Egészségmegőrzés

Megelőzés és gyógyítás nutrigenomikával Mindig pótoljuk a D-vitamint!

Egyértelműen kimutatható, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedők körében (elsősorban az északi féltekén élőkre jellemzően) gyakrabban fordul elő a rák, az autoimmun betegségek, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a demencia, a szív- és érrendszeri betegség.

A D-vitamin akkor termelődik szervezetünkben, amikor bőrünket napfény éri, és mivel többségünk nem tölt elég időt a napon, szinte mindannyiunk szervezetében kevés van ebből az értékes vitaminból.

Életünk nagy részét zárt közegben éljük, télen alig látunk napot, és az utóbbi évtizedekben az orvosok is óva intenek a napozástól.

A megoldás természetesen nem az, hogy süttessük magunkat pecsenyére a perzselő augusztusi napon, hanem az, hogy napi 15-20 percet töltsünk napfényben az év minden szakában.

Tudjuk, hogy ezt nem könnyű megvalósítani, ezért mindenki számára javasoljuk, hogy szedjen D-vitamint.

És most lássuk, miért fontos ez!

A D-vitamin nemcsak a kalcium és a foszfor felszívódását, valamint a csontok ásványi anyagokkal való feltöltését segíti elő, más funkciói is vannak.

A „járványos” D-vitamin-hiány

Dr. Holick, a D-vitamin világhírű kutatója és szakértője azt ajánlja, hogy naponta legalább 1000 IU-t vegyünk
magunkhoz D-vitaminból és heti 3-4 alkalommal napozzunk 10-15 percet A D-vitamin-hiány ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák hátterében is megtalálható.

D-vitamin-napozas
Napozzunk, de csak mértékkel!

 D vitaminnal és nélküle! Vegyük komolyan!

Egy közelmúltban végzett olasz tanulmány összefüggésbe hozza a D-vitamin-hiányt a nyaki verőér belsejében kialakuló szklerotikus plakkokkal.  D-vitmin

A D-vitamin a rákmegelőzésben is fontos szerepet tölt be.

Számos kutatás kimutatta, hogy védelmet nyújt a vastagbél-, a mell-, a prosztata-, a petefészek-, a nyelőcső-, a vese- és a húgyhólyag daganat ellen.

A mellrák kialakulásának az esélye kisebb azoknál a nőknél, akiknek a vérében nagyobb koncentrációban van jelen a D-vitamin. Tüdőrákos betegeknél pedig a túlélési idő és a D-vitamin jelenléte között találtak pozitív összefüggést.

A D vitamin ellensége

Nem sokan tudják, hogy az A-vitamin a D-vitamin „ellensége”, ugyanis képes meggátolni a működését. A baj az, hogy a kereskedelmi forgalomban levő multivitamin-készítményekbe béta-karotin helyett gyakran A-vitamint tesznek, méghozzá nagy dózisban.

A D-vitamin-hiány nem pusztán súlyos betegségek előidézője, hanem kevésbé súlyos, de annál bosszantóbb apró tüneteket is produkál. A téli hónapokban jellemző D-vitamin-hiány az oka például a gyakori megfázásnak is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin helyes adagolása kisgyerekeknél drasztikusan csökkenti a megfázás, a köhögés, az influenza és a légzőszervi szövődmények előfordulását

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.