Veszélyes vagy biztonságos

Milyen hallókészüléket válasszunk?

A halláskárosodottak háromnegyede nem visel hallókészüléket. Akik nem használ­ják, azoknak növekvő elszigeteltséggel, adott esetben depresszióval kell számolniuk.

Ha hallásproblémánk van, ne menjünk egyenesen a hallókészüléket forgalmazó üzletbe. Először keressünk fel egy fülorvost, mert lehet, hogy egyszerűen csak lerakódott a hallójáratban a fülzsír. Ha nem erről van szó, akkor hallásvizsgálatra van szükség. Ha az orvos hallókészülék használatát írja elő, akkor megfelelő útmutatással is ellát a készü­lék beszerzésével kapcsolatban.

A hallásvizsgálat eredményét vigyük ma­gunkkal a kereskedésbe, hogy a problémát megfelelően orvosló készüléket kapjunk. Ha a kereskedő nem ajánl fel 30 napos kipróbá­lási időt a hallókészülékre, vagy csak egyféle márkát árul, akkor keressünk másik üzletet.

Vigyázat! A végleges döntés előtt 30 napig próbáljuk ki a hallókészüléket. Nem könnyű megszokni, hogy minden szót hallunk, amikor korábban a világ viszonylag csendes volt körülöttünk. Az agynak is időbe telik, amíg alkalmaz­kodik a felerősített hangokhoz.

Nem mindenkinek jó ugyanaz a típus

A hallókészülékhez tartozik egy mikrofon, amely a hangsort elektromos jelekké alakítja, egy erősítő, amely felerősíti ezeket a jeleket, egy hangszóró, amely a jeleket ismét hangok­ká alakítja, egy elem és egy hangerőszabályzó. A hallókészülék a következő módokon he­lyezhető el.

  • A fül mögött. Az ilyen típusú készülé­kekben az alkatrészek többsége egy burkolatban helyezkedik el. Ez a leg­olcsóbb megoldás, nagyon megbízható és ez biztosítja a legerősebb és legtisztább hangot. Hátránya, hogy ha rövid frizurát hordunk, könnyen észrevehető. Súlyos halláskárosodás esetén ez a legjobb megoldás.
  • A fülkagylóban. Ha a hallókészülék a fül­kagylóban helyezkedik el, kitűnően repro­dukálja a magas hangokat, és csökkenti a kellemetlen fülzúgást. Növeli azonban az elektromos sípolás veszélyét, és a sza­bályzók kicsik, esetleg nehezen kezelhe­tők. Emellett, mivel a készülék a fülben helyezkedik el, eltömítheti a fülzsír, és tisztítást igényel. Közepes és súlyos hallás­károsodás esetén egyaránt ajánlható.
  • A hallójáratban. Ez a hallókészülék gyakorlatilag láthatatlan, ezért olyan nép­szerű. Mivel közelebb van a dobhártyá­hoz, a hang tisztább. A szabályzókat azon­ban nehezebb elérni, és némi ügyesség kell a fülbe helyezéséhez. Enyhe vagy közepes mértékű halláskárosodásban szenvedőknek ajánlják.
  • Zsebkészülékek. Azoknak, akik nehezen viselik el a fülben vagy a fül környékén elhelyezett készüléket, ez a zsebbe tehető vagy övre akasztható készülék a legjobb. Egy vékony vezeték köti össze az apró fülhallgatóval. Bár a használata kissé ne­hézkes, ez a készülék biztosítja a legjobb hanghűséget, és igen megbízható.

A digitális hallókészülékek újdonságnak számítanak. A fentiek közül az első három típus mindegyikének van digitális változata. Ezek általában programozhatók, ami lehető­vé teszi, hogy a különféle hangkörnyezethez állítsuk be őket.

Némelyik típus automatikusan alkalmaz­kodik, így halljuk a halkabb beszélgetéseket is, miközben a nagyobb zajokat letompítja. A digitális hallókészülékek adják a leginkább „természetes” hangot, de meglehetősen drágák, és csak mérsékelt halláskárosodás esetén megfelelőek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.