Babaápolás

Vegán étrend kismamáknál és babáknál

„Szigorú vegetáriánusok vagyunk, és szeretnénk a lányunkat hason­lóan nevelni. Az étrendünk tud elég tápanyagot biztosítani számára?”

Ami jó a vegán gúnárnak és lúdnak, az jó lehet a kislibának is. Az állati terméke­ket visszautasító szülők milliói nevelnek teljesen egészséges gyereket anélkül, hogy tejet, húst vagy halat adnának neki. Hosszú távon a vegetáriánus életmódnak po­zitív egészségügyi hatásai lehetnek – csök­kentve a szívbetegség, rák és más, zsíros, alacsony rosttartalmú, hússal teli étrend­del kapcsolatba hozott betegségek esélyét.

Azonban vannak hátrányai is a gyerek ve­getáriánus étrendjének, ezek elkerülésé­re a következőkre legyünk figyelemmel:

  • Szoptassuk a babát. Ha lehetséges, legalább egy évig tartson a szoptatás, ez ugyanis elősegíti, hogy a csecsemő élete első hat hónapjában megkapja az összes tápanyagot, és az első év második felé­ben a tápanyagok a többségét – feltéte­lezve, hogy az anya megkapja az összes szükséges tápanyagot (beleértve a folsavat és kiegészítőkből a B12-vitamint), hogy jó minőségű anyatejet válasszon ki. Aki nem tud szoptatni, az olyan szójatápszert adjon, amit az orvos javasol.
  • Használjunk kiegészítőket, ha szük­séges. Beszéljük meg az orvossal, hogy a szoptatott baba kapjon-e vasat, D-vita­mint, folsavat és B12-vitamint (ami csak állati termékekben található meg) tartal­mazó csecsemővitamin-tablettát. A ki­egészítő biztosan szükséges lesz, amikor a babát elválasztjuk az anyatejtől vagy a tápszertől.
  • Válogatósán! Csak teljes kiőrlésű gabonapelyheket és kenyereket tálaljunk, miután a baba túllépett a kezdő baba-gabonapelyheken. Ezek az általában álla­ti termékekből származó vitaminokból, ásványi anyagokból és fehérjéből többet biztosítanak, mint fehér liszttel készült változataik.
  • Használjunk tofut. Amikor a baba szilárd ételt kezd fogyasztani, adjunk ne­ki tofut és más, szójaalapú termékeket a további fehérje biztosítására. Az első év vége felé az étrendhez további fehérjeforrásként adhatunk puhára főzött bar­na rizst, összetört csicseriborsót vagy más hüvelyeseket (bab és borsó), és nagy fe­hérjetartalmú vagy teljes kiőrlésű tész­tákat. És ne felejtsük el a szóját. Puhára főzve és meghámozva, kezdetben püré formában tálalva, majd összetörve a szó­jabab finom, és tele van fehérjével.
  • Koncentráljunk a kalóriákra. A babák­nak sok kalóriára van szükségük a növe­kedéshez, és a csak növényi ételekre kor­látozott étrendből nehezebb elég ener­giát nyerni. Annak megállapítására, hogy a baba elég kalóriát kap-e, kövessük a baba testsúlygyarapodását, ha lelassul, növeljük meg az anyatejfogyasztást, és koncentráljunk a kalóriadús növények­re, például az avokádóra.
  • Legyen elég kalcium. Elválasztás után kicsit bonyolultabb lesz biztosítani, hogy a baba az erős és egészséges csontokhoz és fogakhoz elég kalciumot kapjon. Jó vegetáriánus kalciumforrás a kalcium­mal dúsított gyümölcslé, a kalciummal készített tofu (de figyeljünk a sok, kal­ciumot nem tartalmazó szójaitalra és fagyasztott desszertre), a brokkoli és más zöld leveles zöldségek. Mivel ezek és más, nem tejtermék eredetű kalciumforrások nem kedvencei a gyerekeknek, lehet, hogy kalciumkiegészítőt kell adni a gye­rek étrendjéhez, ha nem akarunk neki tejet adni. Tanácsot ad az orvos.
  • Ne feledjük a zsírt – a jó zsírt. A lazac és más halak és a DHA-gazdag tojások létfontosságú omega-3 zsírsavakat tartal­maznak. A vegánoknak, akik nem fo­gyasztanak állati termékeket, máshol kell keresniük ezeket a jó zsírokat. Mivel a zöldségek nem biztosítanak előre gyár­tott DHA-t, kérjünk az orvostól DHA-kiegészítőket (mint amilyeneket a cse­csemőtápszerhez adnak).
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.