Magasvérnyomás gyógyítása

Hasznos tudnivalók a magas vérnyomásról

Jegyezzük meg! A magas vérnyomás, hasonlóan az elhízáshoz, valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedésekhez, napjainkban népbetegségnek minősül.

Genetikai tényezők éppen úgy szerepet játszhatnak kialakulásában, mint a túlsúly, a krónikus betegségek, vagy az életkor és a választott életvitel. Foglalkozni vele, és kezelni mindenképpen ajánlott, hiszen a rossz közérzet, a szédülés és a fejfájás mellett hosszú távú egészségügyi következményekkel is jár a hipertónia.

Mikor beszélhetünk magas vérnyomásról?

Magas vérnyomás betegség esetében a véredényekben mérhető nyomás értéke rendszeresen magasabb a normálisnál. Ebben az állapotban az erek feszülése megnő, például öröklött hajlam, életmód, stressz következtében.

Hogyan mérjük a vérnyomást?

Ma már otthoni körülmények között is bármikor ellenőrizhetjük a vérnyomás értékeket, hiszen többféle, megbízható eredményt adó vérnyomásmérő készülék szerezhető be, melyek használata a hipertónia kapcsán érintettek számára kifejezetten ajánlott, akár vérnyomásnapló vezetésével egyidejűleg.

Létezik többféle magas vérnyomás?

Vérnyomásmérés alkalmával többféle értékből tevődik össze a végső. A magasabb érték a szisztolés, amely arról a nyomásról ad információt, amely a szívdobbanáskor mérhető. Az alacsonyabb, vagyis a diasztolés vérnyomásértéket az erek saját izomzata adja abban az időszakban, amíg a szív újra telítődik vérrel, és a billentyűk zárva vannak.

Kit érinthet a magas vérnyomás?

Genetikai tényezők, életmód, egyéb betegségek, elhízás, cukorbetegség és az idős kor is rizikófaktorként tarthatóak számon, de egészségtelen életmód kapcsán gyakorlatilag bárki érintett lehet a problémát illetően.

Miért magas a vérnyomás idős korban?

Az évek előrehaladtával természetes folyamat, hogy a kötőszövetek és az érfalak rugalmassága csökken, érelmeszesedés alakul ki. Ez utóbbi már önmagában is sérülékennyé, keménnyé teszi az ereket, amelyek ellenállása a vérárammal szemben megnő. Az időskori magas vérnyomás azonban csak akkor igényel különös odafigyelést, ha az annyira magas értékeket produkál, hogy az agyvérzést vagy szívrohamot is okozhat. Egyébként egészséges életmóddal kiválóan karbantartható az állapot.

Mekkora az ideális vérnyomás?

Jegyezzük meg! A szakemberek véleménye hazánkban egyöntetűen azon az állásponton van, hogy a 120/80 tekinthető ideálisnak. 140-90 fölött már mindenképpen magas vérnyomásról beszélhetünk, amelyet ilyen vagy olyan módon, de kezelni kell.

5 dolog, amire érdemes figyelni a hipertónia megelőzéséért

Ma már tényként kezelendők azon amerikai kutatási eredmények, amelyek szerint magas vérnyomás legkomolyabb kockázati tényezői közé az öröklött és az életmódbeli tényezők tartoznak, és viszonylag elenyésző az olyan magas vérnyomásos megbetegedések száma, amelynek az oka egyéb megbetegedés, szervi elváltozás.

Egyesül államokbeli kutatások eredményeit alátámasztani látszik egy másik kutatás, amely szerint a Salamon-szigeteken például, ahol a nyugati életmód, helytelen étrend és felgyorsult életvitel tökéletesen ismeretlen egyáltalán nem találni magas vérnyomásos betegeket. Éppen ezért, annak érdekében, hogy támogassuk az időskori magas vérnyomás megelőzését, számba vettük, hogy melyek annak a legfontosabb rizikófaktorai.

1. Táplálkozás, mint életmód tényező

A fejlett társadalmakban kialakult étkezési szokások – úgymint a mértéktelen húsfogyasztás, a túlevés és a magas cukor, zsír és egyéb, egyszerű szénhidrát tartalmú, túlfinomított élelmiszerek bevitele, a nassolás és a túlzott tejtermék fogyasztás, nem is beszélve az alkohol, a kávé, és a cukrozott üdítőitalok hatásairól – mind-mind olyan életmódbeli tényezők, amelyek előbb vagy utóbb elhízáshoz, a koleszterin szint emelkedéséhez és ezeken keresztül magas vérnyomáshoz vezetnek.

2. A stressz

3. A mozgásszegény életmód

4. Egyéb tényezők

A zajszennyezés, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése szintén okozhatnak vérnyomás emelkedést

5. Genetika

A legfontosabb okok közé tartoznak a stressz és a túlsúly, ám már egy gyermek esetében is jelentősen növeli az időskori magas vérnyomás kialakulásának esélyét, ha valamelyik szülő magas vérnyomástól szenvedett.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.