Alvás javítás

Miért káros az alváshiány az emésztés és szervezetünk tápanyagellátása szempontjából?

Rendszeres alvásra azért is szükségünk van, hogy szervezetünk meg­felelően fel tudja dolgozni a bevitt táplálékot. Az alábbiakban meg­tudhatjuk, miért káros az alváshiány az emésztés és szervezetünk táp­anyagellátása szempontjából.

Az emésztési folyamat a táplálék bevitele után azonnal, már a száj­üregben megkezdődik, majd nagyobb részben a gyomorban és a vékony­bélben folytatódik. Ez után kezdődhet a tápanyagok felszívódása – ami azonban csak akkor mehet végbe tökéletesen, ha az emésztés teljes mértékben lezárult.

Az emésztés tehát az étel bevitelével veszi kezde­tét

A nyál egyes összetevői már a szájüregben előkészítik a pépesített táplálék feldolgozását. A munka a gyomorban és a vékonybélben folyta­tódik, a gyomornedvek, illetve a hasnyálmirigy és az epe által termelt emésztőnedvek közreműködésével. Az emésztési folyamat az elfogyasztott táplálék jellegétől függően körülbelül 4-5 órát vesz igénybe. Eközben a táp­lálék egyre lejjebb halad a gyomor-bél­rendszerben.

Amint az emésztési szakasz lezárul, megkezdődik a tápanyagok felszívó­dása

A szervezet által már közvetlenül hasznosítható anyagok a bél nyálka­hártyáján keresztül a véráramba kerül­nek, majd eljutnak valamennyi szer­vünkhöz, azok sejtjeihez, és energiát szolgáltatnak a működésükhöz. Az emészthetetlen salakanyagok, bak­tériumok, esetleges idegen testek ezzel szemben a végbélbe továbbítód­nak.

Ha a felszívódás fázisa nem zajlik le megfelelően, bélpanaszok (szék­rekedés, hasmenés, puffadás, fertőzé­sek) léphetnek fel.

Normális körülmények között az ember naponta többször étkezik, ami­vel újra és újra beindítja az emésztés folyamatát. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden ilyen alkalommal kése­delmet szenved a tápanyagok felszívó­dása, illetve a széklet továbbítása. Rövid távon ennek nincsenek káros hatásai, ha azonban huzamosabb ideig nem aludnánk, hamarosan tápanyag­hiány lépne fel szervezetünkben, emellett a székletürítéssel is problé­máink adódnának. A zavartalan táp­anyagfelvételhez a szervezetnek szüksége van az alvás biztosította nyu­galmi időszakra.

Mindezek tudatában könnyű belátni, hogy amennyiben lefekvés előtt már nem fogyasztunk nehezen emészthető ételeket, azzal jelentősen hozzájárulunk a nyugodt, és valódi feltöltődést, regenerálódást biztosító alváshoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.