Hogyan legyünk tudatos fogyasztók

Hogyan válasszunk kerékpárt utazáshoz?

A kerékpározás – azonkívül, hogy élvezetes – igen pénztárca- és környezetkímélő közlekedési mód. A rendszeres kerekezés ugyanakkor edzetten tart. Noha a mai kerékpárok ránézésre nem sokban különböznek az 50 évvel ezelőttiektől, az új anyagoknak köszönhetően könnyebbé, erősebbé és gyorsabbá váltak.

Hogyan kezdjünk hozzá?

 • Először is vegyünk egy használt kerékpárt, vagy várjuk meg, amíg egy közeli kerékpárszaküzlet kiáru­sítást tart! Nincs értelme sok pénzt költeni egy drágább modellre, amíg ki nem derül, hogy valóban van-e kedvünk a biciklizéshez.
 • Kérjünk tanácsot! Néhány egysze­rű beállításon – az ülés és a kor­mány magasságán, valamint a fogas­kerekek áttételén – múlik, hogy a kerékpározás kellemes élmény vagy megerőltető munka. Ezért legyünk őszinték a kerékpárszaküzletben, amikor az edzettségünkről és az igényeinkről kérdeznek!
 • Ha a kerékpározásban a társasá­got is szeretjük, és szeretnénk egy csoport tagjává válni, keressünk egy közelben működő kerékpáros egye­sületet. Az ilyen klubok rendszeres kirándulásokat szerveznek, emellett folyamatosan lobbiznak a kerékpá­rosok érdekeiért.
 • Az interneten óriási a választék a bel- és külföldi kerékpártúrákból, amelyek a testmozgást és a kulturá­lis turizmust ötvözik.

Ingázás

 • Ha a munkahelyünk vagy iskolánk legfeljebb 10 kilométerre van az otthonunktól (vagy messzebb, de elég edzettek vagyunk), kitűnő döntés, hogy kerékpárral járunk be.
 • Ha az út biztonságos, küldjük gyermekeinket biciklivel az iskolába!
 • Indulás előtt tervezzük meg az útvonalunkat! Ahol csak lehetséges, használjuk a kerékpárutakat, és a „rendes” utakon csak akkor közlekedjünk, ha muszáj! Az ideális útvonal kidolgozásához szükséges térképeket és információkat helyi kerék¬páros csoportoktól szerezhetjük be.
 • Nézzük meg, van-e kerékpártároló a munkahelyünkön, illetve az iskolánkban! Könnyen megközelíthető, esőtől védett helyre van szükség. Sokszor az autóparkolóban is vannak olyan zugok, ahová a kocsik már nem férnek be – de a kerékpárok még igen.
 • Kérjük meg munkaadónkat, tegyen ki kerékpárállványokat, hogy ott tárolhassuk biciklinket!
 • Lépjünk kapcsolatba a helyi kerékpáros szervezettel vagy az ön-kormányzattal: hasznos tanácsokat vagy jó ötleteket tudnak adni.
 • Az utakon közlekedő autók számát csökkentő stratégia részeként szá­mos város támogatja a kerékpáros munkába járást.
 • Ha külföldre is szeretnénk ma­gunkkal vinni kerékpárunkat, tájéko­zódjunk ennek megoldhatóságáról és gyakorlati feltételeiről az utazási irodában! Sok légitársaság nem kér felárat a kerékpárszállításért – felté­ve, hogy azzal nem lépjük túl a meg­engedett poggyászsúlyt.
 • A kerékpáros utazás „hatótávolsá­gát” jelentősen megnövelhetjük úgy, hogy az út egy részét kétkerekűnk­kel együtt vonaton tesszük meg. Ennek szabályai és díjai a vasúttársa­ságtól függenek, ezért jó előre néz­zünk utána! Külföldön egyes váro­sokban a hétvégéken és a csúcsfor­galmi órákon kívül ingyen szállítják a kerékpárokat; máskor a saját jegyünk mellé egy gyerekjegyet is kell venni a kerékpárnak.

Milyen kerékpárt?

A kerékpárok a fő felhasználási céltól függően különböző kivitelűek lehetnek. Sok energiát takaríthatunk meg, ha a szükségleteinknek leginkább megfelelő típust választjuk.

 • VERSENYKERÉKPÁROK: Az elkötelezett kerékpárosok járművei, akik jó minőségű utakon közlekednek. Ezeket főként gyorsasági szem­pontok alapján tervezik, a tartósság másodlagos. Kerekeik vékonyak, a vázuk könnyű. A vékony gumiabroncsok könnyen kapnak defektet.
 • TÚRAKERÉKPÁROK:A versenykerékpároknál masszívabbak és lassabbak, jobban megbirkóznak a hétköznapi útviszonyokkal. Kiváló választásnak számítanak munkába járáshoz és kiránduláshoz, ahol a megbízhatóság fontosabb a gyorsaságnál.
 • HEGYIKERÉKPÁROK: Ezeket az erős vázú, a túrakerékpároknál is szélesebb kerekű kerékpárokat nagyon alacsony sebességi áttételekkel is felszerelik, hogy hegynek felfelé is könnyű legyen haladni velük. Néha teleszkópos vagy rugós felfüggesztésük van. A terepen ilyen kerékpárra van szükségünk ahhoz, hogy defekt nélkül tudjunk közlekedni. Nagyobb azonban az ellenállásuk, ezért a hajtásuk több energiát igényel.
 • HIBRID KERÉKPÁROK: A túra- és a hegyikerékpárok keverékei. Széles kerekűek, sok sebességi fokozatuk van, a kormányrúdjuk egyenes. Munkába járásra és hétvégi családi biciklizésekre is alkalmasak.

Kerekezzünk okosan!

A városi kerékpárutakon a bicikliseken kívül gyakran mások is közlekednek – még akkor is, ha kinn van a kerékpárjelzés -, ezért mindig legyünk nagyon óvatosak!

 • A munkába vagy iskolába járáshoz keressünk biztonságos útvonalat!
 • Sok városban a főutak forgalmasak ugyan, de a mellékutakon kényelmesen lehet közlekedni.
 • Mindig viseljünk bukósisakot, mert súlyos balesetben életmentő lehet.
 • Ha sötétedés után is az úton leszünk, viseljünk fényvisszaverő öltö­zéket! Szereljünk elülső és hátsó lámpát a kerékpárra, és alkonyattól mindkettő legyen bekapcsolva!
 • Figyeljünk oda a parkoló autók kinyíló ajtajára! Az autóban ülők kiszállás előtt gyakran elfelejtik megnézni, nem közeledik-e arra kerékpár.
 • Vásároljunk erős kerékpárlakatot, hogy biztonságban tudhassuk a tárolóban a biciklinket! Ha az első kerék könnyen leszerelhető, mindkét kereket rögzítsük a lakattal!
 • Bármilyen csábító is néha a gondolat, ne hajtsunk át a piros lámpán, és ne kerekezzünk a járdán! Tartsuk be a közlekedési szabályokat ugyanúgy, mint a forgalom többi résztvevője!
 • Ne támasszuk a kerékpárt kirakatnak, és ne állítsuk le úgy, hogy útban legyen a gyalogosoknak!
 • Ha vonaton szállítjuk a kerékpárt, figyeljünk oda arra, hogy ne álljuk el vele a folyosókat vagy az ajtókat!

Kerékpáros bevásárlás

A kerékpár kiválóan alkalmas esz­köz a bevásárláshoz is, ha megoldha­tó, hogy gyakran és keveset vásárol­junk. Házhoz szállítást csak a súlyos vagy nagy tételek vásárlásakor kér­jünk – vagy ilyen alkalmakkor hasz­náljunk autót!

Ha a helyi boltnál vagy bevásárló­központnál nincsen kerékpártartó, kérjük meg az üzlet vezetőségét vagy a helyi önkormányzatot ilyen állványok felszerelésére! Amennyi­ben létezik helyi kerékpáros egye­sület, biztosan szívesen adnak taná­csot, hogyan is fogjunk hozzá.

Vásároljunk erős, tágas és főleg vízálló kerékpáros táskákat! Való­színűleg meg fogunk lepődni, mennyi minden elfér bennük.

A gumikat mindig tartsuk felpum­pálva, mivel így kisebb lesz az ellen­állás – ez főként nehéz terhek szállí­tásakor válik érezhetővé.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.