Magasvérnyomás gyógyítása

Miért fontos a korai diagnózis a magas vérnyomás kezelésében?

Ha azt mondanám, hogy a magas vérnyomás, más néven hipertónia kezelhető gyógyszer nélkül, akkor valószínűleg sokan merednének rám hitetlen nagy kerek szemekkel, hogy vajon milyen újabb csodamódszert szeretnék rájuk tukmálni, és igen keveseknek jutna eszébe, hogy már jóval a tünetek megjelenése előtt is felismerhető a betegség kialakulásának kockázata.

Korán felismerve változtathatunk az életmódunkon!

Márpedig a magas vérnyomás esetében már viszonylag korán és gyógyszermentesen megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket azzal, ha megváltoztatjuk mozgásszegény és stresszes életmódunkat, s azzal együtt táplálkozási szokásainkat.

Vérnyomás hatásai az érrendszerre
Vérnyomás hatásai az érrendszerre

Tudományos körökben gyakran vitatott a magas vérnyomás betegség megelőzésének lehetőség, illetve a kialakulásának késleltetése, ugyanakkor egyes kutatások szerint akár már egy olyan apróság is, mint a vegetáriánus táplálkozás is jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, illetve jelentősen csökkentheti a már kialakult hipertónia tüneteit.

Jegyezzük meg! Ám a kutatók egy része mégis a betegség gyógyszerekkel történő kordában tartására esküszik annak ellenére, hogy nem sikerült bizonyítani, hogy a gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően az érintettek tovább lennének képesek a betegséggel élni, együtt élni.

Ráadásul a vérnyomáscsökkentő szereknek – mint minden más gyógyszernek is – nem csak hatásai, hanem esetenként súlyos mellékhatásai is lehetnek, amely a kezelés biztonságosságát megkérdőjelezhetővé teszi.

Amiben azonban minden tudós és orvos egyetért egészen bizonyosan, az az, hogy a magas vérnyomást kezelni kell. A kérdés csak az, hogy hogyan? És azt hiszem, leginkább betege válogatja, hogy valaki inkább természetes módszerekkel próbálkozik, vagy beveszi a pirulát…

Van-e helye a megelőzésnek egészségügyi rendszerünkben?

Rohanó világunkban az egészségügy afféle futószalagon haladó tömegtermeléssé alakult át, ahol az egészséggyártás minden egyes szakaszában ráakasztják a kedves páciensre az adott részterület szerelésére alkalmas alkatrészeket és gyógyszereket, levagdalják a fölösleget, és már megy is a szalag tovább! Szerencsésnek mondhatja magát az a beteg, akire időt szán az orvosa, megfelelően tájékoztatja a kockázatok és a megelőzés eszközeiről és lehetőségeiről, ezáltal hozzáférhetővé téve betege számára a prevenció lehetőségét.

Arról már nem is beszélve, hogy a természetes módszerek jórészt kivesztek az orvosi gyakorlatból, és a gyógyítás ma már elsősorban a tudományos orvoslás meglehetősen szűkös eszköztárára korlátozódik. Ez az eszköztár, bár meglehetősen hatékony megoldást kínál az egyes betegségek és tünetek enyhítésére, minden esetben újabb tünetek és betegségek forrása, ezért úgy gondolom, csínján kell bánni a gyógyszerekkel.

Ezek a szerek egyaránt hatással lehetnek az immunrendszerre és a szívre, ezért a gyógyszeresen kezelt magas vérnyomásos betegek közül sokan vannak olyanok, akiknek egészsége és életminősége a gyógyszerek hatására idővel hanyatlásnak indul. Éppen ezért nagyobb szolgálatot tenne a betegnek bármely orvos többet, ha inkább általános egészségi állapotának javítására, életmódváltásra, diétára és rendszeres testmozgásra ösztönözné, ahelyett, hogy a tüneteket és a következményeket próbálja vegyileg enyhíteni.

Ahány, annyi féle…

Nem vagyunk egyformák, ezért bármely nem személyre szabott kezelés, legyen az gyógyszeres vagy természetes gyógymód, eltérő hatással lehet két különböző emberre. A vérnyomásért felelős szervek szerteágazó összefüggésekben dolgoznak, nem is beszélve a magas vérnyomás lehetséges genetikai, pszichológiai és egyéb okairól, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mi is az, amit elsőként kezelni kellene.

Jegyezzük meg! Általában véve mégis elmondható, hogy néhány alapvető életviteli változtatással a hipertóniában szenvedő beteg állapota jelentősen javítható, vagy akár a betegség tünetei teljesen megszüntethetők. Ha az életmódváltás folyamata képes motiválni, lelkesíteni a beteget, egy százszorosan megtérülő befektetésbe kezdhet vele.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.