Egészségügyi kérdezz-felelek

Vényköteles altatók

Mennyi ideig szedhetek altatót, mielőtt rászoknék?

Ez az altató típusától függ. A legtöbb ilyen szert rövid távú használatra szánják. A népszerű nem benzodiazepin altatók zopiklon, zaleplon, zolpidem testi függőséget nem okozhatnak, pszichéset viszont igen, ezért az alkalmazás időtartama a lehető legrövidebb legyen a legkisebb hatásos dózisban. A zaleplont csak 2 hét időtartamra javasolják, a másik két gyógyszert maximum 4 hétre úgy, hogy ebben legyen benne a fokozatos megvonás időtartama is.

Bizonyos más gyógyszereknél is fennáll a függővé válás kockázata. Ilyen a benzodiazepinek közé tartozó midazolam, temazepam és brotizolam. Ezeket csak alkalmilag, egy-egy álmatlan éjszakán szabad szedni, nem pedig heteken át. Egy másik megoldás lehet az alvásban fontos szerepet játszó melatonin tartalmú tabletta, ám ez csak azoknál hat, akik nehezen tudnak elaludni, azoknál nem, akik felébrednek alvás közben. A ramelteon nyugodtan szedhető addig, ameddig az orvos javasolja, mivel nem okoz függőséget.

Ne várjon azonnali enyhülést a szteroidos orrspray-től! A teljes hatás kialakulása akár két hétig is eltarthat, ezért legyen türelmes!

Miért írt fel az orvosom antidepresszánst az álmatlanság ellen, amikor nem is vagyok depressziós?

Akár hiszi, akár nem, az inkább antidepresszánsként ismert trazodon az álmatlanság ellen is kiváló. A trazodon egyik mellékhatása az álmosság, ezért írják fel álmatlanság ellen jóval kisebb dózisban, mint depresszió esetén. Más altatókkal ellentétben ez a gyógyszer tartósan is szedhető. Férfiaknak ritkán írják fel, mert fájdalmas vagy hosszan tartó merevedést okozhat.

Egyéb mellékhatásai közé tartoznak az influenzaszerű tünetek, a vizelési nehézségek és a vérnyomásváltozások. Az álmatlanság ellen gyakran felírt másik antidepreszszáns a mirtazapin. Ha az álmatlanság a depresszió részjelenségeként jelentkezik, akkor bármelyik másik antidepresszáns is hatékony megoldást jelenthet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.