Hosszú élet receptje

Szívbetegség és stressz ismerd meg a kapcsolatát!

Talán nem is lenne is szükség tudományos tanulmányra ahhoz, hogy rávilágítsunk a munkával összefüggő stressz káros testi hatásaira, de ma már jó néhány ilyen kutatásból tudnék idézni. Ezek egyike, amelyet 2012-ben folytattak Finnországban, azonban kimutatta, mennyire ártalmas valójában a munkahelyi stressz. A kutatók csaknem háromezer főt vizsgáltak meg, azt keresve, van-e összefüggés a stressz és a gyorsabb biológiai öregedés között. Hogy hogyan csinálták? A vizsgálati alanyok telomerjeit mérték meg.

A stressz nagyon ártalmas ránk nézve.
A stressz nagyon ártalmas ránk nézve.

A telomerek a kromoszómák végén lévő DNS-szakaszok, amelyek hosszúsága összefüggésben áll az öregedéssel, a betegségek kockázatával és talán a halállal is. Az elmélet – nagyon leegyszerűsítve – úgy szól, hogy minél rövidebbek valakinek a telomerjei, annál rövidebb a hátralevő élete.

Kutatási eredmény: Kiderült, hogy minél nagyobb nyomás alatt állónak érzi magát valaki a munkahelyén, annál valószínűbb, hogy a telomerjei megrövidülnek. A telomerek hosszával való összefüggés mellett persze ott van a sok stressz okozta szívprobléma kockázata is.

Szívbetegséget okoz a stressz!

Ma már szinte közhely azt mondani, hogy a stressz szívbetegséget okoz. Bár a szív a test egyik legerősebb és legfáradhatatlanabb szerve – elvégre naponta vagy 8000 liter vért pumpál át magán, és eközben átlagosan 100 000-szer húzódik össze -, ez nem jelenti azt, hogy immúnis lenne az olyan alattomos veszélyekkel szemben, mint a pszichológiai stressz. Nem meglepő tehát, hogy hétfőn, a hét első munkanapján van a legnagyobb esélyünk a szívrohamra.

Sajnos a munkahelyi stressz mindig megtalál minket.
Sajnos a munkahelyi stressz mindig megtalál minket.

A munkával járó stressz elkerülhetetlen, de akkor mit tehetünk, hogy csökkentsük a nyomást?

Nos, legyenek egyszerű, munkahelyi hangulatjavító rutinjai, és szemlélje a dolgokat kellő perspektívából!

Íme, néhány ötlet:

  • sétáljon egyet a napon ebédidőben; sétáljon többet az irodában, a telefonbeszélgetéseit pedig állva és járkálva folytassa;
  • vegyen egy mély levegőt, mielőtt felvenné a telefont, munka közben hallgasson megnyugtató zenét;
  • menjen el egy edzőterembe kiengedni a fáradt gőzt;
  • a nap során előre meghatározott időpontokban tartson néhány perc kis szünetet, hogy felkeresse kedvenc blogját vagy honlapját; és döntse el előre, mikor nézi meg az e-mailjeit és válaszol az üzenetekre!
  • Az átlagos dolgozó a munkaideje nagyjából 23 százalékát tölti e-mailezéssel, és óránként átlagosan 36-szor pillant a beérkező üzenetek jelzésére. A legtöbb embernek egy percnél is hosszabb idő kell ahhoz, hogy egy e-mail elolvasása után vissza tudjon térni az addig végzett munkájához – ami tovább növelheti a stresszt.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.