Hogyan legyünk tudatos fogyasztók

A környezettudatos utazó – hogyan készüljünk fel az utazásra?

Aki gyakran utazik, az tudja, hogy az indulás előtti felkészülés nagyon sokat számít: ettől függ, hogy utunk kellemes élmény lesz-e – és hogy ott-tartózkodásunk alatt kellően tiszteletben tudjuk-e tartani a helybélieket és a környezetet. Már az úti cél elérése is fárasztó lehet, ezért nem árt némi természetes segítség az indulás előtt.

Győzzük le az időeltolódást!

 • Szedjünk szibériai ginszenget a re­pülés előtt I hétig és még utána is néhány napon át! Ez a szer segít ab­ban, hogy szervezetünk gyorsabban alkalmazkodjon az időeltolódáshoz.
 • Megpróbálkozhatunk melatonint tartalmazó táplálékkiegészítővel is. A melatonin egy hormon, amely közreműködik a bioritmus, az alvás és az ébrenlét szabályozásában.
 • A repülőn igyunk sok vizet, mivel a gépek forgatott levegője nagyon száraz. Kerüljük a szénsavas italokat, mivel ezek a repülő magasságváltoz­tatásakor szélességet okoznak.
 • Néha járkáljunk egy kicsit, hogy elkerüljük a mélyvénás trombózist, amelyet az órákig tartó mozdulatlan üldögélés idézhet elő. Rendszeres időközönként álljunk fel, járkáljunk egy keveset, és végezzünk néhány egyszerű nyújtó gyakorlatot!
 • Próbáljunk olyankor aludni, ami­kor az úti célunknál éjszaka van!
 • Ha a zajt fárasztónak érezzük, használjunk füldugót! Hosszabb út során a hajtóművek állandó zaja is kimerítheti az embert.
 • Repülés közben egy-két alkalom­mal, majd érkezés után is fogyasszunk rehidráló sókat, hogy elkerül­jük az izomgörcsöket (amelyek a ki­száradás miatt léphetnek fel)!
 • Ne fogyasszunk alkoholt, mert az is fokozza a kiszáradást.

Hol szálljunk meg?

Környezetbarát szállodák keresé­séhez használjuk az internetet!A nagyobb hotelek honlapján azt is felsorolják, milyen környezetbarát módszereket alkalmaznak.

Egyes szállodák ugyan nem hirde­tik magukat környezetbarátként, de lehetőséget kínálnak az elektromos árammal és vízzel való takarékosko­dásra – például azzal, hogy megkér­nek bennünket, ne naponta cserél­tessünk törülközőt és ágyneműt. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a szobát elhagyva kapcsoljuk ki a világítást, a légkondicionálást és az elektromos fűtőtesteket!

Ökoüdülések

Az egyre népszerűbb ökoüdülések során úgy ismerhetjük meg a természeti környezet szépségét vagy a helyi kultúrák sajátossága­it, hogy közben nem járulunk hozzá azok tönkretételéhez.

Ellenőrizzük a túraszervező meg­bízhatóságát: vegyük fel a kapcsola­tot az utazási irodákkal, és nézzünk utána az interneten is! Érdeklődjünk, hogy az adott szer­vezet alkalmaz-e helyi munkaerőt, és igénybe vesz-e helyi szolgáltatásokat ott, ahová a túrát szervezi!

Kerülendő szuvenírek

Egyes országokban nem könnyű kideríteni, mit érdemes vásárolni. Ha el akarjuk kerülni a hely-béliek vagy a környezet kizsákmányolását, utazás előtt végezzünk egy kis kutatást! Annak érdekében, hogy akaratlanul se segítsük elő a veszélyeztetett állatokkal való kereskedelmet, ne vegyünk:

 • Szőrmét, állatbőrt
 • Korallt, kagylóhéjat és csigaházat
 • Teknőchéjat
 • Hüllőbőrt

Tegyünk valamit!

 • Az önkéntes munkával töltött szabadság kiváló lehetőség a helyi lakosság és a környezet megismerésére, és arra, hogy valóban tegyünk is valamit a ter­mészetvédelem érdekében. Az alábbiakban néhány nemzetközi programról tájékozódhatunk.
 • Az Earthwatch Institute nem­zetközi nonprofit szervezet, mely az esőerdők megvédésén fárado­zik, és hasonló programokban dolgozó szakemberek tevékenysé­gét támogatja, s ennek érdekében önkénteseknek ad munkát a tere­pen. 47 ország és több mint 130 expedíció közül választhatunk.
 • Más utazók tapasztalatai felbecsül­hetetlen értékűek, ezért lépjünk be az internetes fórumokra!
 • Jótékonysági akciókat támogat az, aki az Oxfam Challenge vagy a CARE Australia programok szervezésében részt vesz vala­milyen külföldi erőpróbán – pél­dául átkerékpározik Vietnamon, Kambodzsán vagy Sri Lankán. A résztvevőknek először össze kell gyűjteniük egy meghatározott összeget, amelyet azután részben az útra, részben pedig külföldi karitatív tevékenységre fordítanak.
 • A Peru’s Challenge résztvevő­jeként a perui Andokban élő gyerekek oktatásában, valamint életkörülményeik és egészségügyi helyzetük javításában segíthetünk. Az önkéntesek maguk szervezik,
 • Részt vehetünk a világ néhány gyönyörű helyének rendbetételé­ben is. Fizessünk be olyan útra, amelynek keretében egy napot például az egyiptomi Sínai-hegyen vagy a tanzániai Kilimandzsárón eldobált hulladék összegyűjtésével töltünk! Ezek az utak olykor egybeesnek a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő Clean up the world (Világtakarí­tás) nevű kezdeményezéssel is.

Könnyű léptekkel

Bárhová utazunk is, igyekezzünk minél kisebb „lábnyomot” hagyni a természetben! Tartsuk tisztelet­ben az őshonos állat- és növény­világot, kövessük a védett termé­szeti területek szabályait!

 • Álljunk ellen a kísértésnek, és az erdőkben járva ne térjünk le a kije­lölt ösvényekről, máskülönben lép­teinkkel kárt tehetünk a sérülékeny növényvilágban vagy a talajban.
 • Ne etessük a vadon élő állatokat! Ezek néha annyira rászoknak az em­bertől kapott ennivalóra, hogy füg­gővé válnak tőle. Az ilyen állatok ke­vésbé tartanak az embertől, így nő annak a kockázata, hogy elgázolják őket.
 • Ne feledkezzünk meg a hulladék megfelelő elhelyezéséről! Vigyük magunkkal a szemetünket!
 • Ha a természetben kempingezünk, a szennyvizet az élővizektől legalább 50 méterre, nagyobb terü­leten szétterítve locsoljuk ki, hogy elkerüljük a vízszennyezést!
 • Korallzátonyok közt búvárkodva ügyeljünk rá, hogy felszerelésünk minden eleme jól legyen rögzítve, nehogy végigvonszoljuk a sérülé­keny korallokon! Egyes területeken a búvárokat arra kérik, ne vegyenek kesztyűt, mivel így kevésbé esnek kísértésbe, hogy megkapaszkodjanak a korallokban.
 • Nyugodtan fotózzuk a tengeri állatokat, de ne fogjuk meg és ne etessük őket!

Házunk táján

Számos országban kínálnak olyan ökotúra programokat, amelyek ré­vén részt vállalhatunk a környezet és a természet védelmében. Ma­gyarországon egyelőre elsősorban hulladékgyűjtési, erdő tisztítási és utcai faültetési akciókat szervez­nek a különböző környezetvédő szervezetek és egyesületek.

Nyaraláskor vegyünk részt a ter­mészet regenerációját célzó progra­mokban! Amellett, hogy szép tájak­ban gyönyörködhetünk, egyúttal a természet védelméért is teszünk valamit. Kísérjük figyelemmel a kü­lönféle zöld szervezetek felhívásait, akcióit, illetve a nemzeti parkok programjait!

Mielőtt külföldre utaznánk, néz­zünk utána az interneten, illetve érdeklődjünk a magyarországi zöld szervezeteknél, hogy milyen lehető­ségek vannak arra, hogy az adott országban segítő munkát végezzünk kint tartózkodásunk idején, illetve hol jelentkezhetünk önkéntesnek!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.