Egészségmegőrzés

Kórházi ápolást követő otthoni teendők

Minden súlyos vagy kevésbé súlyos sérült a sérülés helyén történő laikus vagy orvosi segélynyújtás után a traumát szakszerűen ellátni képes egész­ségügyi intézetbe kerül. Ezeken az ellátó helyeken pontos, korrekt diag­nózis után a páciens az első, végleges ellátást megkapja. Ha ez járóbeteg ­rendelés keretében történik, akkor azonnal, ha kórházi kezelést igényel az eset, bizonyos idő után – esetleg rehabilitációs osztályos elhelyezést követően – otthonába bocsátjuk.

Hogyan kezelhetjük sebeinket?

A kezelés körüli időszakban a páciens teljes körű felvilágosítást kap, megtanítjuk mindazokra a tornagyakorla­tokra, amelyeket aztán a későbbiek során otthonában vagy rehabilitációs járóbeteg-rendelésen fog folytatni. A páciens elbocsátásakor olyan iratot kap, melyen a sérülés mibenléte, az alkalmazott terápia mellett részletes javaslatot adunk részben a páciens, részben a háziorvos felé a további te­endőket illetően.

Milyen szövődményei lehetnek a nem helyesen kezelt sebeknek?

Ezen javaslatok közül kiemelendő a lehetséges tromboembóliás szö­vődmények problémakörét. Minden sérülés, különösen medence- és alsóvégtagtáji sérülés esetén ma már kötelező a kis molekulasúlyú heparinnal történő tromboembóliás prevenció.

Ezt a prevenciót a sé­rülés megállapítása után, annak gyógyítása során a kórházi vagy já­róbeteg-ellátó hely megkezdi. Ennek folytatása értelemszerűen az elbocsátást követően szükséges. Jelenlegi álláspontunk szerint a kis molekulasúlyú heparin alkalmazása a végtag teljes értékű igénybevéte­léig szükséges.

Jegyezzük meg! Sajnálatos tény, hogy ez a prevenció mind a háziorvosi szolgálatra, mind a páciensre viszonylag nagy terhet ró.

Mit tehetünk a megfelelő kezelés érdekében?

A megelő­zésre azért van szükség, mert nagy statisztikai adatokból kimutatható, hogy medence- és megbúvó alsóvégtagi sérülés következményes immo­bilizációja után mintegy 40%-ban latens módon, de mintegy 5-8%-ban jól felismerhető módon tromboembóliás komplikáció léphet fel, mely az esetek kis részében ugyan, de fatális (végzetes) kimenetelű is le­het.

Ezen szövődmény megelőzése a gyógyszeres prevenció mellett, a végtag mozgását megengedő gyógyítás útján is elérhető. Az operatív töréskezelés a konzervatív kezelés gipszkötéses lehetőségét nagyrészt felváltja és ez a gyakorlat is elősegíti ezen szövődmények számának csökkenését.

Mikor kell alkalmazni a gipszet?

A fentiek figyelembevétele mellett számos esetben mégis gipsz fel­helyezésére szorulunk. A felhelyezett felhasított gipsz első 24 órájában mindenképpen szükséges a kötés ellenőrzése mellett a végtag keringési viszonyainak az ellenőrzése. Minden körkörös kötés, így a gipsz is szoros­sá válhat. A szoros kötés/gipsz vénás keringési zavart okozva oly mértékű problémát is jelenthet, hogy a pangás miatt elhalás (nekrózis) következ­het be. Emiatt tehát minden körkörös kötés, melyben a páciensnek pana­sza van, azonnali felhasítást igényel.

Jegyezzük meg! Amennyiben ilyen jellegű probléma nincs, legalább hetente egy alkalommal szükséges ellenőrizni a felhelye­zett gipsz épségét és a szabadon lévő ízületek mozgáskészségét.

Hogyan kezelhetik helyesen a beteget?

Egy-egy operatív vagy konzervatív kezelés kapcsán, testtájaktól függően szoktuk a pácienst röntgenkontrollra, funkcióellenőrzésre visszakérni, s ezen vizs­gálatok alkalmával tudjunk javasolni (pl. alsóvégtag tekintetében) a vég­tag további nagyobb súllyal történő terhelését.

A kezelő osztálynak a teljes gyógyulásig kell a pácienseket figyelemmel kísérni. Maradó implantátumok, mint például a nagyízületi protézisek esetén, még teljes jólét ellené­re is évente egy alkalommal indokolt röntgenvizsgálattal és funkcionális vizsgálattal kontrollálni a sérültet, hiszen például a nagyízületi protézisek kilazulhatnak, és ezt fel kell ismerni.

Összetett feladat a gyógyulás

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a sérült gyógyítása összetett feladat. A szakellátó hely teljes értékű gyógyulásnak csak a feltételét teremtheti meg, ennek elérése a páciens együttműködésén, a gyógytornászi és a há­ziorvosi ellenőrzések sokaságán múlik. Mindezek megléte mellett is előállhatnak olyan helyzetek, amikor a tervezett gyógyulási folyamat időza­vart szenved.

Ennek különféle klinikai tünetei lehetnek, amelyek észlelése esetén ajánlatos a pácienst késedelem nélkül visszaküldeni az ellátóhelyre, hogy az esetleg bekövetkezett szövődményt kellő időben felismerve, azt megfelelően korrigálni tudják.

Mit kell tudni a műtétes töréskezelésekről?

A műtétes töréskezelés kapcsán a sérült csontok rögzítése céljából kü­lönféle fém implantátumokat helyezünk be. Ezen fémanyagok eltávolítása csak a csont teljes gyógyulása után következhet be, sok esetben a behelye­zést követő 14-18 hónap után. Természetesen a gyógyulás ezen fázisában, már a páciens teljes értékűen használja végtagját. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a fémanyag bentléte önmagában semmiképpen nem jelenti a páciens munkaképtelenségét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.