Egészsegesen lefogyni

Tippek a hibás táplálkozás elkerülésére

Hizlaló világ a felelős?

Hogyan lehet elkerülni az elhízást egy ilyen környezetben, ahol a termékek végtelen sorban kínálják magukat, az élelmiszerek minősége borzalmas, az életmód mozgásszegény, a stressz pedig életünk legfőbb mozgatórugója?

A világ, amelyben élünk, valóban a kövérség mintáját kínálja nekünk, vagyis akaratunk ellenére olyan életmodellt nevelnek belénk, hogy elhízzunk, és azután csak keserves kínok árán tudjunk lefogyni újra és újra.

Az ember olyan környezeti és életfeltételek között kondicionálódott, amely elődünk, a Homo sapiens életét jellemezte: egy olyan típusú valóságban, amely annyira távol van napjaink világától, hogy el sem tudjuk képzelni. Ezért a manapság ránk zúduló rengeteg új betegséget a tudósok csak „civilizációs betegségeknek” hívják.

Betegségek nyomában

A nyugati társadalmakban nagyon sok betegség részben vagy teljesen a táplálkozástól függ, ez az egészséget fenyegető legnagyobb veszélyforrás. Tudjuk, hogy az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák, a csontritkulás, az ízületi gyulladás, végül pedig az Alzheimer-kór, vagy a depresszió is, amelyeknek nincs semmi látható okuk, komoly összefüggésben állnak azzal a biokémiai zűrzavarral, amelyet a táplálkozásunk vált ki.

Az ennivaló egy sajátos Janus-arcú istenség: lehet az őskáosz egyik legfontosabb alkotóeleme, de a rend, a világosság tartópillére is. Választásainktól függ, melyik oldalát mutatja nekünk, és persze, az élelmiszeripar „diszkrét nyomása” sem elhanyagolható.

Egy teljes környezeti és táplálkozási fordulatnak vagyunk az áldozatai. Túlságosan nagy és hirtelen változás ez, amelyre DNS-ünk képtelen reagálni, hiszen még mindig a 200 ezer évvel ezelőtti állapothoz alkalmazkodik. Ha a DNS és a környezeti hatások nagyon távol kerülnek egymástól, akkor a test és a szellem forradalma jön el. Ez történt a modern emberrel, aki egyre jobban ki van téve az elhízás, a betegség és a boldogtalanság veszélyének.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.