Vészhelyzet

Teendők átmeneti hallásromlás esetén

Az időskori hallásromlás természetes és igen lassú folyamat. Az állapot azonban bekövetkezhet néhány nap vagy akár óra leforgása alatt is. A fülfertőzés vagy a fülzsír felhalmozódása okozta hallásromlás akár átmeneti hallásvesztéssel is járhat. A jelenség kezelése nem bonyolult. Az ok nélküli hirtelen hallásromlást ki kell vizsgáltatni, akkor is, ha csak az egyik fület érinti.

Tünetek és lehetséges okok

 • Romolhat a hallás megfázás vagy szénanátha következtében fellépő orrdugulás miatt.
 • A fül a légnyomás csökkenése miatt is bedugul­hat (pl. repülőre szállunk).
 • A fül órákig zúghat, ha túl hangosan hallgatunk zenét fülhallgatón keresztül, hangszóróból stb. Közvetlen zajhatás (pl. puskalövés, robbanás) is okozhatja. Ezek akár dobhártyasérüléshez és maradandó halláskárosodáshoz is vezethetnek.
 • A közép- vagy belső fül fertőzése is előidézheti.
 • A felhalmozódott fülzsír tompítja a hallást. Gyerekeknél előfordul, hogy a középfülben fel­szaporodó váladék a dobhártyának feszül, ezért elképzelhető, hogy föl kell szúrni a fület.
 • Az ún. Méniére-betegség súlyos kór, melynél folyadékgyülem alakul ki a belső fülben. Ez halláscsökkenés mellett nagyon erős szédülést is okoz.
 • Fejsérülés következtében szintén adódhatnak gondok a hallással.
Vigyázz! A fejet ért ütés is okozhat hallásvesztést. Ilyenkor késlekedés nélkül hívjunk mentőt.

Hallatlan!

Ha valaki folyamatosan erős zajhatásoknak van kitéve, hallása maradandóan károsodhat.

 • Munkavédelem. A zajos helyen dolgozók viseljenek fülvédőt vagy füldugót, és rendszeresen vizsgáltassák meg a hallásukat fülészeten.
 • Fülhallgató. Bizony a jóból is megárt a sok. Ha fülhallgatóval hallgatunk zenét, tévét, rádiót, tekerjük le a hangerőt annyira, hogy meghalljuk, ha hozzánk szólnak. A zenehallgatás időtartama legfeljebb egy óra legyen!

Teendők:

 1. Legyünk tisztában vele, mi okozta! Amennyiben a halláscsökkenés hegyi utazásnál vagy repülés közben jelentkezik, nyel­jünk nagyokat, vagy egyszerűen fogjuk be az orrunkat, és próbáljuk erőteljesen kifújni a levegőt: ettől megszűnik a túlnyomás a fülben. Nátha vagy szénanátha esetén gyógyuláskor ma­gától visszatér a hallás. A nagy zaj keltette fülzúgásnak is el kell múlnia.Átmeneti hallásromlás
 2. Néhány órán belül menjünk orvoshoz! Amennyiben bármi más okozta a hallásvesztést, vagy nem szűnik meg a fent említett módokon, keressük fel az orvost, mert kivizsgálásra és kezelésre lehet szükség. Ha kell, menjünk be a legközelebbi rendelőintézet vagy kórház fülészetére.
 3. Csillapítsuk a fájdalmat! Fülfájás esetén vegyünk be fájdalomcsillapítót (pl. Paracetamoit). Jót tesz a meleg borogatás vagy a törülközőbe csavart, fülhöz szorított forró vizes palack is.

Hogyan tovább?

 • Amennyiben valakinek fülfertőzése vagy dobhártya­repedése van, az orvos antibiotikum-kúrát ír elő. A felülvizsgálat során ellenőrzi, hogy a fertőzés megszűnt-e. Az enyhébb dobhártyasérülés magától is meggyógyul.
 • Ha a háziorvos nem tudja feltárni a kiváltó okot, fülé­szeti szakrendelésre küldi a beteget. Itt szakszerűen kivizsgálják, és megállapítják a hallásromlás pontos mértékét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.