Ételek és italok az étrendben

Csokoládé – jót tesz a fogyasztása?

Tegnap még bűnös szenvedélynek számított, amely tönk­reteszi a fogakat, zsírpárnákat rak a csípőre és aknét okoz, mára viszont a csokoládéra gyakorlatilag egészség­védő eledelként tekintenek, amely javítja a hangulatot, védi a szívet, és még a rák ellen is fölveszi a harcot. Mint­ha szüksége lett volna ajánlólevélre! De nem sok ez egy kicsit a jóból?

Jót tesz az étcsokoládé?

IGEN A tejcsokoládéval szemben az étcsokoládé sok olyan vegyületet tartalmaz, amely véd a szív- és érrend­szeri betegségekkel szemben. Nem árt tehát, ha időnként keserűcsokoládét nassolgat. Ha eddig jobban kedvelte a tejcsokoládét, mint a sötét étcsokoládét, ideje, hogy adjon az utóbbinak egy újabb esélyt.

A csokoládélikőr, a kakaó­vaj és a kakaópor ké­szítéséhez használt kakaóbab telis-tele van flavonoidokkal. Ezek a hatékony antioxidánsok semlegesítik a sejteket károsító és betegséget okozó szabad gyököket. Megtalálhatók még a szőlőben, a teában és a grépfrútban is.

Jegyezzük meg! Az étcsokoládé sokkal több, flavonoidokban gazdag kakaót tartalmaz, mint a tejcsokoládé.

Az étcsokoládéban található flavonoidok serkentik a szer­vezetben az értágító hatású nitrogén-oxid gáz képződését, ennek következtében javul a keringés, és alacsony szinten marad a vérnyomás. Egyes ku­tatók véleménye szerint a rend­szeres étcsokoládé-fogyasztás legalább olyan hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, mint az általánosan használt vérnyomáscsökkentő szerek. Egy vizsgálatban a részt vevő 10, magas vérnyomású nőnek és férfinak naponta 10 dkg étcsokoládét adtak, míg egy másik csoport tagjai fehér csokoládét kaptak, amely nem tartalmaz flavonoidokat. Tizenöt nap után megcserélték a két csoport csokoládéadag­ját.

Eredmény: azt találták, hogy az étcsokoládé – a fehér csokolá­déval szemben – 12 százalék­kal csökkentette a szisztolés vérnyomást és 9 százalékkal a diasztolést.

Más vizsgálatok az étcsoko­ládé gyulladásgátló hatására derítettek fényt, márpedig az idült gyulladás is kockázati tényezőnek számít a szív- és érrendszeri betegségek szem­pontjából. Kimutatták továb­bá, hogy az étcsokoládé fokozza a szervezet inzulin­érzékenységét, s így segíthet megelőzni a 2-es típusú cukor­betegséget.

De hogyan lehet egy édesség­nek ennyiféle jótékony hatása?

Az étcsokoládéban kevesebb a cukor, mint a tejcsokoládé­ban, de több benne a zsír, és nagy az energiatartalma. Ezért természetesen hizlal, viszont nem növeli a vér koleszterin­szintjét, mert zsírtartalmának egyharmada oleinsav, amely egyébként az olívaolajban is megtalálható egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsav.

Jó tanács: Ha étcsokoládét vásárol, olyat keressen, amelynek legalább 60 százalékos a kakaótartal­ma, mert az azt jelenti, hogy sok benne az egészséges flavonoid. Ma ez már nem nehéz, hiszen amióta nyilván­valóvá vált az étcsokoládé egészségvédő hatása, a gyár­tók ügyelnek arra, hogy fel­tüntessék a csomagoláson a kakaótartalmat. Tudni kell azonban, hogy a magas kakaó­tartalom erősen kesernyés ízt ad a csokoládénak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.