátlók bevezetése után az orvosok az 1960-as évektől kezdve fel­figyeltek a tablettát szedő nők körében előforduló szív- és ér­rendszeri betegségek, szélütés és trombózis növekvő gyakori­ságára. Ennek megelőzésére a gyógyszergyártók csökken­tették készítményeikben az ösztrogén mennyiségét. Ma egy tabletta már kevesebb mint 35 mikrogramm ösztrogént tartalmaz – ez fele-harmada annak, ami a korábbi fogamzásgátlókban volt, ennek elle­nére a tabletták a legtöbb eset­ben hatékonyak.

Vigyázat! Nem ajánlják azonban szedésüket a dohány­zóknak, a 35 év fölöttieknek és azoknak, akik hajlamosak a trombózisra, mert a fogamzás­gátlók növelik a vérrögképző­dés kockázatát.
Kutatási eredmények! Olasz kutatók 324 nőt vizs­gálva kimutatták, hogy a fo­gamzásgátló tabletták hatására megnőtt a szélütés kockázata az arra hajlamosak esetében. A hatás még kifejezettebb volt a tapaszt használók körében.

Az Obstetrics and Gynecology folyóiratban arról számoltak be, hogy a tapaszt használók körében kétszer akkora mér­tékben nőtt meg a trombózis kockázata, mint a tablettát szedőknél.

Biztosan megvéd a terhességtől az ese­mény utáni tabletta?

NEM Ezek a tabletták nem minden esetben hatnak.

Egy váratlan szenvedélyes éj­szaka védekezés nélkül – ez is előfordul. Ilyenkor segíthet a sürgősségi tabletta (vagy tabletták), amely ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a fogamzásgátlók, de nagyobb mennyiségben. A kutatók nem tudják bizto­san, hogyan hat. Felmerült, hogy megszakítja az ovulációt (tüszőrepedést), de arra nincs adat, hogyan hat a megtermé­kenyítésre vagy a petesejt be­ágyazódására.

Egy születés­szabályozással foglalkozó intézet szerint a csak progeszteront tartalmazó tabletta 89 százalékban hatásos, ha a védekezés nélküli közösülés után 72 órán belül beveszik. Az ösztrogént is tartalmazó tabletták hatékonysága azon­ban csak 75 százalékos. A sürgősségi fogamzásgátló hatása attól is függ, hogy a menstruációs ciklus melyik szakaszában alkalmazzák.

Ausztrál kutatások szerint magas a hatékonysági mutató, ha ovuláció előtt veszik be, utána viszont nem akadályoz­za meg a megtermékenyítést és a petesejt beágyazódását.

Akkor a legsikeresebb a sür­gősségi fogamzásgátlás, ha az esemény után 24 órán belül beveszik a tablettát (a haté­konyság ezután óráról órára csökken). Leggyakoribb mel­lékhatása a hányinger és a há­nyás. Ha ezt tapasztalja, be kell venni egy második tablet­tát. Kevésbé gyakori a hány­inger és a hányás a csak progeszteront tartalmazó tabletták bevétele után.

Biztonságos a menst­ruáció nélküli élet?

IGEN Több vizsgálat is bizo­nyítja, hogy a nyújtott ciklusú fogamzásgátló tabletták biz­tonságosan és hatékonyan iktatják ki a havivérzést.

A nyújtott ciklusú tabletták (levonorgesztrel + etinil-ösztradiol) évi négy­re csökkentik a havivérzések számát. Ugyan­az a hatásmecha­nizmusuk, mint a többi fogamzás­gátló tablettának, de a havivérzést lehetővé tévő inaktív (hatóanyagot nem tartalmazó) tablet­tákat csak az aktív, hor­montartalmú tabletták 84 napig tartó szedése után kell bevenni.

Ha valaki nem szed fogam­zásgátlót, és elmarad a havi­vérzése, az a legnagyobb való­színűséggel terhességet jelez, ha pedig rendszertelenné válik a ciklus, az hormonális zavarra hívja fel a figyelmet. A tablettákkal szándékosan halasztott vérzés viszont, úgy tűnik, ártalmatlan. A nyújtott ciklusú tabletta klinikai teszte­lése során a szert ugyanolyan biztonságosnak és hatékony­nak találták, mint a hagyomá­nyos fogamzásgátló tablettá­kat. Nem új keletű dolog a hormontabletták szedése a menstruáció halasztása érde­kében. Orvosi javallatra – pél­dául endometriosis esetén, vagy hogy ne okozzon kelle­metlenséget a menstruáció a nászút során – alkalmasint ki lehet hagyni nem hormon­tartalmú tablettákat.

Ha a tablettával megnyújtják a ciklust, a méhet bélelő nyál­kahártya (endometrium) elvé­konyodik. A hatás nem azon alapszik, hogy a menstruációs vér nem ürül ki a szervezetből, hanem azon, hogy nincs endometrium. Ha abbahagyják a tabletta szedését, visszatér a normális nemi ciklus.

A nyújtott ciklusú tabletták szedésekor kezdetben elő­fordulhat rendszertelen vagy pecsételő vérzés, de ez a prob­léma idővel elmúlik.

Kutatási eredmények! A texasi A &c M Egyetemen egy vizsgálatban részt vevő 111 nő közül azok, akik nyúj­tott ciklusú fogamzásgátlót szedtek, jobb hangulatról, valamint kevesebb fej- és has­fájásról számoltak be, mint azok, akik hagyományos tab­lettát szedtek.

Biztonságosak a mé­hen belüli eszközök?

IGEN Bár nem különösen népszerűek, ezek a modern eszközök biztonságos és haté­kony módszert jelentenek a felfüggeszthető fogamzás­gátlásra.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz kis T alakú, rugalmas műanyag, amelyet a nőgyó­gyász helyez föl. Egyes eszkö­zök hormonmentesek. Olyan is van, amelyet vékony réz- vagy aranyréteg borít, és 10 évig is bent lehet hagyni. Nem egé­szen világos, hogy hogyan, de működik, valójában hatéko­nyabban, mint a pirula.

A méhen belüli fogamzás­gátló eszközök egy része progeszteront tartalmaz, melyet folyamatosan bocsátanak ki magukból. A hormon hatására sűrűbbé válik a méhnyakban található nyák, amely így meg­akadályozza a hímivarsejtek bejutását. Ezenkívül a progeszteron csökkenti az ovuláció gyakoriságát és elvékonyítja az endometriumot. Ezt a fajta eszközt ötévente kell eltávolí­tani, illetve cserélni.

Az újabb kutatások elosz­latták azt a félelmet, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök fertőzést vagy med­dőséget okozhatnak. Egy német vizsgálat keretében azonban a nők 65 százaléka tapasztalt kellemetlen mellék­hatást: havivérzésük hevesebb volt, hosszabb ideig tartott és több fájdalommal jár.

Fogamzásgátlás: a módszerek összehasonlítása

MÓDSZERELŐNYHÁTRÁNY
Méhen belüli
eszközök
Hatékonyság:
97%-99%
Típusuktól függően akár 10 évig
hatékonyan védenek.
Egyeseknél hevesebb havivérzés
jelentkezhet görcsök kíséretében.
Orális fogamzásgátlók
Hatékonyság: 97%
Helyesen használva hatékonyan megakadályozzák a teherbe eséstNem védenek a nemi betegségek ellen. Nem ajánlhatók dohányzóknak, 35 év felettieknek, magas vérnyomásúaknak, trombózisra
hajlamosaknak, máj-, szív- és cukorbetegségben szenvedőknek, továbbá stroke-on átesetteknek.
Tapasz
Hatékonyság: 97%
Nem kell naponta ügyelni a tabletta bevételére, ha tapaszt használ. Ezt hetente kell cserélni. Három hét után egy hét következik tapasz nélkül, ekkor van a havivérzés.Több ösztrogént juttat a szervezetbe, mint az alacsony hatóanyag-tartalmú tabletták, ezért nagyobb a trombózis-veszély. Hőhatásra érzékeny: napfény vagy verejték növelheti vagy csökkentheti a leadott ösztrogén mennyiségét.
Hüvelygyűrű
Hatékonyság: 97%
Ugyanazok az előnyei, mint a tapasznak, de 3 hétig nem kell cserélni.Egyesek kellemetlennek találják, hogy egészen a méhnyakig fel kell tolni a gyűrűt.
Fogamzásgátló injekció
Hatékonyság: 97%
Háromhavonta kell beadatni, ennyi időre biztosít védelmet.Sokaknál súlyos hangulatingadozást idéz elő. Csökkenti az ösztrogén-szintet, ami hüvelyi szárazságot és csontvesztést okozhat. Kétévi vagy hosszabb használat után akár egy évig megakadályozhatja a teherbe esést akkor is, ha már abbahagyták az injekciókat.
Kondom
Hatékonyság: 80-89%
Kizárólag kondommal vagy más, fizikai akadályt képező módszerrel lehet megelőzni a nemi úton terjedő betegségeket.Elszakadhatnak - és el is szakadnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.