Gyors felépülés

Balesetek és sérülések esetén mi a tennivaló?

Váratlan sérülés bárhol és bármikor érheti az embert – megbotlani, elesni, forróba nyúlni, megvágni magunkat egy pillanat műve, nem beszélve a közlekedési balesetekről. Néha megúszhatjuk annyival, hogy fáj a sérülés helye, máskor viszont komolyabb a baj: csonttörés, rándulás (az ízületi szalag sérülése), izom- és ínhúzódás, vágások vagy zúzódások. Bár a sérülések igen fájdalmasak lehetnek, átmenetileg mozgásában korlátozhatják az embert, s eleinte talán kórházi ellátást igényelnek, a legtöbb azonban maradéktalanul meggyógyul.

Az egészséges szervezet öngyógyító képessége egészen rendkívüli

Az idős embereknek azonban a mindennapos balesetek is súlyosabb következményekkel járhatnak. Minden balesetnél nagyon fontos az azonnali elsősegélynyújtás, de a teljes gyógyuláshoz sokszor folyamatos gondozásra és rehabilitációra is szükség lehet. E cikbben olyan tanácsokat találhat, amelyek segítségével a lehető legrövidebb idő alatt felépülhet a kisebb és a nagyobb balesetekből.

Általános tanácsok

Egy súlyosabb baleset vagy elesés utáni lábadozáshoz sok türelem kell. Időbe telik kiheverni a trauma okozta testi és lelki megrázkódtatást, ám ne feledje, hogy ön is sokat tehet a gyógyulás elősegítéséért. Bármilyen jellegű is a sérülése, a folyamat alapvető elemei mindig ugyanazok.

 • Pihenés: alvás közben a szervezete gyógyítja önmagát, ezért feltétlenül pihenjen sokat. Gondoskodjon arról is, hogy jól aludjon – ha kell, szedjen fájdalomcsillapítókat, vagy sajátítson el relaxációs technikákat. Gyógytorna Lehetséges, hogy a gyógytornász vagy a szakorvos olyan gyakorlatokat ír elő, amelyek felgyorsítják a sérült testrész gyógyulását. Ne feledkezzen meg azonban a teste ép részein lévő izmok és ízületek megmozgatásáról sem.
 • Tápláló étrend: egyen sok olyan ételt, amelyek gazdagok a gyógyulást elősegítő tápanyagokban.
 • Házi és alternatív kezelések: sokféle módszer tartozik ide, a relaxációs technikáktól, a meditációtól és az önmasszázstól kezdve a gyógyteákon, a növényi kivonatokon és az aromaterápiás olajokon át egészen a természetgyógyászok és más szakemberek segítségének igénybevételéig. Ezek abban segíthetnek, hogy könnyebb legyen a lábadozás és jobban érezze magát, miközben szervezete, valamint az orvos által előírt kezelések gondoskodnak a gyógyulásáról.
 • Az újabb balesetek megelőzése: nagyon fontos, hogy alaposan átgondolja az okokat, és hogy miként lehet a hasonló baleseteket a jövőben elkerülni, hiszen egy újabb sérülés már sokkal nagyobb károkat okozhat.
Hasznos tanács: ha mentőre van szükség, tárcsázza a 104-es telefonszámot, vagy a 112-t, az általános európai segélyhívószámot. Amennyiben nyak- vagy gerincsérülésre gyanakszik, minden esetben hívjon mentőt. Viszonylag kisebb sérülés esetén időt nyerhet, ha maga viszi be a sérültet a legközelebbi kórházba vagy rendelőintézetbe.

Elsősegély

A statisztikák szerint több baleset éri az embereket otthon, mint bárhol máshol. Ha tisztában van néhány alapvető elsősegély-nyújtási fogással, elkerülheti, hogy a sérülésnek maradandó következményei legyenek. Ha a kisebb vágásokat és égési sérüléseket vagy rovarcsípéseket szakszerűen látja el, elkerülheti a szövődményeket és gyorsabb lesz a gyógyulás. A Magyar Vöröskereszt (www.voroskereszt.hu) rendszeresen szervez a lakosság részére elsősegély-nyújtási tanfolyamokat.

Mi a teendő balesetkor?

Az alábbi egyszerű lépésekkel megelőzheti, hogy a sérült személy sokkos állapotba kerüljön, illetve megfelelő ellátást nyújthat, ha azt gyanítja, hogy az illető már sokkos állapotban van – ám először feltétlenül hívjon mentőt!

Sérült személlyel való tennivalók:

 • Ha van elsősegélynyújtó vizsgája és tudja, mi a teendő, lássa el a nyilvánvaló sérüléseket, például a vérző sebeket.
 • Ha biztos abban, hogy nem sérült a gerinc fektesse le a sérültet úgy, hogy a lába a szívénél magasabban legyen.
 • Takarja be! Ha lehetséges, takarja be a sérültet.
 • Relax. Igyekezzen megnyugtatni őt.

A sokk megelőzése és kezelése

Ha jelen van egy baleset helyszínén vagy útitársa megsérült, nagyon fontos, hogy megőrizze a nyugalmát. Igyekezzen a sérültet is megnyugtatni, hogy minden rendben lesz, ezzel is enyhítheti a szorongását és a fájdalmát. Hívjon mentőt, és kérjen segítséget másoktól is, akik a baleseti helyszínen tartózkodnak. Ne mozdítsa meg a sérültet, viszont próbálja elállítani a vérző sebeket.

Ha járt elsősegély-nyújtási tanfolyamra, álljon készen rá, hogy szükség esetén újraélesztést végezzen. Tartsa a sérültet melegen, és figyelje, hogy nem tapasztalja-e sokk – keringési elégtelenség jeleit.

Ennek tünetei a következők lehetnek:

 • sápadt, hideg, nyirkos bőr,
 • előbb gyors, majd gyenge pulzus,
 • szapora, felületes légzés, verejtékezés,
 • hányinger és szomjúság
 • idegesség és agresszivitás,
 • eszméletvesztés.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.