HDL- védőfaktor az infarktus ellen – Igaz lenne?

Egyes elméletek szerint:

Ma már elég sokan ismerik a védőfaktor HDL-koleszterin fogalmát, de az 50-es években, mikor a Framingham-vizsgálat kezdődött, ezt a lipid értéket még nem határozták meg.

Állatkísérletekben már elég régóta azt tapasztalták, hogy nyúlban, sertésben könnyű érelmeszesedést létrehozni, kutyában, macskában viszont igen nehéz. Sikerült kideríteni, hogy a jelenség oka az állatfajok védőfaktor HDL-koleszterinszint-jében mérhető különbség. Megállapították hogy azok között, akiknek a védő faktor-szintje kezdetben 0,9 alatt volt, az elkövetkező négy évben 8-szor olyan gyakran következett be szívinfarktus.

Koleszterin a vérben

A nálunk is honos vetési varjak hosszú életűek, száz éves kort is megérnek, annak ellenére, hogy – mint ez nagy meglepetésre kiderült – tiszta zsír a vé­rük. Egy magyar kutató állapította meg a 60-as években, hogy a védettségüket és hosszú életkorukat vérük magas védőfaktor HDL-szintje magyarázza, amely megakadályozza a zsírok le­rakódását. A 70-es években a kutatók grönlandi eszkimókat vizsgáltak. Regisztrálták, hogy milyen alacsony közöttük a szívinfarktus előfordulása, ennek magyarázatát magas HDL-koleszterinszintjükben találták meg.

HDL-koleszterin és szívinfarktus – Milye szerepet töltenek be?

A Framingham-vizsgálatban 1973 óta meghatározzák a HDL-koleszterinszintet. Így állapították meg, hogy azok között, akiknek a védő faktor-szintje kezdetben 0,9 alatt volt, az elkövetkező négy évben 8-szor olyan gyakran következett be szívinfarktus, mint akik 1,6 feletti értékkel „indul­tak”7. Egy norvégiai vizsgálatban Tromső norvég városának felnőtt férfi lakosságától vettek vért, a vérmintákat -20° C-ra lefagyasztották. Az évek során mindazok vérmintáját vizsgálat alá vették, akik közben szívinfarktust kaptak. Az így kapott adatokat kontrollként ugyanolyan korú és nemű egyének vérmintájával hasonlították össze.

Ebből a vizsgálatból derült ki, hogy a HDL-koleszterinszint a leendő szívinfarktust 3-szor jobban jelezte előre, mint a koleszterin- és a triglicerid-szint. A fejlődő országokban ritkább a szívinfarktus, ezért meglepő volt, hogy Új-Zéland az ott őslakos maori népességében gyakori az infarktus. Kiderült, hogy alacsony HDL-koleszterin-szintjük kedvezőtlen.

HDL-koleszterin és klimax – Jobb esetben van a gyengébbik nem?

Érdekesség, hogy a HDL-koleszterinszint a nőkben a klimaxig jól jellemzően magasabb, mint a férfiakban. A női hormon hatására a HDL-koleszterinszint emelkedik, ez magyarázhatja azt az ismert tényt, hogy 50 éves kor alatt a nők között 2-4-szer ritkábban fordul elő szívinfarktus, mint a férfiakban. Ez a védő hatás a klimax bekövetkeztével megszű­nik. Ezért került előtérbe, hogy női hormonok pótlásával fenntartsák a klimax előtti állapotot jellemző lipidszinteket. Ennek hatékonysága azonban a mellékhatások miatt újabban kérdésessé vált, ezért a jelenlegi felfogás szerint a kezelésben a vérzsírokat befolyásoló gyógyszerek adása az elsődleges.

Az 50 éves kor alatt a nők között 2-4-szer ritkábban fordul elő szívinfarktus, mint a férfiakban.

Az 50 éves kor alatt a nők között 2-4-szer ritkábban fordul elő szívinfarktus, mint a férfiakban.

A magas HDL-koleszterinszint komoly védelmet jelent – Ritka jelenség!

Az európai PROCAM-vizsgálatban közel 3 000 férfi közül a vizsgálat ideje alatt 73 főnél alakult ki szívinfarktus. Ezek 64%-ánál a HDL-koleszterinszint 0,9 mmol/l-nél alacso­nyabb volt, míg az egészségesek csoportjában ilyen alacsony-érték csak 18%-ban fordult elő. Megjegyezzük, hogy a magas, 1,6 mmol/l feletti HDL-koleszterinszint komoly védelmet jelent, sőt a ritka 2 mmol/l fölötti értéket még életmeghosszabbító betegségnek (longevity syndrome) is nevezik, mert az ilyen magas HDL-lel rendelkezőknél még idős korban is alig lehet érelmeszesedést találni, amint ezt boncolásokkal is igazolták. Sajnos, az ilyen állapot azonban rendkívül ritka.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

18 − tizennégy =

Read previous post:
Vizsgálati bizonyítékok az érelmeszesedés visszaszorítására – Ha közbelépünk, csökken az infarktusok száma?

„Intervenciós vizsgálatok" - Ha beavatkozunk megállíthatjuk-e a szívinfarktust? Láttuk, hogy több felmérés is bizonyította: a táplálkozás, a koleszterinszint és a...

Close