Egészségmegőrzés

Nagyon nagy biztonságot adott, hogy én ezt itthon tudom csinálni

Segítés és segítségre szorulás – kialakulhatnak olyan periódusok az élet során, amikor mindkettő főszerepet követel magának, arra késztetve az embert, hogy ne csak segítőként tekintsen magára, hanem betegként is. Lepesi Veronika 36 évesen már sok tapasztalattal rendelkezik mindkettőt illetően: segítő szakmában dolgozik, 2021-ben pedig kétoldali petefészek-daganatot diagnosztizáltak nála. Műtét és kezelés következett, majd egy vizsgálaton hashártyai áttéteket mutattak ki. Azonban nemcsak alapbetegségével, hanem annak szintén sok nehézséget okozó tünetével, a visszatérően felgyülemlő hasi folyadékkal is szembesülnie kellett. Arra keresett megoldást, hogy folyadékgyülemét otthon kezelhesse, mivel el akarta kerülni a kórházi csapolásokat.

A betegség hullámzó időszakaiban hogyan szerzett tudomást a tartós katéterről lehetőségéről?

Az interneten keresgéltem még 2023 őszén, és megtaláltam az ewiCare rendelő honlapját. Arra az érzésre pontosan emlékszem, hogy bennem volt a félelem: visszajöhet a betegség, miután tavasszal hashártyai áttétet állapítottak meg. Biztos voltam abban, hogy felveszem majd a kapcsolatot a rendelővel katéterbeültetés céljából. Ez aktuálissá is vált az év végén, mivel egy ultrahangvizsgálaton kimutatták a hasi folyadékot.

A rendelővel való kapcsolatfelvétel után hogyan zajlottak az események?

Hál’ Istennek nagyon gyorsan. Miután visszahívást kértem a honlapon keresztül, fel is hívtak, mindent meg tudtunk beszélni a következő hétre. Nagyon szerettem ezt a gördülékenységet, biztonságérzetet adott. A katéter beültetése előtti három-négy nap – különösen az utolsó – már nagy fájdalmakkal telt a felgyűlt hasi folyadék miatt. Vártam a műtétet, reménykedtem, hogy hamarosan minden rendben lesz.

A doktor úrral rövid volt a konzultáció, megcsinálta az ultrahangvizsgálatot, tájékoztatott mindenről, megbeszéltük a továbbiakat. Műtét közben beszélt hozzám, igyekezett elterelni a figyelmemet. A beavatkozás minimális fájdalommal járt (csak az injekciót, a helyi érzéstelenítést éreztem kissé), és körülbelül húsz perc alatt lezajlott. Utána le is csapolták a folyadékot, kértem, hogy hadd mehessen ki a hasamból mind. Közben a műtősnő megtanított a katéter használatára is.

Mennyire volt nehéz ez a művelet otthon?

Mindent önállóan csináltam, egyedül a kötszer felhelyezéséhez kellett anyukám segítsége, mert egy kicsit bajlódtunk az öntapadó fóliával. Két csomagot is fel kellett bontanunk, hogy a matricát le tudjuk húzni a hátuljáról, és rájöjjünk, hogy ez hogyan is működik. Aztán kitanultuk, és tényleg nagyon egyszerű volt, szerintem egy kis gyakorlással ez a katéter egyedül is használható. Ahogy befejeztem a csapolást, a katétert elhelyeztem a megfelelő módon, a folyadékot kiöntöttem a WC-be, az egész egy húszperces művelet volt. Nagyon nagy biztonságot adott, hogy én ezt itthon tudom csinálni. Sem csapoláskor, sem utána nem éreztem semmilyen fájdalmat, ennek nagyon örültem. Egy kis fájdalom csak a művelet elején, a fólia lehúzásakor van, de az semmi, meg lehet szokni.

A visszatérő folyadékgyülem arra utal, hogy valamilyen alapbetegséggel is meg kell küzdenie, amely ezt kiváltja…

2021-ben diagnosztizáltak nálam kétoldali petefészek-daganatot, miután hasi folyadékgyülem miatt elmentem orvoshoz. Diagnózis után jött a műtét, majd hat kemoterápiás kezelést kaptam. A daganat 2023 márciusában kiújult egy hashártyai áttéttel. Akkor is felvettem kemoterápiát, utána teljesen rendben volt minden. Jók voltak az eredményeim, jók voltak a vérképek. A betegség 2023 decemberében jelentkezett ismét, szintén hashártyai áttéttel. Ekkor már úgy éreztem, hogy egy harmadik kemoterápiás kezelés sok lenne, nehezen éltem volna meg a haj, szemöldökök, szempillák újbóli elvesztését. A katéter beültetése ilyen körülmények között történt az ewiCare rendelőben, ez a kezelésmód erőt és biztonságot adott.

A cikket erre a linkre kattintva olvashatja tovább.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.