Tudatos étkezés

Mi a tudatos étkezés? A végleges fogyás titka!

Ez a cikksorozat azoknak íródott, akik szeretnének javítani az ételhez fűződő kapcsolatukon. Ha előfordul, hogy a kedves olvasó hajlamos kissé többet enni a kelleténél – ami sokunkkal megesik -, vagy éppenséggel az elhízással, a bulimiával, az anorexiával vagy más hasonló problémával küzd, ez a cikksorozat neki szól.

Éljünk tudatosan! Csak azt együk ami nekünk megfelel!
Éljünk tudatosan! Csak azt együk ami nekünk megfelel!

Az étkezésünk megváltoztatására irányuló legtöbb módszer kívülről próbálja ránk erőltetni a változást. Időnként ez megfelel annak az egyedülálló lénynek, akik vagyunk, és a módszer beválik. Időnként azonban nem. A tudatos jelenlét belülről idézi elő a változást. Mivel természetes és szerves folyamat, azon a módon és abban az ütemben zajlik, ahogy nekünk megfelel. Ez a legalapvetőbb a természetes gyógyításban.

Tudatos jelenlét:  életmód és táplálkozás

Nem szükséges buddhistává válunk vagy egyhetes csendes elvonuláson részt vennünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a tudatos jelenlét jótéteményeit. A tudatos jelenlét olyan készség, melyet mindannyian birtoklunk és fejleszthetünk. Napjainkban a tudatos jelenlét népszerű fogalommá vált, s egyre inkább elfogadják és tanulmányozzák a tudomány, az egészséggondozás és az oktatás világában. Ha azonban csupán fogalom marad, akkor nemigen lesz haszna az életünkben. De ha elsajátítjuk és használjuk, hatékony eszközzé válik, mellyel kiaknázhatjuk az életünkben rejlő összes lehetőséget.

Tartsuk kezünkben a dolgokat és figyeljünk oda h egészségeset együnk!
Tartsuk kezünkben a dolgokat és figyeljünk oda h egészségeset együnk!

 Legfontosabb a tudatosság!

A tudatos jelenlét nem más, mint hogy szándékosan figyelmet fordítunk arra és teljesen tudatában vagyunk annak, hogy mi történik bennünk – a testünkben, a szívünkben és az elménkben – és rajtunk kívül, a környezetünkben. A tudatos jelenlét ítélkezés és bírálat nélküli éberség.

A meghatározás kulcsa a fenti definíció utolsó mondatában rejlik. A tudatos étkezés során nem hasonlítgatunk vagy ítélkezünk, hanem egyszerűen tanúként szemléljük az evés során felmerülő számos érzetet, gondolatot és érzelmet. Ezt őszintén, józanul tesszük, miközben kedvességgel viszonyulunk az étkezéshez, és kíváncsisággal fordulunk felé.

  Figyeljünk az ételre!

A tudatos jelenlét abban a felismerésben gyökerezik, hogy amikor nem veszünk tudomást arról, amit látunk, tapintunk vagy eszünk, akkor az olyan, mintha nem is létezne. Ha gyermekünk vagy partnerünk odajön hozzánk, mert beszélni szeretne velünk, mi azonban szétszórtak vagyunk, és nem figyelünk rá, akkor végül kapcsolatra és bensőségességre irányuló vágyaink mindkét részről kielégítetlenek maradnak. Ha evés közben tévét nézünk, ami elvonja a figyelmünket, és nem is érezzük az ízeket, akkor az étel észrevétlenül kerül a gyomrunkba, mi pedig valamiképpen éhesek és kielégítetlenek maradunk. Úgy kelünk fel az asztaltól, hogy találnunk kell még valamit, ami tápláló számunkra.

A tudatos étkezés révén megtanulhatjuk, hogy jelen legyünk, amikor eszünk. Ez olyan egyszerűnek tűnik, valamilyen okból mégis elfelejtettük, hogyan kell megtennünk.

A tudatos étkezés segítségével újra örömünket tudjuk lelni abban, ahogy egyszerűen eszünk, illetve iszunk.

Thich Nhat Hanh csodának nevezte a tudatos jelenlétet. S valóban az. Amikor megtanuljuk, hogyan kell használni ezt az egyszerű eszközt, és magunk bizonyosodunk meg róla, mire képes, akkor valóban csodásnak fogjuk látni. A tudatos jelenlét unalmunkat kíváncsisággá, feszült nyugtalanságunkat gondtalansággá, negativitásunkat pedig hálává képes alakítani. Használata során úgy találjuk, hogy bármi, valóban bármi, amire teljes figyelmet fordítunk, elkezd megnyílni, és olyan világokat tár fel számunkra, amelyek létezését nem is sejtettük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.