Tudatos étkezés

Az orrunk éhsége és a csábítás legyőzésének titka

A szaglás ősi és erős hatást gyakorol a tudatalattira. Talán az ennek az oka, hogy a szaglóidegek az agy rövidke „kinövései”, vagy hogy a szaglás érzéke olyan fontos szerepet töltött be őseinknél. Ők ugyanis nagyban függtek a szaglásérzékelésüktől, hiszen szaglásuk segítségével kellett megtalálniuk az ételt, és meg kellett különböztetniük a barátokat az ellenségektől az erdőben vagy a koromsötét éjszakában. A jó szaglás megvédte őket, és megmutatta számukra, mely étel ehető, és mely étel romlott. Az emberek nem állnak kiemelkedő helyen az állatvilágban a szaglás terén, de még így is tízezer különböző szagot vagyunk képesek megkülönböztetni.

Gondoltuk volna hogy tízezer különböző szagot vagyunk képesek megkülönböztetni?
Gondoltuk volna hogy tízezer különböző szagot vagyunk képesek megkülönböztetni?

 Amit az étel „ízének” nevezünk, az szinte teljesen az étel illata.

Nyelvünk valójában csupán öt ízt képes érzékelni: az édest, a sóst, a savanyút, a keserűt és az aminosavakat (melyek íze a fehérjékéhez hasonló). Előfordult már önökkel, hogy elveszítették a szaglásukat egy kiadós megfázás során?

Fia szeretnek enni, ez roppant lehangoló tapasztalat lehet. Amikor nem érezzük az étel szagát, akkor úgy érzékeljük, mintha alig lenne íze. Illat nélkül az íz minden finomsága is elvész. Az étel valami olyanná válik, amit azért kell megennünk, mert a testnek üzemanyagra van szüksége. Ennyi erővel akár kutyatápot is rágcsálhatnánk, s még időt és pénzt is megtakarítanánk. Érdekes azonban az ilyen időszakokban arra fordítani a figyelmünket, amit képesek vagyunk észlelni: az öt alap ízre. Ezek mellett csupán a különböző ételek anyagát, állagát tudjuk még megfigyelni (lágy vagy ropogós). Pusztán néhány íz és néhány anyag azonban nem elég ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésünket.

Bizony, ha az étel ízét nem érezzük, akkor értéktelenné válik számunkra! :-(
Bizony, ha az étel ízét nem érezzük, akkor értéktelenné válik számunkra! 🙁

A kereskedők nagyon is tisztában vannak az orr éhségének fontosságával, és latba is vetik, hogy elcsábítsanak bennünket. Gondoljunk csak az egész bevásárlóközpontot ellenállhatatlan illatokkal elárasztó pékségekre, kávézókra, gyorséttermekre vagy kürtős kalács árusokra. A kellemes illat hatására többet eszünk. Amikor a kutatók műanyag edényeket fahéj és mazsola mesterséges illatával itattak át, akkor az emberek több ízesítetlen zabkását ettek, mint amikor az edényeket makaróni és sajt oda nem illő illatával impregnálták. Jómagam már nem tudom megenni a csokoládét, de amikor például csokoládés pudingot szolgálnak fel nekem, megfogok egyet, mélyen belélegzem és csupán élvezem az illatát. Ez majdnem olyan jó, mint ha megenném.

Igen! A kellemes illat hatására többet eszünk!
Igen! A kellemes illat hatására többet eszünk!

 Orrunk éhségének csillapítása

Az orr éhségét az illatok elégítik ki. Egyszer megkérdeztük zen mesteremet, Maezumi Rósit, miért ajánlunk fel füstölőt naponta négyszer szolgálatunk részeként. Ő habozás nélkül így felelt: „Mert étel az ősöknek. Akik meghaltak, azoknak nincs testük. Az illat az, ami táplálja őket.” Tudós beállítottságú elmém kissé megdöbbent, de gyakorló elmém befogadta az információt. Azóta is elmélkedem rajta és használom az éber étkezések során.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.