Egészsegesen lefogyni

Mindent a zsírról és a cukorról!

Évtizedeken keresztül úgy kezelték a zsírt, mint legnagyobb ellenségünket, a nullkalóriás diéták kedvelt és talán egyetlen célpontja volt. Úgy tartották, a zsír veszély a csípőméretre és az artériák falára, a legtöbb betegség és az elhízás fő okának kiáltották ki. Manapság a tudósok kevésbé negatív álláspontot alakítottak ki: a zsírok részei a szervezetünknek, ugyanis nem mind egyformák és károsak.

Azok az egyszeresen telítetlen zsírsavak például, amelyek az olívaolajban vannak, és azok a többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek a halolajban, diófélékben és más olajos magvakban találhatók, nélkülözhetetlenek egészségünk számára. Hozzájárulnak a rossz koleszterinszint csökkentéséhez (LDL) és megemelik a jó koleszterinszintet (HDL), valamint csillapítják a gyulladást, amely szép lassan tönkreteszi a szöveteket, súlyos betegségeket okozva az ízületekben, de az Alzheimer-kórért is felelős.

Végül a tojásban található oly rettegett koleszterin csak részben áll kapcsolatban a vérben megtalálható koleszterinnel. A szervezetünkben levő koleszterint részben a máj termeli, a túl sok cukorra és szénhidrátra adott válaszképpen. A tojás, ha hetente 3-4 darabot fogyasztunk, tökéletesen megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak.

„Rossz” zsírok

A „rossz” zsírok az elfogyasztott állatok húsával vagy állati eredetű táplálék formájában kerülnek be a szervezetünkbe (vaj, szalonna, zsíros húsok). Ezeket csak óvatosan, ésszel fogyasszuk, akárcsak a növényi olajakat, különösen a hidrogénezetteket, amelyek nem véletlenül találhatók olyan veszedelmesen nagy mennyiségben az előre gyártott élelmiszerekben, például kekszekben, mirelit pizzákban stb.

A zsírok összetett kategória. Figyeljünk, hogy ne hagyjuk el az étkezésből például az olívaolajat, amely nyersen nagyon egészséges! Mi az egészségesebb: egy marék mandula, esetleg paradió, vagy egy kis csomag sós keksz? Ösztönösen ez utóbbit mondaná legtöbbünk, mivel kevésbé zsírosnak tűnik. Pedig nem! A kekszek általában túlságosan sósak, és gyakran tele vannak rossz zsírsavakkal (omega-6, valamint gyakran hidrogénezett zsírok), amelyeket legtöbbször csak tartósítószerként használnak.

Növényi olajok jótékony hatásai

A növényi olajok szerepe az európai ember táplálkozásában is megnőtt, mert elkezdték a magvak ipari hasznosítását. Ez lehetővé teszi a termelés növekedését, és magyarázza a rengeteg, fogyasztást serkentő reklámanyagot. Az adatok viszont azt mutatják, hogy az emberek korábban csak az olívaolajat használták táplálkozáshoz (ott, ahol termett), a többi növényi olajat viszont nem (világítottak vele, dolgoztak vele, terápiás célt szolgált).novolaj-etrend

Nagyon kell vigyáznunk, mert a növényi zsírok nagyon sok termékben előfordulhatnak, először is a sütödékből és pékségekből kikerült termékekben. A minősége annak, amit eszünk, mindig fontosabb, mint a mennyiség, mert már egy kis adag egészségtelen alapanyag is azonnal kárt okoz.

Cukor

A cukor sokunk számára valóságos ördög, ellentétben a zsírral, beépülhetett az életünkbe anélkül, hogy rosszat sejtettünk volna.

Azon a mennyiségen kívül, amelyet a kávénkba, esetleg teánkba teszünk, a cukor jelen van édességekben, kekszekben, és anélkül hogy tudnánk róla, ott van nagyon sok készételben, előre gyártott élelmiszerben, például üdítőkben, gyümölcslevekben, füstölt lazacban, mustárban, ketchup-ban stb.

cukor-egy-igazi -mereg
Hány kockával kérsz? Kettő vagy három?

A szervezetünkben a cukor olyan ragasztóanyagként viselkedik, amelyet ha belerakunk egy edénybe, minden hozzáragad. Tudományos kifejezéssel glikációnak nevezzük ezt a jelenséget, amikor a cukor a fehérjéhez kapcsolódik, megváltoztatva annak formáját és funkcióját. Próbáljuk meg tehát kihagyni az étkezésünkből és hozzászokni a kevésbé édes ízekhez. Ha nem bírunk ellenállni, akkor inkább alkalmazzunk biztonságos természetes édesítőszereket, például asztíviát.

Mire figyeljünk oda?

A sok cukor közül vigyázzunk a kukoricából készített cukorral, amelynek magas fruktóz tartalma van, olcsóbb, mint a klasszikus cukor, sokkal könnyebben lehet használni és szállítani, mivel folyékony halmazállapotú] Az 1970-es években kezdtek számtalan üdítőt és más italt készíteni ebből, ugrásszerűen meg is nőtt az elhízás a lakosság körében. Bevezetése megemelte a fruktóz fogyasztást is, ezáltal, sajnos, háttérbe került a valódi gyümölcscukor, visszaesett a rostokban gazdag gyümölcsök fogyasztása, és így megerősödött a fruktóz vércukorszintre és ezáltal az inzulin kiválasztására gyakorolt káros hatása.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.