Hogyan legyünk tudatos fogyasztók

Tisztább közlekedés az egészségért

Noha a benzinüzemű autók nem tesznek jót a környezetnek, a mai modellek károsanyag-kibocsátása tíz-hússzor kisebb, mint az 1970-es években gyártottaké, s már dolgoznak a zöldebb üzemanyagok kifejlesztésén. Addig is óvatos vezetéssel és autónk karbantartásával csökkenthetjük a környezetre gyakorolt hatását.

Pro-kontra

Az etanol a mezőgazdasági terményekből előállított alkohol, amelyet környezetbarát alternatív üzemanyagként is számon tartanak. Az E10 jelű üzemanyagot, amely a benzin mellett 10 százalékban tartalmaz etanolt, a legtöbb gyártó alkalmasnak minősítette az új autók szá­mára. Tény, hogy az etanolnak vannak „zöld” előnyei: égésekor csak víz és szén-dioxid keletkezik, s az utóbbit ellensúlyozza az előállítá­sához felhasznált növények által elnyelt szén-dioxid, vagyis megújuló erőforrásból származik. Ugyanakkor a növények termesztése, szállí­tása, és az etanol előállítása során jelentős mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használnak fel. Az E10 használata csak 1-5 százalékkal csökkenti a járművek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyi­ségét. Az E10 eltérő kémiai összetétele miatt a hagyományos üzem­anyagok használatához képest több rákkeltő benzol kerül a talajvízbe.

Alacsonyabb kibocsátás

 • Vegyünk új vagy fiatal autót – és gondolkozzunk kicsiben! Ma már minden, Magyarországon eladott új autónak katalizátorosnak kell lennie, hogy ezzel is csökkentsék a kipufogógázban lévő káros anyagok mennyiségét. Általában minél kisebb és újabb egy autó, annál kevésbé szennyezi a környezetet.
 • Ha új autót veszünk, előbb nézzük meg a műszaki leírásban a fogyasztását! A zöldkártyán a szén-dioxid-kibocsátási értéket is feltüntetik. Az alacsony C02-érték azt jelzi, hogy az autó viszonylag környezetbarát.
 • Rendszeresen szervizeltessük az autót! A szakszerű karbantartás biztosítja, hogy a motor jól legyen beállítva, maximális teljesítményt nyújtson, felesleges üzemanyag-égetés nélkül. A szervizben megvizsgálják a fogyasztás szempontjából fontos gyújtógyertyákat és légszűrőket is.
 • Ügyeljünk rá, hogy a gumiabroncsok az ajánlott nyomásértékre legyenek felfújva! Ha ugyanis túl alacsony a nyomás, megnő a gumi gördülési ellenállása, így a motornak jobban kell erőlködnie, több üzemanyagot fogyaszt, és több szén-dioxidot bocsát ki. Havonta egyszer ellenőrizzük az abroncsok nyomását! A pontos mérés érdekében a vizsgálatot hideg gumikon végezzük (autózás közben a gumiabroncs felmelegszik, megnő benne a nyomás)!
 • A benzinkútnál kerüljük a benzin kifröccsentését – ne töltsük túl a tartályt! A kiömlött benzin különösen környezetszennyező, mivel egyenesen a légkörbe párolog. Mintegy 12 000 kilométert kell autóznunk ahhoz, hogy annyi szénhidrogén kerüljön a légkörbe, mint 1 liter kiömlött benzinből.

Kevesebb szennyezés

 • Mielőtt behajtanánk egy hosszú alagútba, vagy egy forgalmi dugóhoz érnénk, húzzuk fel az ablakokat, és kapcsoljuk ki a légkondicionálót, vagy állítsuk belső keringtetésre. Ha nem így teszünk, a kintihez képest több mint tízszeresre nőhet a káros anyagok koncentrációja az autóban.
 • Állítsuk le a motort, ha dugóban állunk vagy várunk valakire!
 • Ne járassuk a motort zárt térben, ahol felhalmozódhatnak a mérgező gázok! A kipufogógáz legveszélyesebb összetevője a színtelen, szagtalan és súlyosan mérgező szén-monoxid. Mivel könnyebb a levegőnél, nem a talaj közelében halmozódik fel, hanem felfelé száll.
 • Ha tehetjük, járjunk többet vonat­tal! Egy ausztrál tanulmány szerint az autóval ingázók vannak a legtöbb veszélyes anyagnak kitéve. A busszal közlekedők voltak kitéve a leg­magasabb nitrogén-dioxid-szintnek, s a vonattal utazók szívták be a leg­tisztább levegőt.
 • A gyalog vagy kerékpárral járók jóval kevesebb benzolt lélegeznek be, mint az autósok, és jóval keve­sebb nitrogén-dioxidot, mint a busszal közlekedők.

Az üzemanyag

 • A dízelolaj literenkénti energiatar­talma nagyobb, mint a benziné, ám a dízelmotor jobban szennyezi a leve­gőt, mint a hasonló teljesítményű ben­zinmotor: az egészségre káros ko­romszemcséket és nitrogén-oxidokat juttat a levegőbe. A dízelolajok kén­tartalmát az Európai Unió előírásai szerint fokozatosan csökkenteni kell.
 • Ha régi autónk van, vegyünk ólom­mentes szuperbenzint, és keverjünk hozzá ólompótló adalékot!
 • A magasabb oktánszámú benzin nem minden autó esetében javítja a teljesítményt és a gazdaságosságot.
 • A Magyarországon forgalmazott benzin 2 százalékos arányban tartal­maz bioetanolt. (A hagyományos autók 5-10%-os bioetanol-tartalmat viselnek el meghibásodás nélkül.) Egy­két benzinkútnál már nálunk is kapha­tó E85 néven a 85%-ban biológiai úton előállított etanolt és 15%-ban 95-ös oktánszámú benzint tartalmazó, speciális autókba való üzemanyag.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.