Ételek és italok az étrendben

Az ásványvíz jobb a csapvíznél?

A boltokban vagy automatákból vásárolt vizespalacko­kon látható hófödte hegyek és kristálytiszta patakok képe azt sugallja, hogy a bennük lévő H20 természetes, tiszta és kezeletlen. Szemlátomást jól működik ez a marketing­fogás: a felmérések szerint sok fogyasztó véli úgy, hogy a palackos víz biztonságosabb és egészségesebb, mint az, ami otthon a csapból folyik.

Jobb a palackozott víz, mint a csapvíz?

NEM Az ásványvíz semmivel sem tisztább vagy biztonsá­gosabb, mint az, ami otthon a csapból folyik. Különbség a kettő között csak árban van.

Tudta, hogy a palackozott víz valójában sokszor csapvíz?

Az Amerikai Természeti Erő­forrásokat Védő Tanács felmé­rése szerint az Egyesült Álla­mokban kapható palackozott víz nem forrásvíz, hanem a víz­művek víztározóiból származik. Egyes gyártók tisztítják a vizet palackozás előtt, de a városi vízművek megteszik ugyanezt azzal a vízzel, amely a fürdőszobában és a konyhá­ban folyik a csapból. Vegyé­szek kettős vakvizsgálattal ha­sonlították össze az üveges és a csapvizet, és nem találtak különbséget.

Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete végzett a közelmúltban ás­ványvíztesztet:

11 magyaror­szági ásványvizet vizsgáltak meg mikrobiológiai, fogyasztó­védelmi és környezetvédelmi szempontból.

Az eredményt honlapjukon is közzétették:

Az eredmények azonban alkalmasak arra, hogy általánosságban felhívjuk a figyelmet arra a téves állításra, hogy az ásványvizek minden esetben tisztábbak, egészségesebbek, biztonságosabbak lennének a csapvíznél.

Az ásványvíz káros mind a pénztárcára, mind a környezet­re. A környezettudatos gondol­kodás számára nehezen elfo­gadható a víz palackozása. Csak az Egyesült Államokban évente eladott pillepalackok gyártásához 1,5 millió hordó olajra van szükség.

Ha nem kedveli otthonában a vezetékes víz ízét, szerezzen be szűrőberendezést.

Jó tanács: Mennyi vizet kell inni? Egye­sek szerint a halvány színű vizelet annak jele, hogy az illető elég vizet iszik. Vannak azonban olyan élelmiszerek és vitaminok, amelyek világosra változtatják a vizelet színét, és a sötét színű vizelet sem okvetlenül jelez kiszáradást. Gyakorlati szabály lehet: annyi vizet igyon, hogy kb. négy­óránként megteljen a hólyagja.

Valóban nyolc pohár vizet kell inni naponta?

NEM Jó, ha nem engedi, hogy kiszáradjon a torka, de nem kell számolni, hány po­hárral iszik meg. A legtöbb ember pontosan annyi vizet iszik, amennyire a szerveze­tének szüksége van.

Orvosok és dietetikusok ko­rábban azt javasolták, hogy igyunk naponta nyolc pohár vizet, nehogy kiszáradjunk. Ezt a tanácsot még ma is lehet hallani, noha nem­igen állja meg a helyét.

Az emberi test fele-két­harmada víz. Egy 75 kilós ember teste kb. 38 liter vizet tartalmaz. Naponta veszítünk vizet: jó néhány litert a vizelettel, míg kb. fél litert kiizzadunk és kilehelünk. Vilá­gos, hogy a veszteséget pótolni kell, hogy a sejtek ne károsod­janak. Egy férfinak kb. 37 dl (15-16 pohárnyi) vízre van szüksége naponta, míg egy nőnek kb. 27 dl-re (ez valami­vel több, mint 11 pohárnyi). Ennyihez könnyűszerrel hoz­zá lehet jutni a normál étrend keretében.

Minden folyadék, amelyet megiszunk, tartalmaz vizet, a kávé és más koffein­tartalmú italok is, bár ezek vizelethajtó hatásúak. E hatás azonban csak rövid ideig tart, tehát ezek is védenek a kiszá­radástól. Még az alkoholtartal­mú italok is számítanak. Arról se feledkezzünk meg, hogy a szilárd ételek is tartalmaznak vizet – némelyik zöldség víz­tartalma eléri a 90 százalékot.

Honnan származik tehát a napi nyolc pohár törvénye?

Senki sem tudja biztosan. Le­het, hogy egy korábbi ajánlás az alapja, amely a kórházi be­tegek bevitt kalóriáinak szá­mával arányos vízfogyasztásról szól. A betegeknek gyakran va­lóban többet kell inniuk, hogy ne száradjanak ki és segítsék a gyógyulás során termelődő salakanyagok kiválasztódását. Az intenzív testmozgást vég­zőknek is fokozottan ügyel­niük kell, különösen meleg na­pokon.

Egy vizsgálat során azonban semmilyen bizonyíté­kot nem találtak arra, hogy az egészséges, normál aktivitá­sú egyéneknek naponta nyolc pohár vizet kellene inniuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.