Hosszú élet receptje

Mobileszközökkel az egészségünkért!

Mindennap olvasunk híreket olyan új eszközökről vagy alkalmazásokról, amelyekkel nyomon követhetjük az egészségi állapotot. (Hány lépést tett meg ma? Mennyi ideig volt tegnap éjjel az álmokat hozó REM-állapotban? Mennyi idő alatt ette meg az ebédjét? Mennyi a pulzusa? Hány kalóriát éget el? Mekkora a vére oxigénszintje? Milyen az agya éjszakai elektromos aktivitása? Mennyire stresszes ön? Milyen érzelmeket él át e pillanatban? Mindezekre a kérdésekre választ adhat, ha rendelkezik a megfelelő eszközzel.)

Vizsgálat

Miért előnyös, ha mobileszközöket használunk?

Érdemes megfontolni, egy-két fent említett jellegű eszköz vagy alkalmazás használatát. Meg sem próbálom felsorolni a lehetőségeket. Manapság szinte bármilyen, az egészségével összefüggő értéket nyomon követhet, kiszámíthat és megtervezhet, és az így gyűjtött információkat személyre szabhatja. Egyes alkalmazásokban például megadhatja, hol él, és azok értesíteni fogják, az adott környéken milyen élelmiszereknek van szezonja, s információkat adnak a helyi piacokról is.

Hamarosan pedig olyan, apró eszközöket viselhetünk majd, amelyek egész nap figyelemmel kísérik szervezetünk dinamikáját. Nem mindenki szeretne ilyen szerkentyűket hordani éjjel-nappal, pedig azok hihetetlenül hasznosak lehetnek az alapértékeink meghatározásához és fenntartásához, sőt, néha még ahhoz is, hogy tudjuk, mikor származhat előnyünk viselkedésünk bizonyosfajta megváltoztatásából.

Nehéz persze a stressztől lángoló máglyából ismét hűvös kődarabbá válni, de ha egy eszköz vagy alkalmazás jelezni tudja önnek, hogy veszélyes zónába lép, az arra késztetheti, hogy hatékony lépéseket tegyen a stressz csökkentése érdekében.

Ismerd meg tested működését!

Az eszközök az élet oly sok területén nélkülözhetetlenek a sikerhez; az e-mail és a mobiltelefonok teszik lehetővé, hogy kommunikáljunk, az internet, hogy kutassunk, és az autók, hogy eljussunk az úti célunkhoz. Miért hinnénk, hogy nincs szükségünk efféle segítségre az egészségünkkel kapcsolatos kérdésekben?

Az eszközök már rendelkezésre állnak. Nem arra szolgálnak, hogy teljesen befelé forduljunk, hanem arra, hogy segítsenek jobban gondját viselnünk saját egészségünknek. A használatuk megadhatja azt az ösztönzést, amelyre szükségünk van. Tűzze ki célul önmaga következetes megfigyelését, és vezessen grafikonokat! Hallgasson a testére, és ne feledje, hogy ön ismeri azt a legjobban!

A kiszámíthatóság egészségessé tesz!

Ma reggel ugyanakkor kelt fel, mint tegnap? A következő étkezését nagyjából ugyanakkor fogja elkölteni, mint tegnap tette? A szervezetet érő stressz csökkentésének és az ideális egyensúlyi létállapot (homeosztázis) fenn-tartásának egyik legjobb módja az, ha az év minden egyes napján ugyanazon rutin szerint éli az életét, már amennyire ez lehetséges. Igen, ez azt jelenti, hogy nem jelentenek kivételt a hétvégék, az ünnepek, a társasági események, a túlórázások és az egyéb, a szervezetet megzavaró és a napirendet felborító események sem.

Az egészségünk szempontjából fontos hogy a napi rutin szerint éljük az életünket.
Az egészségünk szempontjából fontos hogy a napi rutin szerint éljük az életünket.

Milyen területeken fontos a rendszeresség?

Négy fő terület van, ahol jelentős előrelépést tehet szervezete homeosztázisának tiszteletben tartásával:

  • az alvás-ébrenléti ciklus,
  • az étkezési idők,
  • a testmozgással töltött időszakok
  • a vényköteles gyógyszerek szedése.

Mint ahogy a szervezete nagyon vágyik a következetes alvási rendre, ugyanúgy vágyik a rendszeres érkezési rutinra is. Ha képes lenne bepillantani egy olyan testbe, amelyik hiába várja például délben az ebédet, akkor igencsak meglepő biológiai tevékenységeket láthatna ott.

Jegyezzük meg! Szervezete nemcsak az éhség jeleit fogja mutatni, hanem megnő a kortizol nevű stresszhormon szintje is – ez a vegyület arra utasítja a szervezetet, hogy őrizze meg zsírtartalékait, és takarékoskodjon az energiával.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.