Gyermekbetegségek

Csecsemő- és kisdedkori allergia megelőzés új lehetőségei

2008-ban az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia, (AAP), az Európai Klinikai Immunológiai és Allergológiai Társaság, (EAA-CI) és az Európai Gyermek Gasztroenterológiai Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) egyidőben publikálta bizonyítékokon alapuló irányelveit a csecsemő- és kisdedkori allergiák megelőzésével kapcsolatban, különös tekintettel a fokozott kockázat­nak kitett családokra.

Már egy szülő vagy testvér dokumentált aller­giás betegsége esetén is fokozott kockázatnak van kitéve a születendő gyermek az allergia-kialakulás szempontjából.

A megelőzéssel kap­csolatban a következő közös megállapítások születtek:

  • Elkerülő diéta. A rendelkezésre álló adatok szerint nincs bizonyíték az anyai allergénkerülő diéta megelőző szerepére sem a várandósság sem a szoptatás alatt. Ugyanakkor az anyai diéta veszélyes is lehet magzati hiányállapotok kialakulása miatt, különös tekintettel pl. a halban található hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak (LC- PUFA) nélkülözhetetlen szerepére a magzati/csecsemőkori idegrendszer fejlődésében.
  • Teljes szoptatás. Az állásfoglalások szerint valamennyi megszületett gyermek­nél törekedni kell a 6 hónapos (de legalább 4 hónapos) kizáróla­gos/teljes szoptatásra, a WHO és az ESPGHAN állásfoglalásának megfelelően. Ezzel a kisgyermekkori allergiás ekcéma (atopiás dermatitis) és ételallergia jelentős mértékben megelőzhető és az al­lergiás eredetű asztma kialakulási kockázata legalább 5 éves korig jelentősen csökkenthető.
  • Anyatej hiányában a csökkentett allergén-tartalmú, rész­ben vagy extenzíven hidrolizált tápszerek egyaránt alkalmasak a csecsemő-kisgyermekkori allergiás ekcéma megelőzésére. Elvetet­ték a szójatápszerek alkalmazását az allergia megelőzésében, kü­lönös tekintettel a szója és tehéntej fehérjék közötti keresztallergiák lehetőségére. Az aminosav-alapú formulákkal kapcsolatban – kellő számú vizsgálat hiányában – nem foglaltak állást.
  • Nincs meggyőző bizonyíték a késleltetett hozzátáplálás lét­jogosultságára az allergia-megelőzésben. A hozzátáplálást a 17-26. hét között javasolják megkezdeni. Ezt régiónkban általában gyümölcsökkel kezdik és burgonyával/répával folytatják de a meg­szokott sorrendtől a baba igényeinek megfelelően el lehet térni. A cöliákia kialakulásának megelőzése céljából a gluténtartalmú táp­lálék hozzáadását a szoptatás fenntartása mellett a 4. hónap után de a 7. hónap előtt célszerű megkezdeni, a megfelelő immuntolerancia kialakulásának biztosítására. A glutén korábbi vagy későbbi be­vezetése is fokozhatja a cöliákia -és a cukorbetegség- kialakulását.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.