Egészsegesen lefogyni

Az igazság a túlsúlyról

Tükrök: a torzított valóság?

Tükör 🙂

A szállodák tükrei nem hazudnak. Csaknem mindenütt ott somolyognak ránk mesterséges fényeikkel, amely szinte már a szadizmushoz közelít. Mindez valóságos rémálom, ha éppen szeretnénk elfelejteni esztétikai hátrányainkat. Karikás szemek, ráncok, árulkodó foltok, narancsbőr és úszógumi: a nem éppen vonzó jellegzetességek olyan erősen, brutálisan szembesítenek az intimitás pillanataiban, például a zuhanyfülkéből kilépve, vagy amikor végigcsörtetünk a szobán, mondjuk, egy szál bugyiban.

Zsófia rettegett. Munkájának köszönhetően éveken át rengeteget utazott, és bár sokáig nem különösebben foglalkozott saját magával, később szinte fóbiájává vált a tükörképe. Nem bírta elviselni, hogy kövérnek kell látnia magát, puha, löttyedt hasával, narancsbőrös combjaival, éppen neki, aki a gimnáziumi évek alatt a legirigyeltebb alakú lány volt az osztályban.

Mi történt vele? Még ugyanaz a nő lenne? A testéről és önmagáról kapott visszajelzés elég volt ahhoz, hogy rosszul érezze magát a bőrében, és mindent megadott volna azért, hogy visszakapja régi alakját.

Elképesztő méretek: egy hatalmas ember története

A jelenség igen elterjedt. Napjainkban kevés dologtól szenvedünk annyira, mint a túlzott zsírpárnáktól, amelyek sokszor komoly problémát okoznak kapcsolatainkban, vagy ami még ennél is rosszabb, a pszichénkben. Pedig a régi időkben a kövérség a gazdagság, siker és egészség szimbóluma volt. Daniel Lambert, aki 1770-ben az angliai Leicesterben halt meg 39 évesen, halála évében 335 kg-ot nyomott (súlyához 180 cm-es magasság párosult, hasa pedig 284 cm átmérőjű volt, lábszárai két hatalmas oszlopot formáztak, 94 cm volt a kerületük). merlegkiugrik

Lambert híressé vált a méreteinek köszönhetően, meghívták a királyi udvarba, valóságos természeti csodának tartották.

A történelem tele van hasonló figurákkal. Itáliában az 1600-as években, Alessandro dal Borro lovag ugyancsak büszke volt magára gigantikus méretei miatt. Még a Velencei Köztársaság zászlaja alatt is harcolt, és a „törökök réme” melléknevet érdemelte ki. Ha időben még messzebb megyünk, a híres willendorfi Vénusz jól példázza, hogy az elhízás már 25 ezer évvel ezelőtt is létezett. Természetesen ez a testalkat régen sem volt mindennapos, de talán pont ezért váltott ki csodálatot és érdemelt ki dicsérő jelzőket.

Mára a helyzet teljesen megváltozott. Az elhízás túlságosan is elterjedt jelenség, és ma már a karcsúság az, amely nélkülözhetetlen a sikerhez. De mit jelent az, ha valaki túlsúlyos? Mikor beszélhetünk valódi elhízásról?

Mit kell tudnunk róla: a testtömeg index

A legjobb módszer az elhízás megállapítására a testtömeg index (Body Mass Index, BMI), a kiszámításához a tömeget kell elosztanunk a magasság négyzetével. Például egy 80 kg-os, 1,82 m magas embernek a testtömeg indexe 24,1. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az alábbi táblázat szerinti osztályozást használja a testtömeg mérésére.

BM Index18, 5 alatt18,5-24,925-29,930-34,935-39,940 felett
KategóriaSoványNormál testsúlyTúlsúlyMérsékelten elhízottSúlyosan elhízottNagyon súlyosan elhízott

A testtömeg index azonban nem minden esetben megbízható. Először is, az elhízás, vagyis az obezitás nem feltétlenül a súlyhoz kötődik, inkább a zsírmennyiséghez, amelyet nem lehet mérleggel vagy testtömeg indexszel mérni. A módszer használatával egy nagyon izmos ember nagyon elhízottnak tűnhet, de mivel esetében a súlyt az izmok adják, így természetesen nála nem beszélhetünk az egészséget veszélyeztető elhízásról. Viszont normális testtömeg index-értéket kapunk egy olyan személynél, akinél a zsír jócskán meghaladja az izmok mennyiségét. Ezek természetesen inkább kivételek, általában a BM1-számítással megközelítően pontos értéket kaphatunk az adott szervezet elhízásáról.

Mi is az a bioimpedencia?

A zsír méréséhez azonban különleges és finom technikákra van szükség, mint például a bőrredők vizsgálata vagy a bioimpedencia mérése, az a módszer, amelynek során a zsír- és zsírmentes szöveteken keresztül megfelelő eszköz segítségével impulzusokat közvetítenek, azaz kicsiny elektromos áramot vezetnek át a testen. Az elektromos áram hatására a testben létrejövő ellenállás megmutatja, milyen mennyiségű izbioimpmeresom, zsír és víz található a testünkben.

A BMI megközelítően pontos információt ad a testünkben levő zsírról. De az elhízás nem csupán esztétikai probléma, melegágya nagyon sok betegségnek, mint például a szívpanaszok, a 2-es típusú cukorbetegség, az alvás közben bekövetkező pillanatnyi légzéskihagyás (apnoe), néhány daganatos betegség és néhány csontízületi rendellenesség (ízületi gyulladás).

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.