Fogyókúra tudástár

Glikémiás Index (Gl) – Mit kell róla tudnunk?

A glikémiás index egy olyan mutatószám, amely azt fejezi ki, hogy 100%-nak véve a cukor által kiváltott vércukor­ emelkedést, a különböző ételekben lévő szénhidrátok vércukornövelő hatása ennek hány százaléka.

Jegyezzük meg! Magasnak tekinthetők főleg a 70-100% körüli Gl-értékű ételek.

A Gl fogalmát eredetileg a cukorbetegek diétájához fej­lesztették ki, de miután a felnőttkori cukorbetegek 80%-a túl­súlyos/elhízott, ezért az elhízás kezelése során is alkalmaz­ható. A cukor fogyasztásához közelálló Gl-jű ételek gyors vércukor-emelkedést váltanak ki, erre a szervezet gyorsan válaszol, a hasnyálmirigy inzulintermelése hirtelen fokozó­dik, és beindít egy anyagcsere-folyamatot, mely végül zsírle­rakódást eredményez.

Mi befolyásolja a glikémiás indexet?

A Gl-t befolyásolja az étel zsír- és fehérje-, rost-, tannin-, amilopektintartalma, és az élelmiszerfeldolgozás mértéke is. így, ha magas a rosttartalom, akkor elhúzódik az emésztés és a felszívódás, ha magas a táplálék savtartalma, akkor las­sabban halad a gyomor-bél rendszerben, ha a keményítő, a szénhidrátok finomított formában kerülnek felvételre, annál gyorsabban szívódnak fel. A táplálékban jelenlévő zsírok, il­letve a telítetlen zsírok mérsékelhetik a felszívódás sebessé­gét.

Gabonafélék GI értéke

A gabonafélék, a kenyér Gl-je a feldolgozás, az őrlés módjától függ: minél durvábbra őrlik, annál alacsonyabb a Gl, minél finomabb lesz a liszt, annál gyorsabb a belőle ké­szült termék felszívódása. A szénhidrátok főzési ideje is be­folyásolja a felszívódásukat: minél hosszabban főzik a bur­gonyát, rizst és tésztát, annál gyorsabban szívódik fel, és an­nál magasabb a Gl-értéke.

Természetesen a szénhidrátbevitel kedvezőtlen hatásai a bevitt mennyiségtől is függnek: így alacsony Gl-jű szénhidrátot tartalmazó étel nagyobb mennyisége hasonló anyag­cserehatású lehet, mint egy kisebb mennyiség magas Gl-jű ételekből. Tehát ha alacsony Gl-jű szénhidrátokból sokat fo­gyasztunk, az is jelenthet olyan szénhidrátterhelést, mint a magasabb glikémiás indexű táplálékból, kevesebb elfogyasz­tása.

Jegyezzük meg! Orvosi, táplálkozástudományi vizsgálatokban igazolták, hogyha alacsony Gl-jű ételeket használtak, az a testsúlyt és a vérzsír-, vérnyomás-, vércukor értékeket is kedvezően be­folyásolta.

Vizsgálatok

Már említettük a 116 000 amerikai ápolónővel végzett év­tizedes vizsgálatot, melyben azt mutatták ki, hogy akik a leg­több magas Gl-jű ételeket fogyasztották, azok között volt a leggyakoribb a szívinfarktus.

Számos vizsgálat igazolta, hogy az ételek Gl-je szoros korrelációban (összefüggésben) van a laborvizsgálattal ki­mutatható anyagcsere-paraméterekkel, azonban arra még nincs döntő bizonyíték, hogy alacsony Gl-jű ételekkel nem­csak a testsúlyt és a vérzsírokat, vércukrot, hanem a szív- és érrendszeri kockázatot is csökkenteni lehetne.

Egy 40 vizsgálatból készített ún. meta-analízisben 35 vizsgálat a rizikófaktorokkal való összefüggését bizonyította. Az említett amerikai ápolónőkkel folytatott felmérés egy al­csoportjában 7521 nőnél 10 év alatt pozitív összefüggést ta­lálták a magas Gl-jű ételek és a szívinfarktus kialakulása kö­zött.

Az elmúlt évtizedben elterjedtek a glikémiás indexet a di­étába beépítő fogyókúra rendszerek, létezik ún. Gl-diéta is, azonban ezek legtöbbször túlzó módon csak a Gl-t veszik fi­gyelembe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.