Orvosi tanácsok

Hogyan ismerhető fel időben az emlőrák?

Nők körében a leggyakoribb rákbetegség. A nők 7-9%-a betegszik meg élete folyamán mellrákban. Évente több mint 2000-en halnak meg emlő­rák következtében Magyarországon. A betegség azonban nem végzetsze­rű, mert időben felismerhető.

Mit tehetünk a korai felismerés érdekében?

Ha az emlőkből a szoptatási időszakon kívül váladék ürül, vagy ha bennük göb tapintható, feltétlenül háziorvoshoz vagy nőgyógyászhoz kell fordulni. Az emlőket havonta alaposan át kell tapintani. Kevés, ha ezt fürdés, zuhanyozás közben, tehát ülő vagy álló testhelyzetben tesszük. Hanyattfekvő testhelyzetre van szükség, mert ilyenkor az emlők a mellkason ellapulnak és jobban áttapinthatók.

Jegyezzük meg! Egy-egy emlőt 8-10 ujjal legalább háromszor alaposan körbe kell tapintani és ezt havonta meg kell ismételni.

Gyanús göb észlelése esetén a háziorvos vagy a nőgyógyász az emlők röntgen- (mammografia-) vagy ultrahangvizsgálatát fogja elrendelni. Szóba jöhet az észlelt duzzanat punctiója (tűvel megszúrás és leszívás) is anyagvétel, majd szö­vettani vizsgálat céljából.

Megelőzhető az emlőrák kialakulása?

A 2 évente szükséges mammográfos szűrővizsgálatokat – a 2002-ben országo­san indított szűrőprogram rendszerében – 45 éves korban kell elkezdeni, de tud­ni kell, hogy az emlőrák családon belüli halmozott előfordulás vagy változáskori, idősebb kori folyamatos hormonpótló kezelés kapcsán a mammográfiás vizsgá­latra évente van szükség. Fontos ezt tudni, hiszen azon nők körében, akiknek fel­menő vérrokonai körében emlőrák fordult elő, az emlőrák családon belüli újbóli megjelenése (irodalmi adatok alapján) 4-6-szor valószínűbb.

Jegyezzük meg! Fiatalabb korban emlőpanaszok, vagy göb tapintása esetén előbb ultra­hangvizsgálatot kell végezni. 45 éves kor előtt mammográfia csak akkor végzendő, ha az ultrahangvizsgálat emlőtumor gyanúját veti fel.

Hazai vélemények

A közelmúltban (2011-ben), a Magyar Menopauza Társaság kongresszusán Péntek Zoltán professzortól, a hazai mammográfos szűrőprogram „atyjától” sok megszívlelendő adatot ismerhettem meg. Az emlőrák tipiku­san a változáskor és az ezt követő életszakasz betegsége, döntően a 45-65 éveseket érinti. Ez a szűrőprogram Magyarországon 2002-ben indult. Az eredmény: 250 szűrővizsgálatra jut egy kiszűrt emlőrákos eset! 2002. január 1. és 2010. december 31. között személyre szóló bevívás alapján 4 887 885 személyt hívtak be szűrővizsgálatra, de csak 2 115 837 fő jelent meg. Közülük emlődaganat gyanúja vagy bizonyossága miatt 127 ezer főt hívtak be kontrollvizsgálatra. 11 897 betegnél kezdeményezték műtét el­végzését, de csak 8 771 műtétre került sor. A daganatok 37%-a bizonyult benignusnak (jóindulatúnak), 67%-a volt malignus, azaz rosszindulatú. A malignus tumorok 11%-a volt „in situ carcinoma” (a legkezdetibb stádi­umba sorolható rákbetegség), 89%-a már invazív tumor, tehát a környeze­tére már kisebb-nagyobb mértékben ráterjedő daganat volt.

A szűrővizsgálatokat előbb kellene kezdeni és 65 év felett is végezni kellene. Ha a szűrés 40 év­től kezdődne, akkor minden (!) emlőrákot ki lehetne szűrni! így lehetne az emlőrák-halálozást a lehető legjobban csökkenteni.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.