Mi az ideális vérnyomás és pulzusszám?

Ideális vérnyomásnak tekintjük a 120/80, illetve az ez alatti értékeket.
A 140-nél magasabb szisztolés érték, illetve a 90-nél magasabb diasztolés érték potenciális problémára utal. A 150/100-as vérnyomás komoly szívbetegség kockázatot jelez. Például egy 55 éves férfi, akinek a vérnyomása 120/80, előreláthatólag átlagosan 78 évig fog élni. Ugyanakkor egy ugyanennyi idős férfinak, akinek a vérnyomása 150/100, a várható élettartama csupán 72 év.

Ideális vérnyomás a 120/80-as érték.

Ideális vérnyomás a 120/80-as érték.

 A magas vérnyomás, más néven hipertenzió, egy csendes gyilkos.

A magas vérnyomásban szenvedő emberek közül csupán minden tizedik van tudatában a betegségének. Huszonöt éves kor után a legtöbb ember vérnyomása meglehetősen gyorsan nő, vagyis ajánlott évente ellenőriztetni, mérni a vérnyomást. Ha egészségesek vagyunk, akkor nincs ok arra, hogy a vérnyomásunk az évek múlásával emelkedjék. A primitív kultúrában élők nagy része nem mutat ilyen jellegű tendenciát.

Alacsony, közepes és magas kockázatú pulzus-és vérnyomásértékek:

  Alacsony Közepes Magas
Pulzus 60-69 70-79 80+
Vérnyomás alsóérték 90/60-tól 126/86-tól 136/90
Vérnyomás felsőérték 125/85-ig 135/89-ig és magasabb

A pulzusszám (vagyis hányszor ver a szív egy perc alatt) nem annyira a vérerek egészségi állapotát méri, inkább a szívünk fittségét jelzi. Például nagyon sok ember pulzusszáma nyolcvan körül van, míg egy fitt biciklista szíve egy perc alatt negyvenet ver – vagyis az ő szíve feleannyi munkával juttatja el a vért a sejtekhez, ami azt jelenti, hogy a szíve (ami alapvetően egy izom), sokkal erősebb.

A legegészségesebb emberek pulzusszáma percenként kevesebb, mint 70. Érdekes módon egy élettartamra vonatkozó statisztika – mely meglehetősen konzisztens minden állat esetében – azt mutatja, hogy életünk során a szívünk körülbelül hárommilliárdszor ver.

Ebből következőleg, ha a pulzusszámunk – mondjuk – 80, akkor a várható élettartamunk 71 év; ha a pulzusszámunk 60, akkor 95 év. Minél egészségesebb az étrendünk, és minél többet mozgunk, annál alacsonyabb lesz a pulzusszámunk.

Érdekelnek a legérdekesebb újdonságok? Iratkozz fel, küldjük!

Optimális táplálkozással mind a pulzusszám, mind a vérnyomás csökkenthető.

A londoni Az Optimális Táplálkozásért elnevezésű intézetben (Institute for Optimum Nutrition) folytatott három hónapos vizsgálat során – melyben 34 magas vérnyomásban szenvedő beteg vett részt – sikerült átlagosan nyolc ponttal csökkenteni mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomást. A legnagyobb csökkenést az eredetileg legmagasabb vérnyomásértékkel rendelkező páciensek esetében sikerült elérni. Hasznos tanulságok a tanulmányból amit mindenki felhasználhat.
A céklalé csökkenti a vérnyomást!

A céklalé csökkenti a vérnyomást!

Egy másik kutatás során dr. Michael Colgan azt tapasztalta, hogy azoknak a pácienseknek a vérnyomása – függetlenül az életkoruktól -, akik öt éven keresztül átfogó tápanyag kiegészítő programban vettek részt, fokozatosan csökkent, az átlagos 140/90-ről 120/80 alá. Dr. Colgan azt is felfedezte, hogy ez idő során a vizsgált alanyok pulzusszáma is csökkent – az átlagos 76-ról 65-re.

Címkék: Katgória: Szívbetegség

3 Hozzászólás van a “Mi az ideális vérnyomás és pulzusszám?” oldalon

 1. Nemecsek István kor írta:

  90 éves vagyok.Fiatal korom óta mindig alacsony volt a vérnyómásom.A pulzusom 50-56 között ingadozott4 szer katétereztek két esetben tágitani kellet az ereket.bizonyos szakasz 3 stent van beültetve.Kb:féléve megváltozott a vérnyomás és a velemért pulzus is. Ingadozo lett a vérnyomás és általában 10-15 el magassab lett a pulzus számom.Talán az utolso infarktus változtatta meg az eddigi értékeket?Szedem az előirt gyogyszereket.Kellemetlen tünet,az általános gyengeség,fáradékonyság bizonytalan járás aluzékonyság.orfolyás nehézlégzés idönkénti köhögés.Kellemetlen,nem tudom mi idézheti elő.

 2. Claire kor írta:

  Napi rendszeresseggel
  1-2-3 evökanäl mäkot,
  mandulät,
  fekete äfonyät,
  zellergumot,
  diot es
  petrezselymet kell enni!
  200-rol 138 a vernyomäs kb. fel ev alatt.
  Kitartäs!

 3. Claire kor írta:

  Kiegesziteskeppen:

  Felejtse el a sot minden magas vernyomäsos !
  Van helyette mäs, pl. bors.
  Csak az elsö honap furcsa, aztän meg lehet szokni.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

tizenhárom − 12 =

Read previous post:
Szívbetegség és stroke kapcsolata

A vérerek bármely betegségét kardiovaszkuláris, vagy ismertebb nevén „szívbetegségnek" nevezzük Ez azonban enyhén félrevezető, mivel kardiovaszkuláris betegség az agyban is...

Close