Babaápolás

Sófogyasztás babáknál?

„Általában vigyázok, hogy a férjem és én mennyi sót fogyasztunk. De mennyire kell vigyáznom a lányom étrendjében lévő sóra?”

A csecsemőknek, mint mindannyiunk­nak, kell a só

De nekik éppúgy, mint nekünk, nem kell sok. A veséik nem tud­nak nagy mennyiségű nátriumot kezelni, ezért lehet, hogy a természet az anyatejet nagyon nátriumszegény itallá tette (kb. Poharanként 5 milligramm nátrium, összevetve a tehéntej poharankénti 120 mil­ligrammjával). És van rá néhány bizonyí­ték, hogy túl sok só, túl korán, különösen ha a családban öröklődik a magas vér­nyomás, előkészíti a terepet a felnőttkori magas vérnyomásnak. A korai, nátrium­ban gazdag étrend elősegítheti az élet során a sós dolgok élvezetét.

Mivel a túl sok nátrium nem jó a ba­bák számára, a főbb gyártók nem tesz­nek sót a bébiételeikbe. A szülők, akik maguk készítik a bébiételeket, szintén jobb, ha kihagyják. Ne higgyük, hogy a zöldbab vagy a krumplipüré nem fog íz­leni a gyereknek, ha nincs megszórva só­val csak azért, mert mi sóval szeretjük. Engedjük, hogy az ízlelőbimbói megta­nulják, hogy só nélkül milyen az ételek íze, és gyerekünk egy életen át tartó, egész­séges hozzáállást sajátíthat el.

A címkék rendszeres elolvasásával gondoskodhatunk arról, hogy a baba ne szokjon rá a nagy sótartalmú étkezések­re, és egy füst alatt a család sófogyasztását is csökkenthetjük. Nagy mennyiségű nátriumot találhatunk a legváratlanabb készítményekben, beleértve a kenyereket, a reggeli gabonapelyheket, a süteménye­ket és a kekszeket.

Mivel a hat hónapos és egyéves kor közötti babának nincs szük­sége többre, mint naponta 250-750 mil­ligramm nátriumra, adagonként 300 vagy több milligrammot tartalmazó ételek gyorsan ezen szint fölé viszik a fogyasz­tást. A baba számára olyan ételeket vá­lasszunk, amelyek adagonként kevesebb mint 50 milligrammot tartalmaznak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.