Szívbetegség

Omega-3 halolajak – Előzzük meg a szívbetegségeket!

Modern étrendünk és életmódunk annyira eltávolodott attól, amire nyilvánvalóan terveztek minket, hogy csupán egy jól kiegyensúlyozott étrendből egyre nehezebb beszereznünk mindazokat a tápanyagokat, amelyekre szükségünk van.

Koncentrált esszenciális zsírsavak fogyasztása is szükséges.
Koncentrált esszenciális zsírsavak fogyasztása is szükséges.

 

Az általunk fogyasztott ételek többsége az eltarthatóság és a jövedelmezőség érdekében nagymértékben feldolgozott, így szinte alig tartalmaznak tápanyagokat. Gyakran még a friss ételeknek is alacsonyabb a tápanyagtartalmuk, mint régebben, a talaj túlzott kihasználásának és kimerülésének köszönhetően. A szennyezés úgynevezett „antitápanyagokat” juttatott a levegőbe, a talajba és a vizekbe.

Koncentrált esszenciális zsírsavak fogyasztása – tippek

Emiatt számos táplálkozástudományi szakértő ajánlja a koncentrált esszenciális zsírsavak fogyasztását, különösen az EPA-ét. A szükséges mennyiség továbbra is attól függ, milyen célt kívánunk szolgálni vele. A betegségek megelőzésére és az egészséges artériák, a hajlékony ízületek, a szép bőr és a jó agyfunkció megőrzésére valószínűleg elegendő 360 mg EPA.

A dohányzás, a gyakori alkoholfogyasztás, az olajban sült ételek és más, telített zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása mind gátolják a szervezet képességét, hogy feldolgozza az EPA-t, így emelkedhet a szükséges mennyiség.

A dohányzás, a gyakori alkoholfogyasztás, az olajban sült ételek és más, telített zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása mind gátolják a szervezet képességét, hogy feldolgozza az EPA-t
A dohányzás, a gyakori alkoholfogyasztás, az olajban sült ételek és más, telített zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása mind gátolják a szervezet képességét, hogy feldolgozza az EPA-t

Ha azért szeretnénk EPA-val kiegészíteni az étrendünket, mert fennáll a kardiovaszkuláris betegség kockázata, vagy már elszenvedtünk egy stroke-ot vagy szívrohamot, illetve magas vérnyomásban vagy anginában szenvedünk, akkor a legtöbb kísérlet szerint napi 1200-3000 mg jótékony hatással lehet.

Az EPA-kapszulák általában 180-400 mg közötti kiszerelésben kaphatók, vagyis ez naponta 3-8 kapszulát jelent, ami megegyezik 100 g halhús fogyasztásával heti három-hat alkalommal.

Melyik fajta halat fogyasszuk?

A kapszulák helyett fogyaszthatunk halhúst. Az egyetlen hátrány a szennyeződés. A hal egészsége nagymértékben függ attól, hol fogták ki – általánosságban szólva: minél távolabb a parti vizektől, annál jobb. Az olyan helyek, mint a Csatorna, erősen szennyezettek, míg a Jeges-tenger nem az.

A következő táblázat felsorolja a néhány gyakorta elérhető halban található omega-3 zsírsavak mennyiségét. A halhúsban található omega-3 zsírsavak 20 százaléka EPA, vagyis körülbelül heti 6 g omega-3 zsírsavra van szükségünk, hogy elérjük a terápiás hatást – ez heti 250 g makréla fogyasztásával egyenlő. (A füstölt lazac és füstölt makréla ugyanolyan jótékony hatásokkal rendelkezik, mint a friss halhús.)

Hal (100 g, nyers)omega-3-zsírok (g)
Makréla (atlanti-óceáni)2,5
Hering (atlanti-óceáni)1,7
Kékuszonyú tonhal1,2
Lazac1
Rombuszhal0,9
Csíkos sügér0,8
Szivárványos pisztráng0,7
Garnélarák0,5
Laposhal (csendes-óceáni)0,4
Lepényhal*0,2

* főtt halhús elemzésén alapul

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.