Hátfájás

Gerincferdülés típusai és hatásai

Az egészséges gerincről hátulnézetből készült röntgenfelvé­telen egy egyenes vonal rajzolódik ki. Ha azonban a vonal a C betű, vagy, ami még rosszabb, az S görbületére emlé­keztet, a diagnózis gerincferdülés, latin nevén scoliosis.

A gyermekorvosok és az iskolai védőnők „lesben állnak”, hogy azonnal leleplezzék a gerincferdülést, amelynek igen változatos okai lehetnek. Előidézheti a gerinc veleszületett deformitása, genetikai vagy neuromuscularis (ideghez és izomhoz tartozó) rendellenesség, a gerinc körüli izmok sorvadása, alsóvégtagi hosszkülönbség, nyitott gerinc, Little-kór (gyermekkori agybénulás) vagy daganat. Ennek ellenére a scoliosisos esetek nyolcvan százaléka ismeretlen eredetű. Az ilyen „megmagyarázhatatlan” gerincferdülést a leggyakrabban 10 és 15 éves kor között fedezik fel. Sokszor nem is veszik észre gyermekkorban, csak később, amikor a felnőttnél már komoly problémákat okoz.

A gerincferdülés családon belül halmozódhat, és férfia­kat, nőket egyformán veszélyeztet. Igaz, a nőknél hétszer­-kilencszer valószínűbb, hogy a betegség súlyosabb formát ölt, ezért valamilyen beavatkozásra lesz szükség. A kutatók nem tudják, miből adódik ez a különbség a két nem között.

Tünetek

 • A hát púposnak tűnik, különösen előrehajoláskor; gyakori sajgó hátfájás.
 • A két váll, láb vagy csípő nem tűnik egyformának; csapott váll, csapott hát és egyéb tartásbeli rendellenességek; a két lapocka nincs egy síkban.
 • Horpadt mellkas, esetleges légzési vagy szívproblémák.

Veszélyeztetett csoportok

A gerincferdülés többnyire serdülőkorban, vagyis 10-16 éves kor között válik észrevehetővé. A gyermekek 2-3%-ának van észlelhető gerincferdülése; 60-80%-uk leány. Az ok ismeretlen, de valószínűleg örökletes tényezők is közrejátszanak benne, mivel sokszor halmozódik a családban.

A gerincferdülésnek többféle típusa létezik

C alakú görbület

A súlyos és elhanyagolt scoliosis a bor­dák helyzetére is hatással van: a görbület belső oldalán a bordák szorosabban, a görbület külső oldalán egymástól távolabb állnak. Ha a fordított C alakú, jobb oldali mellkasi elhajlás miatt a bordák jobbra tolódnak, a szív és a tüdő összenyomódhat. A lejjebb, az ágyéki régióban kifejlődött C formájú ív a medencét ferdíti el. Az ilyen nagyfokú elváltozások számos tevékenységet megnehezítenek és fájdalmassá tesznek a beteg számára.

S alakú görbület

Két, együttesen S (vagy fordított S) alakot formáló görbület alakul ki. Az egyik ív a mellkast és a mellkasi gerincszakaszt, a másik az ágyéki gerincsza­kaszt és a medencét torzítja el. Elég szörnyen hangzik – és valójában az is. Ugyanakkor a két ellenkező irányú hajlat voltaképpen kiegyenlíti egymást, ezért lehet kisebb az ilyen típusú scoliosisszal járó deformitás.

A gerinc elcsavarodása

Súlyos, kezeletlen gerincferdülés esetén az is előfordulhat, hogy a gerinc a rendellenesség miatt fellépő erők hatására a tengelye mentén fordul el. Vele együtt a bordák, a váll és a lapocka is elmozdulnak, ezért a hát egyik oldalán magasabban helyezkednek el, mint a másikon. Ezzel egy időben a fordulat befelé összébb húzza, kifelé pedig széttolja a bordákat. Mindez légzési nehézségeket okozhat, és az élet későbbi szakaszában szív­problémákhoz vezethet.

Ideg-izom eredetű gerincferdülés

Scoliosis gyakran alakul ki más neuromuscularis (ideget és izmot érintő) betegségekben szenvedő gyermekeknél. Ezek közé a rendellenességek közé tartozik a nyitott gerinc, az izom­sorvadás, a gerincvelő-bántalom. Ahogy a gyermek nő, törzsének izmai egyre gyengébbé válnak, a gerincferdülés egyre súlyosbodik, és a csigolyák összeroppanhatnak. Az ideg-izom eredetű gerincferdülés mindig orvosi (szükség esetén sebészi) beavatkozást igényel.

Veleszületett gerincferdülés

A gerincferdülés veleszületett rendellenesség is lehet. Ilyenkor többnyire a magzati fejlő­désnek a gerinccel egyazon szakaszában kialakuló szervek – például a vizeletkiválasztó rendszer részei – szintén abnormálisak. Az sem ritka, hogy a gerinc más születési fogyatékosság miatt veszíti el egyensúlyát, és válik görbévé a gyermek növekedése során. A scoliosisnak ezt a fajtáját szintén nagyon komolyan kell venni. Kezelésekor szigorúan csak orvosi, és szükség esetén sebészi gyógymódok jöhetnek szóba.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az esetek többségében a gerinc görbülete eleinte alig észrevehető, többnyire nem okoz panaszokat, fájdalmat is csak rendkívül ritkán. (A panasz megelőzésére az orvosok gyógytornát javasol­nak.) Ha azonban a gerincferdülést nem kezelik fiatal­korban, a gerinc elhajlása felnőttkorban egyre fokozódik, és más, egyéb problémákat is előidézhet. (Ha fájdalmat vagy funkciózavart észlel, azonnal forduljon orvoshoz!)

A gerincferdülés tényét alátámasztó röntgenvizsgálat után az orvos többnyire a „kivárást” javasolja, különösen abban az esetben, ha a görbület szöge 20 fok alatti. Egyeseknél ugyanis ez a szög életük folyamán nem is nő egy-két foknál többel, míg mások állapota rohamosan romlani kezd. A kutatóknak egyelőre még nem sikerült kideríteniük ezen eltérések okait.

Szükséges kezelni?

Az, hogy az orvos szorgalmazza-e a kezelést, a gyermek növekedési stádiumától is függ. Ha például egy 18 éves lánynál fedezik fel az elváltozást egy rutinellenőrzés során, abból indulnak ki, hogy a görbület jelentős mértékben már nem fog súlyosbodni, hiszen a beteg vázrendszere teljes egészében kifejlődött. Amennyiben tünetmentes, az orvos valószínűleg nem javasolja a beavatkozást. Ezzel szemben egy ötéves kislány esetében feltehetően közbe fog lépni, mielőtt a helyzet komolyabbra fordulna.

Mi segíthet?

Mielőtt túlságosan aggódni kezdene gyermeke miatt, olvas­sa végig a gerincferdülés korai figyelmeztető jeleit:

 • az egyik váll magasabban van,
 • az egyik lapocka jobban kiugrik,
 • a csípőlapátok felső szélei nincsenek egy szintben, vagy a derék vonala az egyik oldalon emelkedő,
 • az alsó bordák nem egy vonalban helyezkednek el a két oldalon,
 • a törzs ferde,
 • a fej nincs egy vonalban a medencével,
 • az egyik kar hosszabbnak tűnik, mint a másik,
 • a felvett szoknya vagy nadrág széle ferdén áll,
 • előrehajláskor a bordák az egyik oldalon púpot formálnak,
 • a fej oldalra billen.

Az iskolai rutinvizsgálatot szintén elvégezheti otthon: gyermeke szűk pólóban vagy félmeztelenül álljon egyene­sen, alsó végtagjait összezárva, és hajoljon előre csípőből 90 fokban. A törzse párhuzamos legyen a talajjal. Ön köz­vetlenül mögötte állva figyelje meg a gerincét: látni fogja, hogy egyenes és szimmetrikus-e, vagy sem. Az utóbbi esetben fennáll a scoliosis gyanúja.

Mint említettük, ha a törzs egyik oldala gyengébb, mint a másik, a kettő közötti egyensúly felborul, amit az izmok megpróbálnak visszaállítani. Az izmok párban, összehan­goltan működnek. Amikor az egyik laza, a párja össze­húzódik, és fordítva. Lehet, hogy a gerincferdülés egész egyszerűen az ellenkező oldali izmok kompenzációs küzdelmének következménye. Éppen ezért a gyenge izmok megerősítésével és a feszes izmok nyújtásával általában sikeresen korrigálható a csigolyák elhajlása.

Tudni kell azonban, hogy a scoliosis kialakulását az iz­mok és a kötőszövetek gyengesége és működészavara előzi meg, ezért nem lehet egyik napról a másikra korrigálni a tartást. A régi beidegződéseket – még sejtszinten is -nagyon nehéz megszüntetni. A teljes aktív izolációs program segítségével azonban helyreállíthatja a test szerkezeti integritását, és új beidegződést építhet ki, így a gerinc „megtanulja” az egyenes tárást. Ennek fenntartá­sához kellően erősnek és rugalmasnak kell lennie. Kisebb javulást már rögtön az elején érzékelhet, de a teljes gyógyuláshoz hosszabb időre van szükség.

Megelőzés

A megelőzésnek nincs ismert módszere, de a korai felismerés és kezelés nagyon fontos a súlyos torzulások elkerülése érdekében.

Alternatív terápiák

Gyógytorna: A gyógytornász háterősítő, a gerincet stabilizáló gyakorlatokat írhat elő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.