Gyors felépülés

A nevetés a legjobb orvosság!

Hogyan segítette a vidámság a rákbetegeket a gyógyulásban?

John Cremer előadó és oktató – aki a rákból lábadozóknak szervez vidám improvizációs műsorokat – ezt mondja a nevetésről: A résztvevők előbb másokat nevettettek meg, aztán maguk is nevetni kezdtek. Látni lehetett, ahogy egészen megváltozott az arcuk. A tekintetük egyre jobban csillogott, és mind többet néztek egymás szemébe. Kihúzták magukat, és magabiztosabbá váltak.

Elég sokan mondták, hogy az endorfin-termelődésnek köszönhetően valóban csökkentek a fájdalmaik. Egy nő arról számolt be, hogy az előadások után körülbelül tíz napon át biztosan kevesebb fájdalma volt, mint korábban. A súlyosan beteg vagy depressziós személyek agyában rögzült idegi útvonalak alakulnak ki. A nevetés megszakítja ezeket és újakat hoz létre.

Megint a stressz…

Úgy vélik, hogy az idegrendszert érő tartós stressz gátolja a szervezetben azoknak az anyagoknak a termelődését, amelyek serkentik és összehangolják a fehérvérsejtek működését és segítenek a betegségek elleni védekezésben – ezt nevezzük immunrendszernek.

Legyen nyugodt, legyen boldog, gyógyuljon meg!

Bár a stressz gátolhatja az immunrendszer működését és fogékonyabbá tehet a betegségekkel szemben, jó hír, hogy az elme megnyugtatása visszafordíthatja a stressz által okozott ártalmakat. Sokan találják hasznosnak a reflexológiát, a masszázst és az aromaterápiát. Érdemes lehet megpróbálkozni az akupunktúrával és a hipnózissal is.

Kell egy barát

Amikor valaki beteg vagy rosszul érzi magát, nagyon sokat használhat a barátok támogatása. Ez a segítség egyenesen felbecsülhetetlen értékű lehet, egy nagyobb műtét után hazatérve. A kutatások szerint a társaság egyértelműen kedvező hatású az egészségre.

Egy amerikai vizsgálat során például a melanomás páciensek rossz lelkiállapotának javítása céljából végzett csoportterápiás kezelések növelték a T-sejtek számát és a túlélési időt is. Akik nem részesülnek ilyen jellegű támogatásban, azoknak nagyobb valószínűséggel romlik az állapota, mint azoké, akiket család és barátok vesznek körül.

Állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy az elszigeteltség hajlamosabbá tesz a fertőzésekre. Az anyjuktól elválasztott majomkölykök – különösen ha egyedül voltak a ketrecükben – kevesebbet termeltek a fertőzések elleni harcban szükséges T-sejtekből és a vírusok elleni antitestekből. A támogatás sokféle formában érkezhet. Íme néhány ötlet: Érdeklődjön orvosánál vagy nézzen utána az interneten, hol talál olyan szervezet, amely az önéhez hasonló állapotú emberek részére szervez önsegítő csoportot.

A tagok akár a világhálón át is tarthatják a kapcsolatot egymással. A Magyar Rákellenes Liga (www.rakliga.hu) például amellett, hogy a daganatos betegségek tüneteit, jellemzőit, kezelési lehetőségeit mutatja be a honlapján, segít megtalálni a betegeknek a lakóhelyükhöz legközelebb elérhető szervezeteket is.

  • Keressen olyan internetes közösségi oldalakat, fórumokat, ahol az önéhez hasonló problémákkal küszködő személyekkel levelezhet.
  • Érdeklődjön a lakóhelye közelében működő betegsegítő csoportokról.
  • A másoknak nyújtott segítséggel önmagán is segíthet. Az önkéntes munka csökkenti a stresszt és a depressziót, sőt segíthet leszokni a dohányzásról, illetve a túlzott alkoholfogyasztásról is.

Legyen kreatív!

A kreatív hobbik élvezetesek és sikerélményt adnak, így elvonják figyelmét a betegségéről és sokat segíthetnek a stressz csökkentésében, írja ki magából! Próbálkozzon kreatív írással. Nem feltétlenül kell regényt írnia, bőven elég, ha napló formájában beszámol a tapasztalatairól.

Egy brit pszichiátriai kezelésekkel foglalkozó lap szerint „amikor a páciensek leírták traumatikus, stresszes vagy érzelmileg megterhelő élményeiket, az a testi és lelki egészségüket egyaránt javította.” Hallgasson zenét! Szakítson időt az ön által legjobban kedvelt stílusú zene hallgatására. Kimutatták, hogy akik műtétre várva maguk választottak zenét, azoknál csökkent a szorongás és kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük.

Egy 2010-es finn tanulmány pedig arról számolt be, hogy a zenehallgatás a stroke-on átesett betegek agyában olyan változásokat idézett elő, amelyek a sérült agyi funkciók javulásához vezettek. Találja meg magában a művészt! Próbálkozzon festéssel vagy szobrászkodással!

A brit Art for Health (Művészet az egészségért) című jelentés 15 közösségi művészeti projektet vizsgált meg, és az alábbi következtetésre jutott:

A művészi tevékenység nyilvánvalóan alkalmas arra, hogy jelentősen javítsa az egészségi állapotunkat, közérzetünket és életvezetésünket.

A projektek – a festéstől a foltvarrásig – segítettek a résztvevőknek abban, hogy pozitívabban gondolkodjanak, csökkenjen a magányosságuk és szorongásuk, miközben megnőtt az önbizalmuk és önbecsülésük, ami segített nekik a társas kapcsolatok kialakításában.

Környezet és hangulat

Florence Nightingale, a neves brit ápolónő az elsők közt ismerte fel, mennyire fontos a beteg környezete. Noteson Hospitals (Jegyzetek a kórházakról) című könyvében így írt: „a pácienst körülvevő tárgyak formájának változatossága és élénk színe ténylegesen segíti a gyógyulást.” Ön is sok mindent tehet azért, hogy ideális környezetet teremtsen.

  • Fény! Tartsa a függönyöket széthúzva és vágja le a lombokat az ablak előtt, hogy a fény akadálytalanul bejusson az otthonába. A természetes fény jót tesz a testnek, az elmének és a léleknek egyaránt.
  • Természet. Ha lehet, olyan helyen időzzön, ahonnan kilát a zöldbe. A vizsgálatok szerint a növények és a természet látványa csökkenti a stresszt és fokozza a pozitív érzéseket. Ha nincs kertje, vegyen szobanövényeket. Vegye körül magát a kedvenc színeivel – vásároljon néhány új díszpárnát, képet vagy takarót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.