Hogyan legyünk tudatos fogyasztók

A környezettudatos vásárlás kilenc alapszabálya

Napjainkban a fogyasztó minden korábbinál bővebb válasz­tékkal és a reklámok áradatával szembesül. Annak érde­kében, hogy gazdaságosan vásároljunk, csökkentsük a hulladék mennyiségét, óvjuk egészségünket és a környezetet, tartanunk kell magunkat néhány alapelvhez: meg kell tanulnunk kritikusan szemlélni a kínálatot, és pontosan kell tudnunk, mit akarunk.

A környezettudatos vásárlás kilenc alapszabálya

 1. A nagyobb beruházások előtt végezzünk egy kis kutatást! Ne vásároljunk kapkodva, és ne hagyjuk, hogy a harsány eladók elbolondítsanak! Ha kell, aludjunk rá egyet, mielőtt döntenénk!
 2. Bármit vásárolunk, ne csak a vételárat vegyük figyelembe, hanem az üzemeltetési költségeket is! Sok olyan, a környezet szempontjából kedvezőbb hatású termék van – például a kompakt fénycsövek -, amelynek vételára ugyan magasabb, de hosszú távon kifizetődő.
 3. Válasszunk tartós holmikat! A könnyen repedező és vetemedő puhafa vagy forgácslemez-keretes dívány helyett keményfa vagy acélvázast vegyünk!
 4. Olyan terméket vegyünk, amelyet megújuló erőforrásból állítottak elő, például termesztett fából, gyapjúból vagy selyemből!
 5. Lehet, hogy többe kerül, de a jó minőségű áru jóval tartósabb.
 6. Az eldobható termékek helyett vásároljunk újrahasznál hatókat! Vegyünk textilből készült, mosható törülközőt, szalvétát, zsebkendőt és törlőruhát a papírból gyártott, egyszer használatos változatok helyett! Ne használjunk eldobható poharat, tányért és evőeszközt sem!
 7. Vásároljunk a környéken termelt gyümölcsöt és zöldséget! Ezek általában olcsóbbak, frissebbek, és szállításuk kevésbé terheli a környezetet. Az ilyen termékeket a piacokon és a termelőktől vehetjük meg.
 8. Keressünk természetes alapanyagú, biológiai úton lebomló, nem mérgező termékeket, amelyek után nem marad ártalmas anyag a környezetben! (A legtöbb anyag idővel lebomlik, de némelyikük mérgező vegyületeket hagy hátra.)
 9. Kerüljük a túl nagy vagy biológiailag nem lebomló csomagolású termékeket! A becslések szerint a bevásárláskor kifizetett összeg mintegy 10 százalékát teszi ki a csomagolás ára – amelyet otthon úgyis kidobunk. Ráadásul a csomagolóanyagok gyártásához jelentős mennyiségű energiát használnak fel. A hulladék szelektív gyűjtésével és az újratölthető edények vásárlásával csökkenthetjük ezt a fajta pazarlást.

Szokjunk le a műanyagról!

A műanyagok a természetben csak több száz év alatt bomlanak le, így — ha nem hasznosítják a műanyag hulladékot — ugyanennyi időre elvész a bennük foglalt anyag és energia. Ráadásul előállításukhoz a véges kőolajkészleteket használják. Mégis annyira részévé váltak a mai életnek, hogy nehéz lenne boldogulni nélkülük. Ha mást nem is tehetünk, csökkentsük a műanyagfogyasztásunkat!

 • Gondoljuk át, mennyi műanyagot használunk hetente: a bevásárláshoz kapott és az élelmiszerek tárolására szolgáló zacskókat, műanyag fóliát az ételek letakarására. Ezután tűzzük célul a fogyasztásnak a felére csökkentését!
 • Az ételek tárolására használjunk üveg-, kerámia- vagy rozsdamentes acéledényeket!
 • Az élelmiszer csomagolására válasszunk zsírpapírt vagy celofánt (növényi alapanyagokból készülnek)!
 • Használjunk papírzacskót a műanyag helyett!
 • Kerüljük az előre csomagolt élelmiszereket! Hacsak lehet, ömlesztett árut vásároljunk a magunkkal vitt saját edénybe!
 • Keressük a celofán alapú mirelites zacskókat! Ezek természetes alap-anyagokból készülnek, és biológiai úton lebomlanak.
 • A vásárláshoz vigyük magunkkal saját kosarunkat vagy textilből készült bevásárlószatyrainkat! Ilyenek több környezetvédelmi civil szervezetnél is beszerezhetők.
 • Igyekezzünk legalább egy-két alkalommal újra felhasználni a műanyag zacskókat!
 • Olyan műanyagokat vásároljunk, amelyek hasznosítása megoldott! A műanyagok azonosíthatósága érdekében a gyártók a csomagolásba azonosító jelet sajtolnak. Tájékozódjunk a települési hulladékkezelést végző közszolgáltatónál, hogy milyen fajta műanyagok szelektív gyűjtésére van lehetőség!

Amit tudnunk kell…

A műanyagokról

A műanyagok nem elhanyagolható környezeti problémát jelentenek, és bizonyos típusaik az egészségünket is veszélyeztetik. Amellett, hogy a gyártása energiaigényes, és szennyezi a környezetet, magának az anyagnak az újrahasznosítását nehezíti, hogy nagyon sok fajtája létezik. A különböző típusokat sokszor egymással vagy más anyagok­kal társítva használják fel, az újrafeldolgozás azonban csak fajta sze­rint különválogatva lehetséges. A műanyagok a természetben csak több száz év alatt bomlanak le, és még ha el is égetik őket, bizonyos típusoknál a visszamaradó anyagok 90 százaléka veszélyes hulladék­nak minősül. A régebben gyártott lágy műanyagokból ártalmas vegyü­letek párolognak a levegőbe és az ételekbe. A PVC hajlékonyságát a lehetséges rákkeltő anyagként számon tartott ftalátokkal fokozzák.

Mit kerüljünk?

 • A hajtógázas (pl. propánt és butánt tartalmazó) aeroszolos palackokat vagy a szerves oldószereket (pl. metil-kloroformot vagy metil-bromidot) tartalmazó termékeket, amelyek károsítják az ózonréteget, vagy hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.
 • Olyan termékeket, amelyek gyártása nagyon környezetszennyező. Ilyenek a klórral fehérített papírok, a foszfáttartalmú tisztítószerek vagy a kőolajszármazék felhasználásával készült kozmetikumok.
 • A nem megújuló erőforrásból előállított termékeket. Ne vásároljunk olyan bútort, amely őserdei fából készült!

Műanyagok biztonságosabban

Néhány egyszerű óvintézkedéssel sokat tehetünk a műanyagok káros hatásainak enyhítéséért.

 • Az étteremből rendelt ételeket melegítés előtt tegyük át üveg- vagy kerámiaedénybe, és így helyezzük a mikrosütőbe! Egyes műanyagokból ugyanis bizonyos káros vegyületek gyorsabban kerülnek az ételbe. A je­lenség a forró, zsíros ételek eseté­ben a legvalószínűbb, ezért ezeket mindig üvegedényben melegítsük!
 • Az előre csomagolt sajt helyett próbáljunk kimértet vásárolni!
 • Dobjuk ki a repedezett, elszínező­dött vagy az elhasználódás más jele­it mutató műanyag edényeket: bizo­nyos műanyagfajtákból ártalmas vegyületek kerülhetnek ételeinkbe.
 • A mosogatógépekben alkalmazott mosogatószerek és a magas hőmér­séklet hatására egyes műanyagokban bomlási folyamatok indulnak meg.
 • A műanyag edényt kézzel, langyos vízben, növényi alapú mosogatószer­rel tisztítsuk – még ha mosogató­gépben moshatónak jelölik is.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.