Egészsegesen lefogyni

Garantált a fogyás!

Az ellenzsír reaktiválása: legyünk aktívak!

A fizikai tevékenységnek hatalmas szerepe van a fogyásban és a súlymegtartásban: helyes táplálkozás mellett a sport aktiválja anyagcserénket.

Ha mondjuk futnánk egy órán keresztül, akkor sem tudnánk többet elégetni, mint 400-500 kcal, amely nagyjából megegyezik egy tányér szószos tésztával. Ha viszont megemeljük a napi kilokalória-bevitelünket, akkor az alapanyagcserénk 24 óra alatt több mint 1000 kcal-t fogyasztana. Nem könnyű elérni ezt az eredményt, de egy biztos: ha kevesebbet eszünk, vagyis kevesebb kalóriát viszünk be, akkor az anyagcserénk lelassul.

Ezért nemcsak kizárólagosan sportról van szó, hanem általában véve az aktivitásról, mert ahhoz, hogy elérjük az áhított anyagcsere-változást, az egész napunknak ritmust kell adnunk.

Kezdjük fokozatosan!

Ha ülő életmódot folytatunk, akkor kezdjük lassan és türelmesen! Egy kis időbe telik, amíg megérezzük a fizikai aktivitás pozitív hatásait.

Életmód változtatás
Életmód változtatás

A legjobb módja a kezdésnek, hogy elkerüljük a hosszú ücsörgéseket, ha egy 30 perces edzést 3-szor 10 perces mini edzésekre bontunk. Amikor képesek leszünk ezt naponta fáradtság nélkül megcsinálni, akkor továbbléphetünk és emelhetjük 3-szor 15 percre.

A felnőtteknek naponta legalább 30 perc aktív fizikai aerob mozgást kell végezniük. Ehhez aztán idővel hozzá kell adni hetente legalább kétszer súlyzós edzést is. Nagyon hasznos a fitball (azok a nagy gumilabdák, amelyeket fel kell fújni) és az elasztikus gumi, amely alaposan, de gyöngéden mozgatja meg izmainkat (természetesen mindenki kedvére való sportot választhat). Vigyáznunk kell viszont a sérülésekkel, mert akkor szüneteltetnünk kell az edzéseket.

Az idősebbeknek vagy a régóta ülő, passzív életmódot folytatóknak érdemes 3 részre osztani a napi tervezett edzésüket. Például 10 perc biciklizés reggel, 10 perc torna délután az elasztikus gumikkal és este 15 perc újbóli biciklizés.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.