Koleszterin

Hogyan előzd meg az Alzheimer-kórt azzal, hogy a csökkented a koleszterinszintedet?

A koleszterinszint megfelelő értéken tartása a szívbetegség és a stroke elleni védelmen kívül sok minden másra is jó. Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy ami jó a szívnek, az jó az elmének is, és hogy az alacsony koleszterinszint segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében.

Az alacsony koleszterinszint segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében.
Az alacsony koleszterinszint segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében.

Finn kutatók eredményei

Az e kapcsolatot igazoló egyik legmeggyőzőbb tanulmányban finn kutatók 1500 fő egészségét kísérték figyelemmel átlagosan 21 éven át. Megállapították, hogy a jelek szerint a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás még az apo E-4-nél, a betegség legfontosabb genetikai rizikófaktoraként emlegetett úgynevezett Alzheimer-génnél is nagyobb mértékben növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Amerikai kutatók eredményei

Kutatási eredmények! Amikor pedig az amerikai Case Western Reserve Egyetem kutatói 96 Alzheimer-kóros beteg étrendjét összehasonlították egészséges személyekével, azt találták, hogy a kevés zsírt, viszont sok halat, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és antioxidánst (például C- és E-vitamint) fogyasztóknál kisebb az Alzheimer-kór kockázata.

Mások…

Más kutatások azt állapították meg, hogy a koleszterinszint csökkentése céljából sztatinokat szedők körében akár 79 százalékkal csökkenhet az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

A szakértők feltételezik, hogy a magas koleszterinszint az agyban is plakk – képződést okozhat, csak ott az idegsejteken figyelhetők meg fehérje lerakódások.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.