Egészségmegőrzés

Sebészet

Sajnos sok esetben egy-egy egészségi probléma már annyira előrehaladott állapotban van, hogy már csak a műtét segít. Természetesen az orvosok mindent megtesznek annak érdekében, hogy kezelésekkel és gyógyszerekkel segítsenek a páciens állapotán, ám ez nem mindig lehetséges.

 

Ilyenkor lehet szükség a műtétre, amit a sebészeten végeznek el. Ami annak komolyságát illeti, nagyon változatos a kép, vannak kisebb és nagyobb beavatkozások. Sőt, akár életmentő műtétekre is sor kerülhet, amennyiben arra van szükség. Ez mindig attól függ, hogy a betegnek pontosan mi a problémája.

Hogyan zajlik a sebészeti szakrendelés?

Sebészetre általában valamilyen komolyabb elváltozás esetén kerülünk. Ilyen például a bőr – vagy lágyrész elváltozás, hasfali sérv, tágult visszerek, aranyeresség vagy pajzsmirigy betegség. Hirtelen fellépő, gyógyszerrel vagy egyéb megoldással nem kezelhető panaszok esetén is szükséges lehet a műtét elvégzése.

Amennyiben van rá mód a, a szakember kikérdezi a pácienst a panaszairól és a kórtörténetéről. Ha ez nem lehetséges, akkor megnézi a korábbi leleteket, eredményeket, majd azoknak megfelelően javasol műtétet.

Közvetlenül a műtét előtt szükség van a laboratóriumi (pl. vérvétel), illetve képalkotó vizsgálatokra (pl. utrahang, CT, MR). Aranyér vagy más végbél probléma esetén anoscop és retroscope vizsgálatokra is sor kerül.

Szeretne időpontot foglalni, de még nem tudja hol találhat rá a megfelelő szakemberre? Akkor figyelmébe ajánljuk a Foglaljorvost.hu oldalt, ahol rögtön időpontot is tud foglalni.

Milyen beavatkozásokra lehet szükség?

A sebészeten történik a bőrelváltozások, például kinövések, anyajegyek eltávolítása, továbbá a sérv, aranyér, illetve pajzsmirigy műtétre is itt kerül sor. A tályogok, sipolyok feltárása is a sebész feladata, ugyanúgy, ahogy az epekövesség megállapítása is. A benőtt köröm problémájával is fordulhatunk a sebészetre, ugyanis ilyenkor is szükség lehet egy kisebb műtéti beavatkozásra. Bármilyen műtétről is legyen szó, az utókövetés is a sebészet területéhez tartozik, valamint a varratkiszedést is itt végzik el.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.