Egészsegesen lefogyni

Higyjünk-e a szupermarketeknek?

csirke
Vigyázz, mert Téged is madárnak néznek!

A közvélekedés úgy tartja, hogy a fehér hús sokkal egészségesebb, mint a vörös. Valójában a baromfihús nagyon sok nemes fehérjét, valamint kevés zsírt és koleszterint tartalmaz (természetesen csak akkor, ha nem esszük meg a bőrt is). De ez csak akkor igaz, ha összehasonlítjuk a modern, nagyüzemi feldolgozású vörös húsokkal (amelyek fogyasztása valóban betegségek, mint például a cukorbetegség, az érrendszeri betegségek és a rák kialakulását segíti elő), mivel a baromfi szabadon mászkálhat és egészségesebben táplálják. De ha megnézünk, mondjuk, egy toszkán marhát vagy mangalicát, amely szabadon legelészve töltötte életét, akkor mi a helyzet a ketrecbe zárt, rosszul táplált baromfival?

Nem érdemes vakon hinni a szupermarketben talált baromfihúsban. A baromfiállomány nagy részét iparilag tenyésztik és nevelik, akárcsak a marhákat, sertéseket és juhokat, épp ezért tápértéke már jelentősen megváltozott. A néhány évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest a baromfiban található zsírsav minősége romlott, ami egyértelműen látható az omega-3 zsírsav csökkenésén. Ebben az esetben sem beszélhetünk másról, csak a rossz táplálásról és a mozgás nélküli, ketreces tartás okozta negatív változásról. Természetesen az 1970-es években egyre inkább felerősödő orvosi hangok a baromfihús egészségességéről még nem sejthették, milyen ipari termékké silányul a fehér hús.

Tehát mit tegyünk? Praktikus megoldásokat kell keresnünk. Először is, ne válasszuk a baromfihúst egyetlen fehérjeforrásunknak, és mindig keressük a bioterméket, amelyet szabadon neveltek.

Valóban egészséges a hal?

Sajnos a hallal kapcsolatban is lehetnek kételyeink. A tiszta tengerben fogott hal valóban a legjobb táplálékunk, mert az emberi szervezet számára igen fontos fehérjében gazdag. Ráadásul bőséggel tartalmaz telítetlen zsírsavakat is (eikozapentaénsav, más néven EPA és dokozahexaénsav), amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, mert csökkentik a gyulladásokat és növelik az inzulin hatását, védik az ereket, csökkentik a trigliceridszintet és elősegítik a jobb idegsejt működést. De mennyi tiszta tenger maradt ebben a mai világban? És mennyi nem tenyésztett hal érkezik az asztalunkra?

Ebben az esetben is hiányzik az optimális megoldás, de fogyaszthatunk halat úgy, hogy az valóban egészségünkre váljék.

Először is kerüljük a tenyésztett halakat, mivel ugyanúgy, mint az iparilag nevelt állatoknál, ezek húsában sincsenek egészségünk számára jótékony tényezők, ahogy hasznos zsírsavak sem. Másodszor, a kihalászott élő halak közül kerüljük a nagyméretűeket, például a tonhalat és a kardhalat, amelyek húsában nagy mennyiségű fém halmozódik fel. Válasszuk inkább a kisméretű halakat, mint a makréla, a szardella és a szardínia.

Tejtermékek

tejtermekek-etrend
Tej: élet, erő, egészség? Kérdés vagy állítás?

Őseink még kizárólagosan az anyatejre számíthattak, és kinőve a szopós korszakból, nem is fogyasztottak többé tejet. Néhányan azt állítják, hogy ebben az utolsó, nagyjából 10 ezer évben hozzászoktunk az új táplálkozási módhoz, vagyis a tejfogyasztáshoz. Látva azt a rengeteg tejallergiában szenvedő embert, különösen Európa déli részén, ahol a lakosság legalább 50%-a nem képes tejet vagy tejterméket fogyasztani, nem igazán érthetek egyet ezzel a megállapítással. Természetesen egy új típusú táplálékkal talán még több kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe rövid idő alatt, de biztos, hogy ez jót tesz nekünk?

Legfontosabb ásványi anyag

A kalcium az emberi szervezetben levő egyik legfontosabb ásványi anyag, komoly szerepe van a csontok és fogak kialakulásában, nélkülözhetetlen a véralvadásban, az idegrendszerhez érkező impulzusok közvetítésében és a szívritmus zavartalan szabályozásában. A kalcium 99%-a a csontjainkban és a fogazatunkban található, csupán a fennmaradó 1 % található a vérben és más szövetekben.

Testünk a táplálékból származó vagy a csontraktárakban levő kalciumot használja fel, ez utóbbiaknak természetesen véges a kapacitásuk. A tej és a sajtfélék valóban igen gazdagok kalciumban, és könnyen felszívódnak. De a tejtermékeken kívül nagyon sok más termékben is van még kalcium, mint például a hüvelyesekben vagy a sötétzöld színű zöldségekben.

Egészséges a tej?

Nagy hiba ahhoz ragaszkodni, hogy a tej egészséges. A szervezetnek nagyobb szüksége van a napon tartózkodásra, hogy vita-mint termelhessen, sőt a napfényes órák sokkal többet tehetnek a szervezetért, mint a tej. A sajtok is tele vannak telített zsírsavakkal, a joghurt pedig csupa cukor. Inkább együnk sok zöldséget és hüvelyeseket, amelyek tele vannak K-vitaminnal.

A csontritkulás ellen nem a sajtfélékkel harcolunk. Fogyasszunk sok széles levelű, zöld színű zöldséget, amelyek tele vannak K-vitaminnal. Juttassunk be ezenfelül szervezetünkbe elegendő zöldségkeveréket, hüvelyeseket, és csupán kis mennyiségben tejterméket! Arra is vigyázzunk, hogy ne szedjünk túl sok A-vitamin (retinol) tartalmú tablettát, hanem próbáljuk inkább béta-karotinban gazdag zöldségekkel bevinni a megfelelő vitaminmennyiséget, ugyanis az A-vitamin tabletta csökkenti a D-vitamin hatását!

Sok tanulmány bizonyítja, hogy a nagy mennyiségű kalcium fogyasztása önmagában nem csökkenti a csontritkulás kialakulását. Több más tanulmány azt is megállapítja, hogy a kalciumszint növelése nem képes megállítani a csontritkulás kialakulását, sőt néhányan még azt is állítják, hogy a pótlásként a szervezetnek adott kalcium, ha nem megfelelő mennyiségű D- és K-vitamint talál testünkben, még árthat is csontozatunknak. Természetesen ebben a mozgásban gazdagabb életmód és a nagyobb mennyiségű napon tartózkodás fontos szerepet játszik. A D-vitamin viszont képes csökkenteni a csonttörések veszélyét, ami különösen az idősebbeknél jelent nagy veszélyt. A kutatók jelentős része szerint naponta legalább 1000-2000 egység D-vitaminra van szükségünk.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.