Gyermekbetegségek

Gerincferdülés kezelése gyermekkorban

Az emberi gerincen a felegyenesedés során fiziológiás (élettani) görbületek alakultak ki, melyek a gerinc funkcióját segítik. Ezek a nyaki és ágyéki homorulat, valamint a kisfokú háti domborulat. A gerinc oldalirányú görbületei kórosak, melyet gerincferdülésnek vagy scoliosisnak nevezünk.

Két különböző formája van:

  • Forma a funkcionális scoliosis: az oldalirányú görbület lé­nyeges csigolyadeformitással nem jár, csigolyaelfordulást, csontos deformitást nem észlelünk. Ez a típus gyakran észlelhető iskolás gyermekeknél, részben a hanyag tartással összefüggésben, de oka lehet a medence ferde állása is, melynek hátterében leggyakrabban valamelyik alsó végtag rövidültsége áll. A görbület aktív izomerővel jól korrigálható, így az elváltozás jóindulatú. Abban az esetben, ha a funkcionális scoliosist kiváltó ok hosszan fennáll, előfordul a csigolyák csontos deformálódása is. Ilyenkor már teljes korrek­ció nem lehetséges. Emiatt fontos a kiváltó ok (pl. végtagrövidülés) kezelése.
  • Forma a strukturális (szerkezeti) scoliosis: jellemzője, hogy a görbület megjelenésének időpontjától kezdve a csigolyatest csonto­sán deformálódik (részben ék alakúvá válik, részben saját tengelye körül elfordul, akár a bordákkal együtt). Itt is előfordul két csoport: ismert és ismeretlen eredetű. Van, mikor a születéskor észleljük a gerincferdülést. Ezt okozhatja az anyaméhen belüli fejlődési zavar. A csigolyák kialakulása zavart, emiatt ékcsigolya, blokkcsigolya alakul ki, ezek a görbület okai. Szerencsés esetben a kóros csigolyák úgy helyezkednek el, hogy a deformitások egymást kiegyenlítik, így durva, súlyosbodó görbületet nem okoznak. Vannak esetek, mikor a kóros csigolyák gyorsan előrehaladó, súlyos deformitás­saljáró gerincferdülést eredményeznek. Ilyenkor korán, viszonylag agresszívabb kezelés indokolt: fűző és korai műtét.

A később jelentkező gerincferdülések egy részének oka ismert: ideg­izom betegségek, kromoszóma-rendellenességek, bizonyos anyagcse­re-elváltozások, műtétek után kialakuló deformitások stb. Az ismert ge­rincferdülések az iskolás korban jelentkező esetek kb. 30%-át teszik ki, a maradék kb. 70% oka ismeretlen, úgynevezett idiopathias (ismeretlen eredetű) scoliosis. Okként felmerülhetnek öröklött tényezők, enyhébb izombeidegzési zavarok, hormonelváltozások. A betegek döntő több­sége leány. A betegséget általában iskolai szűrővizsgálaton észlelik, vagy a szülő viszi a gyermeket szakvizsgálatra. A korai tünetek le­hetnek: – törzskar háromszög nem egyforma, – medencebillenés, – váll aszimmetria, – előrehajláskor a mellkas deformitása.

A pontos diagnózis és a kezelés menete röntgen felvétel segítsé­gével történik. A felvételen a görbület mértékét szögben mérhetjük (Cobb fok).

A görbület mértéke szerint három csoportba oszthatjuk a betegeket:

  • 20 Cobb fok alatti görbület, enyhe scoliosis. Ilyenkor gyógy­tornát javaslunk, melyet szakember felügyelete (gyógytornász) mel­lett végez a beteg. Szoros ortopédiai kontroll szükséges, ugyanis ha a görbület fokozódását észleljük a kezelést módosítanunk kell.
  • 20 Cobb fokot meghaladó esetekben a gyógytorna mellett gyógyfűzőt (korzettet) rendelünk, melyet a beteggel a nap 24 órájá­ban viseltetünk. Természetesen torna, tisztálkodás alatt a fűzőt a beteg leveheti. A fűző célja a gerincre bizonyos pontokon nyomás gyakorlása, mellyel a görbületet csökkenthetjük, és a romlást megakadályozhatjuk. Fontos, hogy a fűző viselése mellett is végez­zen gyógytornát a beteg. A torna egyik formája a Schrott-torna, melyet speciális centrumokban, magasan képzett gyógytornászok tanítanak be és végeztetnek. A mai modern korzettek műanyagból készülnek, a ruha alatt csaknem észrevehetetlenek. Fűzőkezeléssel általában a görbületek 70%-ának romlását meg lehet akadályozni, és a fűzőt a csontos érettség eléréséig (a gyors romlás veszélyének elmúlásáig) viselni kell.
  • 40 Cobb felett a műtéti megoldás mérlegelendő. A mai orto­pédiai lehetőségek mellett a korrekciós műtét nagy biztonsággal, elenyésző számú szövődménnyel végezhető. A műtétet követően külső rögzítőre nincs szükség. A műtét során elért jó korrekciós eredményt a betegek felnőtt korban sem vesztik el. Az időben észlelt és kezelt gerincferdülések manapság már jó eredménnyel gyógyíthatók.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.