Egészséges étrend

Éjszaka kerüld a fényt!

Jegyezzük meg! A szemhéjunk átlátszó, és már kis mennyiségű éjszakai fényt is érzékelünk a zárt szemhéjon keresztül, ami alkalmas arra, hogy rontsa a napi huszonnégy órás ritmusunkat és az alvás minőségét.

Alvás fénynél

Ha lefekvés előtt erős fénynek vagyunk kitéve, az elnyomja a melatonin felszabadulását, és rontja a napi huszonnégy órás ritmust. Még ennél is rosszabb, hogy a legtöbb kísérletben a melatonintermelést több mint 50%-kal nyomta el, ha alvás közben fény volt a szobában. Sőt, a melatonintermelődés elnyomásához nagyon kis mennyiségű fény elegendő — gyakorlatilag egy dimlámpa elég hozzá.

Jó ötlet: A napi huszonnégy órás ritmust leghatékonyabban a kék fény szakítja meg, ezért a normál melatonin-ritmus megőrzéséhez érdemes a kék fényt kiszűrő szemüveget használni.

A napi huszonnégy órás ciklus optimalizálásához aludj elsötétített szobában: a függönyök ne legyenek átlátszók, és az ébresztőórát fordítsd számlappal lefelé, hogy ne látszódjon a fénye. Az egerek agyában egyetlen impulzusnyi, éjszaka felvillanó mesterséges fény károsította a sejtosztódást, és elősegítette a génexpresszió olyan mintázatait, amelyek a rákkal hozhatók összefüggésbe.

A számítógépes monitorokból és a tévéből származó kék vagy világos fény elnyomja a melatoninritmust. Jó ötlet, ha letöltőd a gépedre azt a programot, amely napnyugta után vörösre színezi a számítógép kijelzőjét. Nem tudjuk, hogy tévére is van-e hasonló, de az is hasznos lehet.

Epidemiológiai vizsgálatok szerint a tévénézés borzasztó rossz hatással van az egészségre:

  • Azok az ötven-hetvenegy évesek, akik naponta a legtöbbet nézik a televíziót, 61%-kal nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akik kevesebbet tévéznek — még akkor is, ha a testmozgás mennyiségét a két csoportnál kiigazították. A legelszántabb sportolóknak- akik napi egy óránál többet sportolnak – is 47%-kal nagyobb esélyük van a halálozásra a több televízió nézés miatt.
  • Egy ausztrál vizsgálat kimutatta, hogy minden tévénézéssel töltött óra huszonkét perccel csökkenti a várható élettartamot.

A tévénézés negatív hatásai miatt sokan az inaktivitást okolják (vö.: fotelpatkány), de mi inkább arra gyanakszunk, hogy a probléma a napi huszonnégy órás ritmus felborulásában keresendő, amit az éjszakai tévénézés okoz. Magának az ülésnek nincsenek ennyire negatív hatásai: az ülőmunkát végző irodai dolgozók teljesen egészségesek maradhatnak, ha sportolnak egy kicsit.

Az éjszakai tévénézésnek a napi huszonnégy órás ritmusra gyakorolt rossz hatása valószínűleg az élesen megvilágított fényeknek köszönhető, illetve az emberi arcok és a párbeszédek látványának. (A társadalmi interakciók valószínűleg inkább a nap közbeni ritmust segítik elő még akkor is, ha a tévében pusztán kitalált karaktereket látunk.) Az éjszakai tévézés káros egészségügyi hatásainak csökkentésére a következőket teheted:

Hasznos tanács: Viselj a kék fényt kiszűrő, narancsszínű szemüveget a kék fény hatásának csökkentésére, vagy éjszaka csökkentsd a képernyő és a lámpák fényerejét, illetve tedd inkább vörösebbé őket.

Éjszaka már ne nézz olyan műsorokat, amelyek emberi kapcsolatokról szólnak: helyettük a természeti képeket és a nyugtató zenét javasoljuk. Ha igaz az, hogy az éjszakai tévézés közben a társadalmi kapcsolatokat bemutató programok inkább a nappali napi huszonnégy órás ciklust támogatják, akkor elvileg a nap közbeni tévénézésnek jó hatással kellene lennie az egészségre, különösen azoknál, akiknek nincs túl sok társasági kapcsolatuk (például a magányos időseknél).

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.