Fájdalom enyhítése

Kéztőalagút-tünetegyüttes tünetei és kezelése

A kéztőalagút az a cső, amelyen ke­resztül a kar idegei és inai a kéz felé haladnak. Gyulladása duzzanatot okoz, a duzzadt szövetek pedig nyomják az idegeket, s ez zsibbadásra, bizsergésre és kézfájda­lomra vezet. Elsősorban a hüvelyk­ujjat, a mutatóujját és a középső ujjat sújtja, és leggyakrabban váran­dós és idős nők esetében fordul elő. A hagyományos orvoslás – súlyosabb esetben – általában műtéttel gyógyítja a betegséget.

Ha fontos ásványi sókban gaz­dag termálfürdőkben relaxálunk, az különösképpen alkalmas az ízületek, az idege, és az izmok fájdalmának csil­lapítására.

Arcidegzsába

Mutatóujjunkkal nyomjuk meg a szem­öldökünk belső végén található pontot azon az arcfélen, ahol a fájdalmat érezzük. A másik megoldás az, ha bármelyik oldalon megnyomjuk a szánk szélén levő pontot.

Ülőidegzsába

Nyomjuk meg a láb­szárunk külső olda­lán, a bokacsont kö­zepétől felfelé tenyér­nyi távolságra levő pontot, a sípcsont és a szárkapocs között. Tíz percig nyomjuk, majd ha kell, félórán­ként ismételjük meg a kezelést.

Akupresszúra

Nyomjuk meg a csukló belső felén az „utazási betegség” (tenge­ribetegség) elnevezésű pontot, valamint az ezzel éppen szemben, a csukló külső felén középen levő pontot. A csuklónk két oldalán található bármelyik pontot naponta háromszor két percig nyomjuk.

Hidroterápia, gyógy étrend és gyógytáplálkozás

A fájdalmat váltott hideg és meleg borogatással enyhíthetjük. A napi B-vitamin-komplex bevétele is fon­tos, vagy a magnéziummal együtt szedett napi 1 g B6-vitamin is segít.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.