Magasvérnyomás gyógyítása

A magas vérnyomás okai

A lakosság meglepően nagy százaléka küzd magas vérnyomással, amely nem csak a közérzetre gyakorolt hatása miatt érdemel szót, hanem az általa jelentett egészségügyi kockázatok okánál fogva is. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy milyen alapvető okokra vezethető vissza a magas vérnyomás kialakulása.

Milyen szerveknek jut kiemelt szerep a vérnyomás alakulását illetően?

A kutatások egyértelműen arra engednek következtetni, hogy a hasnyálmirigy, a máj, a vese és az izomzat működése mind felelőssé tehető a magas vérnyomás értékekért. A hipertonia kialakulása során van egy anyag továbbá, amelynek termelődése szintén kiemelt jelentőségű, ez pedig nem más, mint az inzulin.

Az inzulintermelés rendellenességei

Abban az esetben, ha túl sok inzulin van jelen a vérben, az kárt okoz. A sokat emlegetett inzulinrezisztencia esetében a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel, amelynek következménye a magas vérnyomás, az elhízás, a magas koleszterinszint, valmaint a cukorbetegség. Ezekről a betegségekről nyilvánvaló, hogy sokszor együtt járnak, s egymással kombinálva súlyos állapotot képesek okozni.

Inzulin mérés

Örökölhető a magas vérnyomás?

A hipertóniával kapcsolatban bebizonyítást nyert, hogy az okok bizony a genetikában is keresendőek, ugyanis van olyan gén, amely hajlamosít a cukorbajra, a szívbetegségre, az elhízásra, a rákra, és a magas vérnyomásra.

Már 1970-ben is bebizonyítást nyert, hogy az öröklött hajlammal rendelkezőknél az inzulinszint magas, a vércukorszint pedig az indokoltnál magasabb, tehát a hasnyálmirigy fokozottan termeli az inzulint. Ezek a páciensek az inzulinrezisztenica névre hallgató betegségben szenvednek.

Elhízás és cukorbetegség

Napjainkban nagyon sokat hallani az egészséges táplálkozás kapcsán arról, hogy a túlsúllyal küzdők körében jóval nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A statisztikák alátámasztják, hogy az életkor előrehaladtával az elhízás, a hipertonia és a cukorbetegség egyre nagyobb valószínűséggel üti fel a fejét.

DNS - öröklődés

Fokozott veszélyben a nők

A vér megemelkedett inzulinszintje a mellrák kialakulásának kockázatát is növeli. A hasi zsír csökkenésével egyidejűleg a vérnyomás is alacsonyabb értékeket mutat, ami egyértelműen pozitív hatással van az egészségi állapotot illetően. A vér inzulinszintjének növekedéséért többek között a cukorban gazdag étkezés tehető felelőssé, ám a diétás étrend és a rendszeres testmozgás képesek arra, hogy mind a magas vérnyomást, mind a cukorbetegséget orvosolják.

Inzulinrezisztencia esetében a sejtek bár hozzájutnak a szükséges mennyiségű inzulinhoz, de annak felvételében hiányosság tapasztalható. A sejtek gyakorlatilag lustán reagálnak az inzulinra, ez indokolja a cukorbetegek gyakori energiahiányát és rossz közérzetét.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.