Élet cukorbetegként

Kézben tartjuk a diabéteszt

Fontos:

Ha jobban megfigyeljük, a testünkben éppenséggel nem uralkodik harmónia. Meglehetősen sok bioprogram működött szervezetlenül a többéves rendszeres nassolástól, a sütemények, a pizza fogyasztásától, a kiadós üldögéléstől, az autóvezetéstől és az órákig tartó ülőmunkától. Szerencsére ma már lehetőségünk van ezt az összevisszaságot újra kézben tartani. Sok diabéteszes akár ismét teljesen egészséges is lehet. Igaz, zavart szenvedtek a bioprogramjaik, de nem mentek tönkre.

Csakhogy ehhez mindenkinek együtt kell dolgozni, a képességeiket és a tudásukat latba kell vetni: nekünk magunknak, az orvosunknak a szakmai tudásával, valamint egy kompetens diabéteszcsoportnak, mely szóval és tettel egyaránt segít. Mindenesetre kezdettől fogva tisztában kell lennünk azzal, hogy a kezelés legnagyobb részét nekünk magunknak kell véghez vinnünk. Ezt a felelősséget senki sem veheti át tőlünk, még a legjobb orvos sem.

Szakorvosi segítség

Én magam vagyok a mostani és a jövőbeni életem legfőbb építője, akinek minden szükséges segítséget és a legjobb szerszámokat bocsátják a rendelkezésére. Az orvos mindig mellettem fog állni a legjobb tudásával. Ő felügyeli a terápiát, és ő ad választ az orvosi kérdésekre. Csak ő tudja a vércukorszint alakulását orvosi szempontból helyesen felbecsülni, és a gyógyszereket annak megfelelően meghatározni. Csakhogy nem adhatjuk le neki a testünket javíttatásra.

Csak ez az egy van, és arra mindennap szükségünk van. Ezért nekünk kell a napi terápiát – mint a vércukorszint mérést, a gyógyszerek beszedését – elvégezni.

Jegyezzük meg! Minél jobban összedolgozunk az orvosunkkal, minél bizalmasabban és őszintébben beszélünk egymással, annál jobban és hatékonyabban tud támogatni bennünket.

A diabéteszesek oktatása

Az orvosunk azt fogja tanácsolni, hogy vegyünk részt egy diabéteszes oktatáson. Ezt feltétlenül fogadjuk meg! A diabétesz-tanácsadók vagy a speciálisan képzett asszisztensek szakszerű vezetésével megtanuljuk, hogyan használjuk helyesen a vércukormérőt és a tűket. És sok mindent megtudunk arról, hogyan élhetünk és kell élnünk a diabétesszel. Míg az orvosnak néha nincs ideje részletesen megválaszolni a kérdéseinket, a diabéteszes oktatáson bőségesen elég idő áll rendelkezésre.

Ott azt is megtudjuk, van-e a közelünkben önsegélyező csoport, ahol beszélhetünk a kényes témákról, például a diabéteszről és a partnerkapcsolatról. Az ilyen oktatás emellett az információk valóságos tárháza, és jó alkalmat kínál arra, hogy más diabéteszesekkel eszmecserét folytassunk.

A vércukormérők világa

Egy fontos eszköz, melyre a diabéteszes életünk „építtetőjeként” szükségünk van: egy hozzánk illő vércukormérő. Az egyszerűbb, elektromos memória nélküli eszközök esetén szükség van egy vércukornaplóra, amelybe bejegyezzük a mért értékeket, hogy a legközelebbi orvosi ellenőrzésen megbeszéljük az orvossal.

  • Rendkívül kényelmesek az olyan mérőműszerek, melyek sok mért vércukorértéket tárolnak dátummal együtt, hogy már tényleg csak mérnünk kelljen. Az ilyen eszközök sokszor számítógépes csatlakozóval rendelkeznek, úgyhogy az adatokat gyorsan és egyszerűen lehet átvinni az orvos számítógépére, hogy mihamarabb kiértékelhesse.
  • Azok számára akik szívesen dolgoznak a számítógéppel, és a vércukorértékeiket grafikonon is meg akarják nézni, kaphatók mérőműszerek a hozzájuk tartozó szoftverprogramokkal együtt. Ezzel viszonylag egyszerűen megnézhetjük a monitoron egy hosszabb időintervallum értékeinek lefutási görbéjét. Az egyéni analízis mindenesetre sohasem helyettesíti az orvosi kiértékelést, hanem csak egy felvetés saját magunknak: képezze a kiindulási alapot az orvossal való konzultációhoz.

Az antidiabetikumok támogatása

A testünk egy valóságos remekmű, melyben egyedi folyamatok ezrei tökéletesen épülnek egymásra. A legmodernebb kutatási módszerek ellenére eddig még nem sikerült ezt az igen bonyolult összjátékot teljesen megérteni, vagy akár lemásolni. Emiatt nincsenek olyan antidiabetikumok, melyek helyettesíthetik a test funkcióit. A gyógyszerek csupán támogathatják a bioprogramokat:

  • A Metformin fékezi a cukor felszabadítását a májból, és javítja az inzulin hatását az izomnál.
  • Az Acarbose-t és a Miglitolt étkezéskor vesszük be, és ezek a szénhidrátemésztés késleltetéséhez vezetnek. Így étkezések után a vércukorszint nem emelkedik olyan gyorsan és magasra.
  • A szulfonil-karbamidok fokozott inzulintermelésre serkentik a hasnyálmirigy még működő béta-sejtjeit. Órákon keresztül hatnak.
  • A Thiazolidindionokat (Glitazone) inzulinszenzitivizálóknak is hívják, mivel a hatásuk abban áll, hogy a sejteket újra fogékonyabbá teszik az inzulinra.
  • A Glinidek (Repaglinid, Nateglinid) egy egészen új anyagcsoport, mely a bétasejtek inzulinkibocsátását csak akkor serkenti, ha emelkedik a glükózkoncentráció. A szulfonil-karbamidokkal ellentétben csak néhány óráig hatnak.
  • Inzulint akkor alkalmazunk, ha a béta-sejtek már annyira kimerültek, hogy nem képesek – vagy egyáltalán nem tudnak – elegendő inzulint termelni.

Ragadjuk meg a rosszat a gyökerénél

Ha így felkészültünk, és egy elkötelezett szakértő csoport áll mellettünk, nemcsak a vércukorértékeinket kontrollálhatjuk jól, hanem mindenekelőtt támogathatjuk a bioprogramjainkat, hogy ismét egyensúlyba kerüljenek. Mert sajnos nem elég, ha egyszerűen beszedjük a tablettákat. Pusztán gyógyszeres kezeléssel idővel romlani fognak a vércukorértékek, mert a test inzulintermelése tovább csökken – még ha ez lényegesen lassabban is történik, mint gyógyszerek nélkül. Végül már csak egy lehetőség van, hogy a 2-es típusú diabéteszt biztosan kézben tartsuk, és újra egészségesebbek legyünk:

Vigyázat! A vérben lévő glükóztúlkínálatot csökkenteni kell, hogy a kínálat és a kereslet aránya ismét egyensúlyba kerüljön.

Egy jó egészségvállalat stratégiája

A gazdaság már sikeresen példázta: ha telített a piac, és stagnál az eladás, a kínálatot csökkenteni, a vásárlást pedig fokozni kell, hogy nőjön a forgalom. Pontosan ugyanez az eljárási mód működik a glükózeladás nehézségei esetén. Ezért a vevőinknél, az izomsejteknél csökkenteni kell a kínálatot azáltal, hogy úgy táplálkozunk, hogy a vércukorszintünk ne száguldjon állandóan szédítő magasságokba, hanem lehetőleg alacsony maradjon, és növelni kell a keresletet. Ez csak akkor megy, ha az izomsejtek táplálékenergiát égetnek el, hogy glükózpótlásra legyen szükségük. Ehhez pedig nem kell reklámkampányokba kezdeni, hanem egyszerűen csak mozogni kell.

Sem a legjobb orvos, sem az elkötelezett diabéteszcsoport nem tudja átvenni tőlünk ezeket a vállalkozói eljárásmódokat. Az a szép benne, hogy egyedül mi profitálunk belőle, ha a „test-vállalkozásunk” ismét flottul működik azáltal, hogy a rosszat a gyökerénél megragadjuk. És a nyereség megfizethetetlen: újra egészségesek lehetünk, és olyan testtel élhetünk, melyben teljes egészében jól érezzük magunkat, mellyel új lendülettel telve, sugárzóan vonzó külsővel jelenhetünk meg. Egy olyan életet alakíthatunk ki, melyet élvezettel oszthatunk meg más emberekkel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.