Egészségmegőrzés

Mi a tüdőembólia? Melyek a tüdőembólia tünetei?

Mi a tüdőembólia?

Amikor a trombus leszakad az érfalról és a vérkeringésbe ke­rül, megakadhat a tüdő verőereiben: ez a tüdőembólia. Kis méretű vérrögök leszakadása esetén vagy több embolus ki­alakulásakor mikroembolizációról beszélünk. A nagy embolus azonban hirtelen, nagy tüdőérben elakad­va azonnali halált okoz(hat). Ez a trombózisok 20%-ában, azaz minden ötödik esetben fordulhat elő. Ha túl is éli a be­teg? egy krónikus tüdőbeli vérnyomás emelkedés alakul ki, ami gyorsan a szív kimerüléséhez vezet. A halálozás főleg az embolus (leszakadt trombus) méretétől függ.

A kórházi, fekvő, inaktív környezet kedvez a kialakulásá­nak: a kórházban meghaltak 25%-ánál ki lehet mutatni embóliát a tüdőkben! Ennek a visszaszorítására történnek ma jelentős erőfeszítések akkor, amikor a hatékony alvadásgátló kezelést a fekvő-osztályokon is elkezdik a betegnél.

Jó tudni! Kisebb végartériák elzáródása a tüdőinfarktus képét mutat­ja: ez nem halálos, de a tüdők gázcseréjét szintén képes akadályozni.

Melyek a tüdőembólia tünetei?

Mivel csak az esetek 1/3-ában észlelünk a tüdőembólia mögött kimutatható trombózist, a klinikai tünetek igen lényegesek:

 • a légzés rövidülése, felületessé válása,
 • mellkasi fájdalom,
 • köhögés,
 • súlyos esetben vérköpés,
 • szapora szívverés.

Miképpen diagnosztizálják a tüdőembóliát?

A legelső vizsgálat általában egy egyszerű mellkasfelvétel: ennek főként megkülönböztető diagnosztikai szerepe van, mert az embóliát nem igazolja, de arra jó, hogy az embólia mellett fellépő egyéb tüdő­betegségeket meg tudjuk vele állapítani (tüdővizenyő, mellkasi folya­dék, tüdőgyulladás), bár ritkán a tüdőinfarktus jól látszik.

 • A vér oxigéntelítettségének csökkenése (vérgázanalízis) szintén iránymutató lehet.
 • Az ún. ventillációs-perfúziós szcintigráfia kapcsán radioaktív technéciummal jelzett fehérjét adunk be intravénásán, és egy speciális ka­mera jelzi a radioaktivitás dúsulását, illetve azt, hogy hol nincs gázcse­re (ott található az elzáródás).
 • A radioaktív xenon-gáz belélegeztetésével pedig a működő gázcserét láthatjuk, illetve a gázcsere kiesését az elzárt területen. A két vizsgá­lat együtt megbízhatóan jelzi a tüdőembóliát.
 • A legkorszerűbb, leggyorsabb vizsgálat az ún. spirál-CT, amelynek so­rán a röntgensugarak egy forgó fejből sugarazzák be a testet egy spi­rálvonal mentén, minden fordulattal több ezer képet készítve, amit a számítógép dolgoz fel: nem invazív (fizikai beavatkozással nem járó), alacsony sugárterheléssel járó módszer.
 • A tüdőerek kontrasztanyagos megfestése az előbbiek megkérdő­jelezhető eredményei után kerül szóba: mivel ez invazív, drága katé­teres vizsgálat, a diagnózis biztonsága mellett a vizsgálatnak bizonyos kockázatai is vannak.

Mi a célja a tüdőembólia kezelésének?

 • A lehető leggyorsabban helyre kell állítani a teljes légzőfelületet.
 • Meg kell akadályozni a tüdőben a magas vérnyomás kiala­kulását.
 • Meg kell előzni a következő trombózisos eseményt, ami ismételt embóliát eredményezhet.

Hogyan folytatják a tüdőembóliás beteg alvadás-gátló kezelését?

 • Ha a betegnek tüdőembóliája igazolódik, akkor kísérletet lehet tenni a trombus (vérrög) feloldására, amire a fibrinolitikus(vérrögoldó) gyógyszerek szolgálnak. Ezek szigorú­an csak kórházi körülmények között alkalmazhatók.
 • Azután el kezdeni valamelyik ún. teljes dózisú LMWH adagolását, amelyet ezután folyamatosan kap a beteg. Ha igazoltan mélyvénás trombózisa van a betegnek szintén tel­jes dózisú LMWH-t kap.
 • Pár nap után, a beteg állapotától függően tér át a kezelőor­vos más, szájon át szedhető alvadásgátló alkalmazására. Ha ennek valamilyen akadálya van, az ún. megelőző LMWH adására térünk át, aminek a dózisa fele a terápiás dózisnak: napi egy alkalommal bőr alá adva, ez hosszabb ideig alkal­mazható. Ez mindegyik LMWH készítménynél más lehet, a fontos az, hogy azzal folytassuk, amivel elkezdtük, mert a hatóságok minden LMWH készítményt külön gyógyszer­nek tekintenek, amik nem keverhetők. Az egyéb társult betegségektől is nagymértékben függ, hogy ezt mivel, men­nyi ideig folytatjuk.

Melyek a tüdőembólia késői szövődményei?

A legtöbb gyógyult esetben nincsenek késői szövődmények: a tüdőnek hatalmas trombus-oldó képessége van. Ha azonban a tüdőembólia nagy, jobb szívfél elégtelenség, emelkedett tüdőbeli vérnyomás (pulmonális hipertónia) alakul ki, ami nehe­zen kezelhető és megrövidítheti a beteg életét.

Mi a teendő, ha a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia igen súlyos, életveszélyes formája ala­kul ki?

Életveszély esetén „agresszívabb” kezelésre van szükség: ezért fejlesztették ki azokat a gyógyszereket, amelyek a szer­vezet saját fibrinolízisét sokszorosára fokozzák és melyeknek eredményeképpen a trombus feloldódik. Ez elsősorban tüdőembólia esetén életmentő, míg végtag-érrögösödés ese­tén végtagmentő.

Jegyezze meg! A gyógyszereket szigorúan kórházban, speciális szakértelem birtokában alkalmazhatják. Mint minden agresszívabb keze­lésnél, ebben az esetben is a vérzések jelentkezése a legna­gyobb veszély, főleg a koponyán belül. A kezelés rendszerint igen hatékony, de koponyaűri vérzések 2-3%-ban előfordul­hatnak halálos kimenetellel. Ezért igényel e drága kezelés sok szakértelmet és tapasztalatot: alkalmazásukat illetően szigorú szabályok vannak érvényben.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.