Gyors felépülés

Sérülés után: a baleseti osztályon

A KSH adatai szerint Magyarországon 2010-ben több mint 16 300 személyi-sérüléses közúti közlekedési baleset történt, és a háztartási balesetek száma megközelítette a negyedmilliót. Ha tudja, hogy mi a teendő vészhelyzetben vagy sérülés esetén, akkor nagyobb az esélye, hogy gyors és magas színvonalú ellátásban részesüljön.

A baleseti és sürgősségi osztályok elsődleges feladata a sérültek lehető leggyorsabb vizsgálata, ellátása, és annak eldöntése, hogy kórházba kerüljenek vagy ha erre nincs szükség, otthonukba hazatérhessenek. Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legmagasabb színvonalú sürgősségi ellátásban részesüljön, meg kell őriznie a nyugalmát, és minél tömörebben és világosabban el kell mondania, hogy mi történt.

Hasznos lehet, ha ismeri a sérültre (ha ön az, akkor saját magára) vonatkozó legfontosabb egészségügyi adatokat.

A következő információkra lehet szükség:

  • a sérült által szedett gyógyszerek,
  • ismert allergiák,
  • a beteg vércsoportja (főleg, ha az ritka), feltételezett terhesség,
  • a sérülés után tapasztalt olyan tünetek, amelyek azóta már elmúltak (pl. hányinger), a baleset óta bevett fájdalomcsillapítók,
  • a háziorvos elérhetősége.

A következő lépés

Kérdezze meg az orvost, hogy mi a teendő a sürgősségi osztályon kapott ellátás után. Lehet, hogy később járóbeteg-rendelés keretében vissza kell térnie, vagy lesz néhány otthoni teendője is. A sürgősségi ambulanciákon meglehetősen nagy a zsúfoltság, főleg péntek és szombat esténként.

Talán elkerülheti a hosszas várakozást, ha kisebb sérülések esetén egy másik ellátási formát választ.

Íme néhány lehetőség:

  • A sebészeti szakrendelésen ellátják a nem életveszélyes sérüléseket, például a rándulásokat és húzódásokat.
  • Este, éjjel vagy hétvégén kihívhatja az orvosi ügyeletet.
  • Közúti balesetek esetén a biztosítók éjjel-nappali assistance nevű szolgáltatása segít a megfelelő el-látási hely megtalálásában, ami különösen külföldi utazás során lehet hasznos.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.