Gyermekbetegségek

Tüdőgyulladás okai gyermekkorban

A tüdőhólyagocskák gyulladása, amelyek megtelnek folyadékkal, és így akadályoz­zák a normális légzést. A tüdőgyulladás minden életkorban előfordulhat, de a kis­gyermekkornak és időskorúak körében a legjellemzőbb. A légzőszerv akut fertőzései okozzák a gyermekgyógyászatban előforduló megbetegedések zömét. A tüdőgyulladás a légúti fertőzések 10-15%-áért felelős.

Okai

Főként bakteriális eredetű: A Streptococcus pneumoniae, a B-típusú Haemophilus influenzae, a Staphylococcus aureus, a Mycoplasma pneumoniae, a Chlamydia pneumoniae Előfor­dulhat vírusfertőzés által kialakult tüdőgyul­ladás is: a VRS, a rhinovirus, a parainfluenza vírus révén, illetve gombák vagy paraziták is előidézhetik.

Tünetek

Klasszikusan a láz-, a köhö­gés, légzési nehézségek, a mellkasizom erőlködése, a nyak elülső részén lévő mélyedés behúzódása, az orrcimpák állandó mozgása és a mellkasi fájdalom.

Diagnózis

Sokszor elegendő a tüne­teket megfigyelni, és az orvos megállapítja a tüdőgyulladást, esetleg mell kasröntgent, tüdő-CT-t kér, ami megerősíti a diagnózist.

Terápia

Általában szájon át adandó antibiotikum, amit 7-10 napig kell szedni, súlyosabb esetekben van szükség kórházi kezelésre, és az izomba vagy a vénába adott antibiotikumkúrára.

Megelőzés

A visszaeső tüdőgyulladá­sos gyerekek esetében ajánlatos az évente végzett influenza és pneumococcus elleni védőoltás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.