Magasvérnyomás kezelése

A magasvérnyomás-betegség formái

Primer, esszenciális magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők 95%-ában a vérnyomás­emelkedésnek nincs kimutatható oka. Ilyen esetekben beszélünk elsődleges (primer) vagy lényegi (esszenciális) hipertóniáról.

Másodlagos, tüneti magas vérnyomás

Rengeteg olyan betegség ismert, melyek bizonyos fázisában vagy tartósan magas vérnyomás alakul ki, és ez azt az igényt jelenti, hogy pontosan fel kell derítenünk az okokat, az alapbetegségeket, mert a döntő elem a magas vérnyomás megszüntetésében ezen, betegségek kezelése.

Az esszen­ciálishoz hasonlítva a tüneti magas vérnyomás gyakorisága jóval kisebb. Ezt igazolja az is, hogy az eseteknek csak 5-10%-ában fordulnak elő.Tudni kell, hogy a fogamzásgátlók hosszú ideig tartó szedése ugyan­csak okozhat magas vérnyomást, ha nem is törvényszerűen.

Terhességi toxikus állapot

A terhességben toxikus állapot jelentkezhet, vagy a terhes anya szenved esszenciális hipertóniában.

Idős beteg magas vérnyomása

Ezt ma már külön formának tartjuk. 70-80 éves korban elsősorban az erek merevsége miatt speciális magas vérnyomás alakul ki. Jellemző erre, hogy csak a szisztolés érték emelkedik, de az is elég komoly gondot okozhat.

A magasvérnyomás-betegség szövődményei

A szövődményekről azért fontos, hogy tudjon az ember, mert azok kialakulása súlyos károsodást okoz szervezetünkben, és rendszerint igen komolyan csökkenti munkaképességünket és életaktivitásunkat.

Koszorúér-betegség

A tartós magas vérnyomás megterheli a szívizomzatot, az megvastagodik. Az izomtömeg növekedésével nem arányos a vérellátás. Nem meglepő, hogy a hipertóniás betegnél terhelésre mellkasi nyomás lép fel, mert a szívizomzat nem kap elegendő oxigént. Tovább rontja a helyzetet az, hogy a magas vérnyomás megvastagítja a koszorús erek falát, azon kevesebb vér tud átáramlani, sőt fokozódik az erek meszesedése is. Minél magasabb a vérnyomás és minél hosszabb ideig áll fenn kezelés nélkül, annál na­gyobb a veszély a szívinfarktus kialakulására.

Szívelégtelenség

A folyamatos terhelés miatt a szívizomzat védekező vastagodása csak egy darabig képes ellensúlyozni a nagy terhet, előbb-utóbb kitágul és szívelégtelenség alakul ki. Ennek korai jele a terhelésre jelentkező nehézlégzés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.