Anyagcsere

A metabolikus szindróma

A jóléti szindrómának is nevezett betegség tünetegyüttesét a túlsúly, a zsíranyagcsere-zavarok, a magas vér­nyomás és az inzulinrezisztencia közös fellépése jellemzi. A metabolikus szindrómát a diabétesz előszobájaként tartják számon. A tünetek külön-külön is az érelmeszesedés, valamint az ebből következő szív­es érrendszeri betegségek (a szívroham és a stroke) rizikófaktorának számíta­nak. Ha együtt vannak jelen, a kockázat még nagyobb.

Ezért a metabolikus szindrómát „halálos négyeseként is emlegetik. A felnőttek mintegy ötöde érin­tett, míg a 46 és 65 év közöttiek körében minden negyedik ember küzd ezzel a betegséggel, amelynek gyakorisága napjainkban is emelkedő tendenciát mutat.

metabolikus_szindroma

A tünetegyüttest az teszi végzetessé, hogy eleinte nem jelentkeznek pana­szok. A négy összetevő nem egyszerre alakul ki, és nem egyforma az intenzitá­suk. Csak a jéghegy csúcsa látszik, a víz alatti résszel senki sem törődik. Senki sem esik kétségbe, ha egy kicsit meghízik, és jobbára csak akkor kap észbe, amikor már a szövődmények is kialakultak (például szívkoszorúér-betegség). A metabolikus szindróma korai felismerésével azonban a legsúlyosabb követkéz menyek elháríthatok. Bár a magas vérzsír-és vércukorszint kezelése nem gyógyítja meg az érelmeszesedést, de feltartóztathatja előrehaladását.

Hogyan állapítható meg a veszélyeztetettség?

Mérjük meg a derékkörfogatunkat a köldö­künk magasságában. A nők esetében nyolcvan­nyolc, a férfiaknál száz centiméter fölött ajánlatos orvoshoz fordulni. Az orvos meg fogja mérni a vérnyomásunkat, és vérvizsgálatot vé­gez, hogy megállapítsa a vérzsírok és a vércukor szintjét. Amennyiben ezek rendben vannak, meg­nyugodhatunk. Kóros eltérés esetén azonban változtatni kell az életmódon.

Szabaduljunk meg a túlsúlytól, mert ez pozitív irányban befolyásolja a másik három tünetet is. Mit tegyünk ennek érdekében? A legfontosabb, hogy együnk kevesebbet, és mo­zogjunk többet. Ezt persze akkor is meg kell tenni, ha a metabolikus szindróma tünetei még nem jelentkeztek.

Amennyiben ez nem elég a „négyes” sakkban tartásához, érdemes gyógysze­reket szedni, például, hogy csökkentsük a magas vércukor- és vérzsírszintet. Vigyázat! Ettől még nem szabad eltekinteni az egészséges életmódtól, mert a tabletták egymagukban nem segítenek!

Miért veszélyes a nagy has?

Bár sokakat a nagy fenék és a vastag comb zavar, a hason lerakódott zsír sokkal veszélyesebb az egészségre. Ezek a zsírsejtek ugyanis nemcsak csúnya látványt nyújtanak, hanem egy sor gyulladáskeltő anyagot is termel­nek, amelyek súlyosbítják a magas vérnyomást, valamint a zsír- és cukor­háztartás zavarát, továbbá felgyorsít­hatják az érelmeszesedés kialakulását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.